A két cég 2,2 Gbps letöltési sebességgel demonstrálta az első magyarországi 5G-s kapcsolat premierjén az új generációs vezeték nélküli hálózatok adatátviteli képességeit.
Hirdetés
 

A szabványosítás előtt álló 5G New Radio (NR) megoldás bemutatója a 15 GHz-es frekvencia sávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt. A New Radio integrált rádiótechnikája 20-szor gyorsabb sebességet tesz lehetővé, mint a jelenlegi technológiák – hangzott el az Ericsson budapesti fejlesztőközpontjában tartott demonstráción.

Felgyorsítják a szabványosítást

Utóbbi kapcsán Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy egy éve a ma használatos 4G technológián ugyancsak a Telekom bevonásával egy másik nagyszabású kísérletet hajtottak végre Budapesten. Itt tesztelte először az Ericsson az első 1,2 Gbit/s sebességű 4G+-os adatátvitelt, amihez a mobilfrekvenciák hármas aggregációjára volt szükség.

Azóta felpörögtek az események, ma már a legtöbb hálózatiberendezés-gyártó és operátor nagy dinamikával készül az 5G-korszakra. Nemrégiben a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom tartott európai 5G-s premiert Berlinben.

A szabványosítás még folyamatban van, legutóbb a tavaszi barcelonai mobil világkonferencián sürgették a technológiában ilyen-olyan módon érdekelt cégek az eljárások felgyorsítását. A legfrissebb hírek szerint az 5G 2020-ra tervezett átfogó kereskedelmi szintű élesítéséig például az említett 5G New Radio megoldásra már jövő márciusra megszülethet az átmeneti szabvány, ősszel pedig a végleges is. (Az 5G NR célja, hogy a vezeték nélküli szélessávot adatátviteli sebességben felhozza a vezetékes optikai hálózatok szintjére.) A szabványosítás gyorsítására pedig azért van szükség, hogy mielőbb meg lehessen találni a megfelelő felhasználási területeket.

Még keresik az első komolyabb felhasználási területeket

Magyarországon 5G Koalíció néven már összeállt az ökoszisztémában érintett üzleti és a kutatói oldal a hazai lehetőségek felderítésére. Az első ilyen a Zalaegerszegen épülő 5G-s tesztpálya lehet, amelynek a létesítésében és üzemeltetésében a Magyar Telekom és az Ericsson is részt vesz – mondta Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint az 5G-vel kapcsolatos lehetőségek nem csak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben is. Az 5G-t a dolgok internetével (IoT), illetve a robottechnológiával összekapcsolva az operátorok merőben új szolgáltatásokat kínálhatnak a különböző üzletágak, így az autóipar, az egészségügy, a közszolgáltatás, vagy a mezőgazdaság számára.

Az Ericsson természetesen a hálózati technológia szállítójaként lát hatalmas üzleti potenciált az 5G-ben, és arra számít, hogy a mobilos generációváltás 2026-ra mintegy 582 milliárd dollár piaci lehetőséget teremt majd. A technológiának köszönhetően az Ericsson szeretné mostani bevételeit legalább a harmadával megnövelni. A vállalat eddig 36 távközlési szolgáltatóval írt alá 5G szállítására vonatkozó szándéknyilatkozatot.

Mobilitás

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.