Egyelőre csak a böngésző legújabb bétájában érhető el. De napokon belül megjelenik az a desktop verzió, amiben élesedik
Hirdetés
 

Újabb lépéssel kerül közelebb a Chrome ahhoz, hogy teljes értékű munkafelületet kínáljon a felhasználóknak. Akár a teendők, feladatok dokumentumalapú rendszerezésében is segít a Google böngészőjének új funkciója.

Az egyelőre csak a legfrissebb bétában elérhető lehetőség látszólag nem nagy dolog (a bétát kézzel kell telepíteni, és egy újraindítás után válik láthatóvá az új funkció). A böngészőjükben sok fület használók számára azonban nagy segítség lesz, hogy hamarosan tetszőleges szempontok és nevek alatt csoportosíthatják a Chrome-ban megnyitott füleket.

A stabilitás miatt a lehetőséget fokozatosan élesítik, írja a cég hivatalos blogja. A terítést azonban napokon megkezdi a megjelenő új verzióval. A lehetőség elérhető lesz mindhárom alap desktopos platformon (Windows, Mac, Linux).

Egy mindig kéznél levő, szerkeszthető to-do lista

Amilyen egyszerű az ötlet, olyan praktikus. Különösen amiatt, mert a vállalati munkafelület egyre inkább összeolvad a böngészőkkel. Egyfajta másodlagos desktopként dokumentumok szerkesztésétől a kommunikáción (levelezés, cset, videomeeting stb.) át a különböző vállalati alkalmazások és felhős szolgáltatások eléréséig egyre több mindenre használjuk.

Az új lehetőséggel a füleket – ha úgy tetszik, különböző munkafolyamatokat – lehet tetszőleges szempontok szerint csoportosítani. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a jobb egérgombbal megjeleníthető egy olyan helyi menü, amivel a böngészőfülek szervezhetők csoportokba, valamint a csoportokon lehet végrehajtani különböző műveleteket (törlés, szétbontás stb.). A tabok kezelésére szolgáló helyi menü pedig kiegészül az Ad Tab to Group lehetőséggel.

A fülek menedzselésére szolgáló helyi menü


A tesztek tapasztalatai szerint az új funkció segíti például azok munkáját, akik több projekten dolgoznak párhuzamosan, vagy a különböző témáikat szeretnék valamiféleképpen rendszerezni, írja a Google ismertetője. A fülek rendszerezése arra is alkalmas, hogy olyan teendőlistaként működjön, amely az egyes tevékenységszálakat használatra készen tartja a felhasználó szeme előtt. Például egy fülcsoport alá lehet gyűjteni a sürgős elintézést kívánó füleket (pl. a fontos átnézendő Google-dokumentumokat), így a feladatok lényegében egy kattintással elérhetővé válnak.

Az egyes csoportokat meg lehet különböztetni színnel, illetve el lehet látni különböző ikonokkal, hangulatjelekkel. És ami nélkül mindez semmit sem érne: a csoportosított fülek kilépéskor nem vesznek el. A böngésző következő indításakor a program fejlécében a bezáráskori állapot fogadja a felhasználót.

A Firefoxban is van hasonló

A lehetőségről a weben élők-dolgozók között élénk vita alakult ki az Y Combinator fórumán. A hozzászólók egy része üdvözli az új lehetőséget. Mások viszont, elsősorban a Firefox-használók, azon a véleményen vannak, hogy nincs itt semmiféle újdonság. A tabok menedzselésére ugyanis a Firefoxban már régóta van megoldás például a Tree Style Tab böngészőkiegészítővel. Ráadásul a fa struktúra révén akár 50 fület is könnyedén át lehet látni, írja egy Firfeox-használó. Szerinte a Google nem véletlenül csak néhány füllel mutatta be az új funkciót, ugyanis sokkal több fület nem is lehet átláthatóan kezelni ezzel a módszerrel.

Egy másik hozzászóló, egy krakkói fejlesztő viszont saját Firefox-kiegészítőjét ajánlgatja, amely a Tree Style Tab koncepcióját vitte tovább biztonsági funkcióval megfejelve. A Container Tabs Sidebar ugyanis a Firefox adatvédelmi konténerei alapján is csoportosít. Minden csoporthoz szeparált cookie-tároló tartozik, hogy csökkentse a személyes adatok szivárgásának kockázatát. Kár, hogy a fejlesztő az Y Combinator fórumán többet árult el a add-onjáról, mint a Firefox add-on-áruházában a kiegészítő leírásánál. Így jobban érthető, hogy míg a Tree Style Tabot kb. 220 ezren töltötték le, a lengyel fejlesztő kiegészítőjét mindössze 1400-an. Bár az is igaz, hogy a Tree Style Tab több éve fut az add-onok között.

Cloud & big data

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.