Átalakította egyes termékcsomagjainak nevét a Microsoft. De az átkereszteléssel együtt bizonyos licencfeltételek is módosultak egyes csomagoknál. Czap Orsolya (IPR-Insights) összefoglalója.

2020. márciusában a Microsoft három olyan változást, újdonságot jelentett be felhős termékeivel, az Office 365-tel és a Microsoft 365-tel kapcsolatban, amire a vállalati ügyfeleknek is érdemes odafigyelniük.

Egyszerűsítésnek szánták...

Az egyiket már jól ismerjük. A Bitport is részletesen foglalkozott a kis- és középvállalati Office 365 termékeket érintő névváltással, ami április 21-én lépett életbe. A lényeget az 1. táblázatban foglaltuk össze. Ebből látszik az is, hogy a nagyvállalati (E1, E3, E5), az oktatási (A1, A3, A5) és kormányzati (G1, G3, G5) csomagok elnevezése nem változott.

A változás nem mellékes hatása, hogy míg korábban egyszerűen meg tudtuk határozni az Office 365 és Microsoft 365 termékcsaládok közötti különbséget – utóbbi tartalmazta az Office-on felül a Windowst és az EMS-t (Enterprise Mobility + Security) is –, ez mostantól már nem működik. Az átnevezett csomagok egyelőre nem kaptak új funkciókat, de a Microsoft ígérete szerint érkeznek majd új innovatív appok és szolgáltatások.

Jó hír, hogy az Office 365 előfizetésekkel rendelkező ügyfeleknek nincs teendője, a névváltás automatikusan megtörténik a Microsoft rendszerében.

A névváltás érinti az otthoni és családi Office 365 csomagokat is: azok szintén Microsoft 365 néven futnak majd. Itt egyelőre annyit érdemes megjegyezni róluk, hogy  ezek bizonyos funkciói (pl. erősebb mesterségesintelligencia-támogatás, az Outlook, a Teams és a Skype szorosabb integrációja stb.) valószínűleg átszivárognak a vállalati csomagokba is.

 
Microsoft Office 365/Microsoft 365 változások
Infogram


Új csomagot kapnak a firstline workerek

Ennél jóval kisebb publicitást kapott, hogy április 1-étől a Microsoft 365 F1 csomagot F3-nak hívják. A csomag tartalma és ára itt sem változott. De akkor miért a kavarás? A magyarázat egyszerű: a Microsoft előrukkolt egy új belépő szintű csomaggal, és annak kellett a "hely" az elnevezések sorában. Ezért a névkonvenció követhetősége érdekében átnevezték a Microsoft 365 (régi) F1 csomagban lévő Office 365 F1-et is Office 365 F3-ra – de új Office 365 F1 csomagot nem vezettek be. (Reméljük, eddig tudták követni...)

Azt, hogy ki kaphat az F családba tartozó Office 365 /Microsoft 365-licencet, a Microsoft Product Terms (Termékfeltételek) havonta kiadásra kerülő dokumentuma szabályozza. "F1/F3 csomag licencek csak Dedikált Eszközzel nem rendelkező felhasználókhoz rendelhetők. A Dedikált Eszköz olyan számítástechnikai eszköz, amelyet munkára használnak, képernyőjének átmérője legalább 10,1", és amelyet bármely 90 napos időszakban a felhasználó a teljes munkaidejének több mint 60%-ában használ" – írja erről a MPT aktuális változata. Ilyenek lehetnek például az egészségügyi dolgozók, termelőgyárak bizonyos alkalamzottai, bolti eladók, vendéglátóiparban dolgozók stb., akiknek a munkájához nem kell folyamatos számítógép-használat.

A Microsoft 365 F3 (régi F1) csomag része  az Office 365 F3 csomag, az Enterprise Mobility + Security E3 csomag és a Windows 10 Enterprise E3, amire nem érvényesek a Windows 10 Enterprise LTSC (Long-Term Servicing Channel) és MDOP (Microsoft Desktop Optimization Pack) telepítését és használatát biztosító jogok.

Az új F1 viszont csak korlátozott Office-szolgáltatásokat és egy Enterprise Mobility + Security E3-at ad. Nincs Windows 10 és virtuális desktop lehetőség, sem OneDrive tárhely és Exchange-alapú levelezés. A benne lévő EMS E3-nak része az Intune, az Azure Active Directory Plan1, az Advanced Threat Analytics és az Advanced Information Protection Plan1. Van hozzá Teams, valamint az Office 365-ből pedig a Yammer, a SharePoint, a Planner és a Stream korlátozott használatának lehetősége.

Van még egy apró csavar: az áprilisi Microsoft Product Terms dokumentumban még nincs benne az új F1 csomag, a régit viszont már az új nevén (F3) találjuk. Mivel az új F1 is tartalmazza az EMS-t, valószínűsíthető, hogy ugyanazokat a CAL (Client Access Licenses) egyenérték jogosultságokat hordozza, mint az F3 (lásd a részleteket itt).

Czap Orsolya

A szerző 2019 óta az IPR-Insights licencelési tanácsadója. Közel 20 éve foglalkozik a Microsoft kkv-s termékeinek licencelési kérdéseivel.

Ezt a változatot vállalatok, kormányzati és nonprofit ügyfelek használhatják Enterprise Agreement, Enterprise Agreement Subscription és Cloud Solution Provider Program konstrukciókban, valamint a Microsofttól történő közvetlen webes rendelés esetén.

Jön az eszközalapú Office 365 ProPlus

Van még egy fontos változás: az Office 365 ProPlus (aminek az új neve Microsoft 365 Apps for Enterprise) esetében bevezetik az eszközalapú licencelési metrika lehetőségét is. 2020 nyarától az Enterprise Agreement/Enterprise Agreement Subscription szerződéssel rendelkező nagyvállalati ügyfelek az Office 365 ProPlus (device) add-on típusú licencüket már egy Windows 10-es eszközhöz is hozzárendelhetik majd, az eddigi felhasználóalapú licencelési metrika helyett. Ennek az az előnye, hogy az adott gépen több felhasználó is használhatja majd ugyanazt az Office 365 ProPlus licencet. Ez megosztott hardvereszközös környezetekben nagymértékben megkönnyítheti az Office 365 ProPlus termékmenedzsmentjét.

Az eszközalapú licencet csak az Office 365 ProPlus 1907-es vagy újabb verziójával és kizárólag 1803-as vagy újabb Windows 10-en használható. További feltétel, hogy az az eszköznek Azure AD-hoz vagy hibrid Azure AD-hoz kell csatlakoznia.Az Azure AD és csoportbeállítások után, a licencek hozzárendelhetőek a beállított csoportokhoz. Ezt követően, az Office 365 ProPlus konfigurációs beállítások következnek, az Office Deployment Tool vagy a Group Policy használatával. A részletes technikai lépések elérhetőek a Microsoft honlapján. Azzal a magyarázattal egyelőre még adós a cég, hogy mit takar a licencelés add-on jellege.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.