A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói az emberek számára természetes kisegítő mozdulatokra igyekeznek megtanítani kísérleti robotjukat. Ha sikerrel járnak, az jelentős stabilitást adhat az egyelőre ingatag humanoid szerkezeteknek.

A robotok kitartása, precizitása olyasmi, amivel mi emberek soha nem vehetjük fel a versenyt, ám ez nem azt jelenti, hogy előbbieknek ne lenne mit tanulnia tőlünk. Ezt bizonyítja a Müncheni Műszaki Egyetem (Technische Universität München - TUM) robotikára specializálódott szakembereinek napokban bemutatott projektje, amely egy ősidőktől meglévő képességünket igyekszik az algoritmusok hajtotta gépekbe ültetni.

Két pontnál jobb a több

A két lábon való közlekedés alapból hatalmas koordinációt igényel a testtől, különösen igaz ez az ideálistól eltérő körülmények, helyzetek esetében. Ilyenkor az emberek ösztönszerűen vetik be másik végtagpárjukat, hogy kezükkel további stabil pontokat hozzanak létre, megkönnyítve ezzel az egyensúlyozást. 

Erre a képességre szeretnék megtanítani a LOLA elnevezésű humanoid robotot a német kutatómérnökök. Az alábbi videóban látszik is a tanulási folyamat, amely jelen pillanatban még nem teljesen automatizált. A robot számára ugyanis előre meghatározott pontokat jelölnek ki a térben, így azokat megközelítve tudja, hogy ott kell kapaszkodót keresnie.
 

 

A bemutató kisfilmben szerepel egy olyan jelenet is, ahol a csapat egyik tagja véletlenszerű mozdulatokkal igyekszik kibillenteni egyensúlyából a robotot, ám az a kettős kéztámasznak köszönhetően könnyedén kompenzálja az őt ért erőhatást. Mindez valós időben számolódik a gépet irányító algoritmus segítségével.

Bár a kutatás még korai fázisban tart, a projektgazdák bizakodóak. Köszönhetően a kézi rásegítésnek, LOLA már most is az egyik "legemberibb" mozgássorozatra képes nehéz terepen járva. A cél viszont az, hogy további fejlesztésekkel a robot teljesen önállóan legyen képes felismerni a helyzeteket, amikor plusz segítségre szorul egyensúlyának megőrzésére, illetve azt is, hogy ilyenkor pontosan hol talál megfelelő támasztási pontokat.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.