Az uszályokra épített, teljesen az ügyfelek igényeire szabott egységeket 12 hónapon belül üzemképes állapotban telepítik.

Két, egyenként 7,5 megawattos létesítményre kötött szerződésről számolt be a héten a Nautilus Data Technologies. A cég elsősorban a gyorsaságra helyezi a hangsúlyt az adatközpontok kiépítésekor. A mindössze és maximum 12 hónapra ígért telepítést pedig úgy érik el, hogy uszályokra telepítik az egységeket.

Az új létesítmények egyike Franciaországban, Marseille-ben áll munkába, míg a másikat a kaliforniai Los Angelesben telepítik. A helyszínek közös tulajdonsága, hogy megfelelő klímával rendelkeznek és könnyű csatlakozást biztosítanak a közelben található távközlési csomópontokhoz. Az amerikai helyszín esetében ez a One Wilshire Campus, amelyben több nemzetközi üvegszálas összeköttetés fut össze, Marseille közelében pedig számos tengeralatti kábel találkozik, ami biztosítja az interenetes kapcsolatot több kontinens között.

A Nautilus megoldása azonban nem csak gyors, hanem a gyártói közlemény alapján kifejezetten környezetbarát, energiatakarékos üzemeltetést is garantál. A cég által fejlesztett hűtőrendszer ugyan a környezetből felvett vizet is beveti a hőmérséklet szabályozására, ám a működési folyamat egésze nem jár vízfogyasztással, és csak minimális hőmérséklet-emelkedést jelent a kimeneti oldalon. A létesítmény energiaigénye a vállalat szerint 30 százalékkal kevesebb, mint más hasonló megoldásoké.

A vállalatnak egyébként már van működő, ügyfelek által is használt központja. A cloudos tárolást biztosító BackBlaze például idén szeptemberben jelentette be, hogy a San Joaquin folyón kikötött Nautilus Stockton adatközpontban rendelkezésre álló 7 MW-os teljes kapacitásból 1 MW-ra szerződött. A kaliforniai helyszín idén különösen komoly teszt alá vetette a létesítményt, mivel nyáron voltak napok, amikor 45 fok fölé is melegedett a külső hőmérséklet. A cég közlése alapján a vízhűtéses technológiának köszönhetően az extrém kánikula idején képesek voltak a benti átlaghőmérsékletet 28 fokon tartani.

Mások inkább elsüllyednek

A víz egyébként is kedvelt eleme az adatközponti telepítések fejlesztésén gondolkodó mérnököknek. Ennek extrém esete az, amikor az egész létesítményt a tengerbe süllyesztik. Néhány hónapja számoltunk be például a Subsea Cloudnál folyó munkáról: a cég még 2022 vége előtt üzembe szeretné állítani első, ügyfelek számára is elérhető tenger alatti adatközpontja Washington állam partjainál. A nem túl távlati tervek között pedig két további, a Mexikói-öbölben és az Északi-tengeren létesített egység szerepel.

Cloud & big data

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.