A cég nyíltan elérhetővé és felhasználhatóvá tette azt a platformot, amelyet eddig saját mesterségesintelligencia-megoldások fejlesztésére használtak.

Igen jelentős lökést remél a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos globális kutatásoknál a Google attól, hogy saját, eddig belső körben használt fejlesztői környezetét nyílt alapokra helyezi. A többek között öntanuló rendszerek kiépítésére alkalmas TensorFlow így mostantól bárki által hozzáférhetővé válik.

Felszabadított második generáció

A Google rendkívül sok területen hasznosította eddig is az MI-fejlesztést, főként a TensorFlow elődjeként használt, 2011-től működő DistBelief segítségével. A cég első generációs fejlesztési platformja többek között a neurális hálózatok kiépítésében jeleskedett. Ennek folyományaként tudták a gép automatikus képfelismerési képességét fejleszteni, vagy éppen a beszédfelismerő algoritmusok pontosságát finomítani. De olyan különleges projekteket is köszönhetünk a DistBeliefnek, mint például ez a meghökkentő vizuális kísérlet.

Miközben ez a platform jó alapot képzett a kutatók munkájához, de több megkötéssel is együtt kellett élni. Egyrészt jobbára a mesterséges neuronhálózatokra volt kihegyezve, nehéz volt konfigurálni, és nem utolsó sorban szervesen össze volt kapcsolódva a cég belső infrastuktúrájához. Leginkább ez utóbbi volt az oka annak, hogy a "felszabadításra" előbb nem kerülhetett sor.

Nem úgy az új generációt képviselő TensorFlow esetében, amely már - a Google hivatalos tájékoztatása szerint - általánosan használható, flexibilis, könnyen használható rendszer, amely például leveleink automatikus megválaszolásában nyújthat segítséget. Mostantól pedig ezt bárki birtokba veheti, aki ebben a témában kutat, fejleszt.

Standarddá tennék

És hogy ez miért jó a Google-nek? Nem titkolt céljuk, hogy a nyílt hozzáféréssel nemcsak ösztönözni tudják a terület fejlődését, de egyfajta iparági standarddá válhat saját szoftveres környezetük, amelyhez egyébként oktatási segédanyagok, példák és egyéb kiegészítő eszközök is elérhetővé váltak.

A másik pozitívumot abban látják, hogy a cég falain kívül futó kutatások monitorozásával értékes szakembergárdával tudják majd gazdagítani saját csapatukat. Az első visszajelzések mindenesetre pozitívak a korai hozzáférést kapó kutatói szférától. Gyors, jól használható platformként hivatkoznak rá.

Cloud & big data

A biztonsági vezetők többsége szerint képtelenek megvédeni szervezetüket

Egy frissen publikált átfogó felmérésben a megkérdezett informatikai biztonságért felelős vezetők kétharmada ismerte be, hogy rendszerük nincs felkészülve egy célzott kibertámadás kezelésére.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.