A csipgyártó a sokféle eszközben megtalálható Snapdragon CPU-k számítási kapacitásának egyesítésével oldaná meg az egyre növekvő MI-terhelést.

Sok konkrétum ugyan nem, ám egy érdekes koncepció elhangzott a Qualcomm Computexen tartott keynote-ján. Az idén 37. születésnapját ünneplő amerikai szállító a távol-keleti technológiai seregszemlén felvázolta, szerinte miként lehetne kezelni a mesterséges intelligencia (MI) felfutásával párhuzamosan növekvő munkaterheléseket.

Az MCX (Mobile, Compute and XR) üzleti divíziót irányító Alex Katouzian beszédében felvázolt egy (számukra) ideális ügyfelet, akinek a számítógépétől az okostelefonján és okosóráján át a AR-headsetjéig mindenben a Snapdragon csipcsalád valamelyike dolgozik. (Való igaz, a Qualcomm platformja már minden felsorolt területen jelen van, más kérdés, hogy piaci részesedése nem feltétlen elsöprő mindegyikben.)

A cég szerint a fenti kiindulópont miatt adja magát az ötlet, hogy a CPU-kat közös munkára fogja a felhasználó, függetlenül attól, hogy éppen melyik terméket használja. Ez a közös feladat pedig természetesen nem más lenne, mint a mesterséges intelligencia kiszolgálása. Utóbbi a ChatGPT megjelenésével a technológiai világ első számú buzzwordjévé vált, amire az átlagfelhasználók mellett a cégvezérek is erősen ráharaptak. A hirtelen támadt piaci lehetőséget egymás nyakát taposó szállítók serege igyekszik minél többféle módon, minél gyorsabban kihasználni.

Kalákában számolnának

Ahhoz, hogy az MI-algoritmusok megfelelő tempóban és minőségben tudják szállítani eredményeiket, a kiszolgáló infrastruktúrára nagy feladat hárul. Ezt a felfokozott munkaterhelést próbálja a Qualcomm saját platformjának tagjai között elosztani, ami például Katouzian szerint további előnyökkel kecsegtet. Ilyen lehet a kisebb, kényelmesebb XR-szemüvegek (az extended reality a kiterjesztett- és virtuális valóság technológiájának egy bővebb értelmezése) megjelenése, mivel a "lepasszolt" munkaterhelés lehetővé teszi, hogy ne kelljen magába a szeművegbe robosztus képességekkel rendelkező hardvert telepíteni.

A többek között a gaming szektort érintő fejlesztéseket vezető Kedar Kondap ehhez hozzátette azt is, hogy wattra vetítve a helyi eszközök jobb teljesítményt nyújtanak, mint a felhős adatközpontok. Mindez pedig szerinte azt jelenti, hogy a legjobb és leghatékonyabb (játék)élmény elérésének kulcsa az MI-munkaterhelések valós idejű megosztása lesz az ügyfélnél lévő eszközök és a felhő között.

Hogy konkrétan miként zajlana az MI-munkaterhelések fentebb felvázolt szétosztása, az nem derült ki a vállalat vezetői által tartott beszédekből. Az viszont igen, hogy a következő generációt képviselő Oryon CPU-architektúra 2024-ben kerül majd piacra. Hogy pontosan mikor, az egyelőre szintén homályban maradt.

Cloud & big data

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.