A legtöbbször perelt cégek élmezőnyében kizárólag ICT vállalatokat találunk, a legnagyobb szabadalmi troll 137 keresetet nyújtott be az előző év során.

Eheti érdekesség a technológiai szabadalmak világából: a Lex Machina jogi elemző cég, amely máskülönben zavarba ejtően részletes statisztikákkal látja el a tengerentúli jogászokat, ezúttal az előző év amerikai szabadalmi ügyeit tárgyaló beszámolót adott ki. Ebből kiderül, hogy a 6092 kereset leggyakoribb célpontjainak tízes toplistáján kizárólag ICT vállalatokat találunk, ami az összes eset 13 százalékát jelenti – az Apple-t 59 esetben rángatták bíróság elé, de az Amazont is 50-szer, az AT&T-t pedig 45 alkalommal támadták meg. A szóban forgó társaságok persze maguk is tekintélyes szabadalmi portfólióval rendelkeznek.

Több volt a megsemmisített oltalom is

A leglelkesebben pereskedő vállalkozások tízes toplistája kevéssé ismert, szabadalombirtoklásból (azok díjaiból és pereskedésből, illetve a peren kívüli megegyezésekből) élő cégeket tartalmaz, amelyek közül kilenc ugyancsak az informatika területén mozog, és amelyeknek egyébként az ügyek számának 12 százalékos éves emelkedése is java részt köszönhető. A legnagyobb szabadalmi troll, egy Luxemburgban és egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég tandeme 137 keresetet nyújtott be az előző év során. A legtöbbet kifogásolt szabadalom – bizonyos Gépjárművel történő utazás monitorozására és jelentésére szolgáló előzetes értesítési rendszer aktiválásáról szóló rendszer és módszer – egymagában is 133 esetben volt vita tárgya, ez a szám pedig csak a tömegközlekedési vállalatokkal történt júniusi megállapodás miatt nem kúszott sokkal magasabbra.

Érdemes megjegyezni, hogy a Lex Machina anyaga szerint az amerikai bíróságok egyre jobban támogatják azokat a vállalatokat, amelyek felveszik a kesztyűt egy-egy szabadalmi ügyben, és nem keresik rögtön a megegyezést, hogy megspórolják az eljárás tetemes költségeit. 2010-ben például csak két esetben fordult elő, hogy a bíróság elfogadott egy megsemmisítési kérelmet (vagyis kimondta, hogy a szóban forgó találmány egyszerűen nem alkalmas arra, hogy szabadalmaztassák), tavaly viszont már tizennégy alkalommal hozott ilyen jellegű döntést.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.