Messze felülmúlta a várakozásokat a csipgyártó harmadik negyedéve. A befektetők is bizakodóak lettek.

Éves összevetésben alig tudott növekedni az Intel, a tegnap tőzsdezáráskor közzétett harmadik negyedéves eredményeit mégis pozitívan fogadta a tőzsde: egyből 8 százalékkal ugrott meg az árfolyam. Az optimizmus leginkább annak szólt, hogy úgy tűnik, a januárban véglegesített új vezér, Bob Swan (a fenti képen) irányításával kezd magára találni a csipgyártó.

Minek köszönhető az optimizmus?

Az elemzői várakozásokat messze túlszárnyalták a számok. A nettó bevétel 19,2 milliárd dollár lett, míg az elemzői konszenzus csupán 18 milliárd volt. Az egy részvényre jutó profitban még látványosabb volt az eltérés: míg az elemzők 1,24 dollárt vártak, a végső szám 1,42 lett.

Az Intel prezentációjában négy tényezőt emelt ki. Először is azt, hogy magas bevételét úgy érte el, hogy az adatközpontú megoldásainak a forgalma már csak hajszállal marad el a PC-központú bevételektől. Előbbi 9,5 milliárd, utóbbi 9,7 milliárd dollár lett. Másodszor: csökkent ugyan 4 százalékponttal a működési eredményhányad, de így is jobb lett 1 százalékponttal az előrejelzéseknél. Harmadszor: javult az egy részvényre jutó profit, és messze meghaladta a várakozásokat. És végül: az Intel továbbra is tele van pénzzel, amiből a részvényeseknek is tudott visszaadni.

Valóban pozitívum az Intel eredményeiben, hogy egyensúlyba került az Intel két alapterülete. Az adatcentrikus megoldásokból (adatközpont, IoT és Mobileye, memória, programozható megoldások) származó bevételek növekedése majdhogynem ellensúlyozni tudta a kliensmegoldások (Client Computing Group) forgalomcsökkenését. Ráadásul az előbbi terület legnagyobb hányadát adó Data Center Group 49 százalékos bruttó nyereséghányaddal, míg a kliensmegoldások üzlete csak 44 százalékkal zárta a negyedévet.

A részletek

Az Intelnek továbbra is a PC-csipek hozzák a legtöbbet annak ellenére, hogy éves összevetésben a Client Computing Group bevétele 5 százalékkal csökkent: tavaly még 10,1 milliárd dollárt termelt, míg a most zárt negyedévben már csak 9,7 milliárdot, ám az elemzői konszenzus csak 9,6 milliárdot jósolt. A keresleti piacnak ugyanakkor megvolt az a hatása, hogy bár a leszállított volument 10 százalékkal csökkent éves összevetésben, az egy egységre jutó ár a desktopok esetében 3 százalékkal, a notebookoknál 4 százalékkal volt magasabb.

Utóbbi tendencia az adatközponti megoldásoknál is érvényesült. Miközben 6 százalékkal kevesebb egységet értékesítettek, mint egy éve, az átlagár 9 százalékkal volt magasabb. A Data Center Group bevétele egyébként 4 százalékkal nőtt, a tavalyi bő 6,1 milliárd dollárral szemben idén szűk 6,4 milliárd dollár lett. Az elemzők itt is alulbecsültek: mindössze 5,6 milliárdot vártak.

 
Intel pénzügyi eredmény, 2019 Q3
Infogram


A kisebb egységek teljesítménye felemás. Míg a bevétel mindegyik esetében nőtt, a működési eredmény romlott. Ez utóbbi azonban jórészt egyszeri hatásoknak köszönhető, azaz ezekben a szegmensekben akár ugrásszerű javulás is várható. Az IoT-üzlet (ide számolják a Mobileye bevételeit is) 11 százalékkal nőtt, így 1,2 milliárd dollár lett, a memóriákat összefogó NSG részleg (NSG – Non-Volatile Memory Solutions Group) 19 százalékkal növelve a bevételeit 13 milliárd dollárral zárt, a PSG (Programmable Solutions Group) üzlet pedig 2 százalékot tudott nőni és 507 millió dollár bevételt könyvelhetett el.

Ami a folyó negyedévet illeti, az Intel éves alapon 3 százalékos bevételnövekedéssel számol. A Data Center Group bevételei 6 százalék nőnek, míg a PC-üzlet hozza a tavalyi szintet. Ugyanakkor vállalati szinten a működési eredményhányad 2 százalékponttal lesz gyengébb (33,5 százalék), mint tavaly.

Piaci hírek

Koronavírus, recesszió, elbocsátások – és jönnek a belsős adattolvajok

Már vannak jelei annak, hogy a tömeges elbocsátások miatt fel fognak erősödni a bennfentes kibertámadások.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.