2,5 milliárd eurós, vagyis majdnem 1 billió forintnak megfelelő támogatást kap az IMEC vezette konzorcium a következő generációs áramkörök fejlesztésére.

Vezető európai kutatólaboratóriumok összesen 2,5 milliárd euró (közel 1 billió forintnak megfelelő) támogatást kapnak az európai csiptörvény keretei között egy olyan kísérleti projekt megvalósírására, ami a fejlett félvezetők következő generációinak fejlesztését és tesztelését tenné lehetővé. Ezen belül a belga központú IMEC (Interuniversity Microelectronics Centre) kezeli majd a 2 nanométer alatti chipek kísérleti gyártását, biztosítva az európai ipar, a tudósok és az induló vállalkozások hozzáférését is olyan technológiákhoz, amelyek tesztelése és kutatási célú alkalmazása külön-külön túl költséges lenne bármelyiküknek.

Az IMEC Európa legnagyobb független kutatóközpontja a nanoelektronika és a digitális technológiák területén, és komoly finanszírozást kap különböző uniós forrásokból, a flandriai kormányzat részéről, illetve olyan iparági szereplőktől, mint amilyen a félvezetőipari gyártóberendezések piacának kulcsszereplője, a holland ASML. Az IMEC vezérigazgatója szerint a beruházás mennyiségileg és sebességét illetően is érdemben felgyorsítja az innovációt, ami erősíti az európai csipek ökoszisztémáját, és az autóiparon, a távközlésen vagy az egészségügyün keresztül hozzájárul az európai gazdasági növekedéshez.

Őrületes tempóról még mindig nem beszélhetünk

A mostani programban az IMEC mellett részt vesz a francia CEA-Leti, a német Fraunhofer, a finn VTT, a romániai CSSNT vagy az ír Tyndall Institute is. Magát a 43 milliárd eurós csiptörvényt (European Chips Act) még 2022-ben jelentettéke be au Unió a határain belül zajló félvezetőgyártás felfuttatására, ellensúlyozva Kína, az Egyesült Államok és más kormányok törekvéseit, hogy a koronavírus-járvány tanulságait levonva hasonló módon erősítsék saját iparukat. A Chips Act támogatások eredményeként az EU már 2030-ra a korábbi duplájára, 10-ről 20 százalékra akarja emelni piaci részesedését a globális félvezetőiparban.

Szakértők szerint egyelőre nem világos, hogyan mindez hogyan valósulhat meg. Az egyik buktató a sok közül, hogy a tényleges kifizetések általában a tagállamoktól származnának, és eddig csak az STMicroelectronics kapott Franciaországtól 2,9 milliárd eurós segítséget egy ottani üzem fejlesztésére. Az Intel és a tajvani TSMC még mindig az EU jóváhagyására vár a több milliárd eurós német állami támogatásokhoz, hogy megkezdhesse magdeburgi és drezdai üzemeinek építését, eközben a máshol előállított, 2 nanométeres gyártástechnológiával készülő csipek már jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

Összehasonlításképpen, az amerikai kormányzat április közepéig már 28 milliárd dollárt osztott ki az ottani csipgyártó üzemek építésére és fejlesztésére.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.