A cég nyíltan elérhetővé és felhasználhatóvá tette azt a platformot, amelyet eddig saját mesterségesintelligencia-megoldások fejlesztésére használtak.

Igen jelentős lökést remél a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos globális kutatásoknál a Google attól, hogy saját, eddig belső körben használt fejlesztői környezetét nyílt alapokra helyezi. A többek között öntanuló rendszerek kiépítésére alkalmas TensorFlow így mostantól bárki által hozzáférhetővé válik.

Felszabadított második generáció

A Google rendkívül sok területen hasznosította eddig is az MI-fejlesztést, főként a TensorFlow elődjeként használt, 2011-től működő DistBelief segítségével. A cég első generációs fejlesztési platformja többek között a neurális hálózatok kiépítésében jeleskedett. Ennek folyományaként tudták a gép automatikus képfelismerési képességét fejleszteni, vagy éppen a beszédfelismerő algoritmusok pontosságát finomítani. De olyan különleges projekteket is köszönhetünk a DistBeliefnek, mint például ez a meghökkentő vizuális kísérlet.

Miközben ez a platform jó alapot képzett a kutatók munkájához, de több megkötéssel is együtt kellett élni. Egyrészt jobbára a mesterséges neuronhálózatokra volt kihegyezve, nehéz volt konfigurálni, és nem utolsó sorban szervesen össze volt kapcsolódva a cég belső infrastuktúrájához. Leginkább ez utóbbi volt az oka annak, hogy a "felszabadításra" előbb nem kerülhetett sor.

Nem úgy az új generációt képviselő TensorFlow esetében, amely már - a Google hivatalos tájékoztatása szerint - általánosan használható, flexibilis, könnyen használható rendszer, amely például leveleink automatikus megválaszolásában nyújthat segítséget. Mostantól pedig ezt bárki birtokba veheti, aki ebben a témában kutat, fejleszt.

Standarddá tennék

És hogy ez miért jó a Google-nek? Nem titkolt céljuk, hogy a nyílt hozzáféréssel nemcsak ösztönözni tudják a terület fejlődését, de egyfajta iparági standarddá válhat saját szoftveres környezetük, amelyhez egyébként oktatási segédanyagok, példák és egyéb kiegészítő eszközök is elérhetővé váltak.

A másik pozitívumot abban látják, hogy a cég falain kívül futó kutatások monitorozásával értékes szakembergárdával tudják majd gazdagítani saját csapatukat. Az első visszajelzések mindenesetre pozitívak a korai hozzáférést kapó kutatói szférától. Gyors, jól használható platformként hivatkoznak rá.

Cloud & big data

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.