Az IT-piacot is elérte a recesszió. A vállalatok egymás után fagyasztják be a munkaerő-felvételt. De nem minden területen!

A nagy technológiai cégeknél is általános a félelem a recessziótól. Emiatt az egész szektorban bemerevedett a munkaerőpiac, nemrégiben például a Microsoft jelentette be, hogy generálisan befagyasztotta a felvételt. Ám bizonyos szakterületeken továbbra sem csökken a kereslet a jó szakemberekre.

Az egyik ilyen terület a mesterséges intelligencia (MI) és határterületei. Legyen bármilyen a jelen munkaerőpiaci helyzet, egyelőre machine learning szakemberekre, data scientistekre, MI-szakértőkre stb. szinte korlátlan mennyiségben vevő a piac.

Az Ai-jobs.net összeszedte azt a tíz pozíciót, amire jelenleg a legnagyobb a kereslet. Módszertanuk meglehetősen egyszerű, elemzik a vállalatok álláshirdetéseit, és darabra leszámolják az MI-vel kapcsolatos munkaköröket, majd némi rendezés és adattisztítás után az eredményt típusonként összesítik. Ennek során például az extrémen egyedi, speciális munkaköröket valamilyen módon besorolják más, általánosabb munkakör alá, illetve ha nagy tömegben jelenik meg egy új munkaköri elnevezés, akkor azzal bővítik a listát.

Mivel zürichi Foorilla tanácsadó cég MI-központú állásportálja időről időre elvégzi a nemzetközi álláshirdetések elemzését, adataiból megtudható az is, hogyan változik évről évre az MI munkaerőpiaca (lásd a 2022-es és a 2021-es adatokat összehasonlító táblázatot, előbbi oszlopban zárójelben az adott pozíció helyezésének változása 2021-hez képest, a pozícióknál az egyértelműség kedvéért az eredeti angol elnevezést használjuk).

Érdekesek az arányok is

A meghirdetett állások alapján egyértelműen nőtt az adatmérnökök iránti kereslet. Szintén feltűnő, hogy gyarapodott a vezető pozíciókra meghirdetett állások száma szinte minden területen. A lista önmagában nem sokat mond. Andew Ngnek azonban konkrét számokat is elárult a portál, melyekből kiderül, hogy mekkora különbség van az egyes toplistás pozíciók iránti keresletben. Data engineer pozícióra 555 álláshirdetésben kerestek szakembert, data analystra 418, data scientistre pedig 398 hirdetést adtak fel. Utána ugrás következik: a negyedik legkeresettebb pozícióra (machine learning engineer) már csak 177 hirdetés keresett embert.

Vannak egyéb speciális területek is, amikre érdemes rástartolni (szűk piac, spéci tudás, magas fizetés). Ilyen például az autonóm járművek területe. Járműrendszerek tesztelésével foglalkozó szakembereknek 17 pozíciót, az autonóm járműrendszerek system mappingjéhez értőknek 11 pozíciót hirdettek.

 
Ai-jobs.net: MI-állások toplistája 2021-2022
Infogram

 

Mind az állásportál, mind neves MI-szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a néhány éve még buzzwordnek számító big data egyre jobban kiszorul a szakmai szóhasználatból. Miközben az idén legnépszerűbb négy pozíció 2021-ben is ott volt a legnépszerűbbek között, a tavaly még ötödik big data engineer már a legkeresettebb húsz szakmába sem fért bele. Ez Andrew Ng szerint érthető, hiszen az MI egyre inkább magába olvaszt (és átalakít) minden adattal kapcsolatos szakmát.

Közösség & HR

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.