Erős telefonokkal nyitott, amiket az operátorok is értékesíteni fognak. És egyébként meg 108 megapixel...
Hirdetés
 

Hogy lesz a Xiaominak magyar képviselete, egy ideje lehetett tudni, ha máskor nem, akkor augusztus végén, amikor bejelentették, hogy leigazolták szeptember elsejétől Wagner Tibort (a fenti képen) Magyarország, Szlovákia és Csehország country managery pozíciójára.

A márkaképviselet tegnapi ünnepélyes indítását két telefon bejelenésével kiegészítették. Az új vezető mindkét telefon bemutatásánál a kiváló ár-érték arányt emelte ki: azt, hogy a konkurensek hasonló műszaki tartalm készülékei – Wagner rendre a Samsung és az Apple modelljeivel példálózott – jóval magasabb árúak.

Ez az érv persze egy 70-80 ezer forintos árkategóriába eső készüléknél valóban lehet nyomós érv. A csúcskészülékek között azonban már más szempontok is szóba jönnek, és már kevésbé érvényesül az ár-érték arány.

Márkaképviselet – nagyobb biztonság

A Xiaomi kénytelen-kelletlen feladta nagyon jól működő értékesítési stratégiáját, hogy a legtöbb helyen csak online store-okból lehetett beszerezni a készüléket. A két éve folyamatosan zsugorodó okostelefon-piac azonban kikényszerítette a kényelmes pozíciójából. Míg tavaly a harmadik negyedévben még a szűkölő piac ellenére tudta növelni az eladásait, az idei harmadik negyedévben már a piacnál nagyobb mértékben csökkentek az értékesítései.

Hiába kaptak pozitív kritikákat a Xiaomi-készükékek (mi is dicsérőleg írtunk például az előző csúcstelefonjukról), a szélesebb felhasználótömegek bizalmát még régiónkban is nehezebb elnyerni egy olyan rendszerrel, amely nincs honosítva, és probléma esetén nincs hova fordulnia a felhasználónak. Ezeket a problémákat most orvosolja a cég a márkaképviselet és a hivatalos szervizhálózat létrehozása.

És van még egy fontos újdonság. A Xiaomi megállapodott a Magyar Telekommal, a Telenorral és a Vodafone-nal, hogy a piaci nyitással egy időben bemutatott új középkategóriás készüléke, a kb. 75 ezer forintos listaáron piacra kerülő Redmi Note 8T még az idén megjelenik a kínálatukban. A szintén most bemutatott Mi Note 10 – ennek induló ára (8 megabájt memóriával és 128 mega háttértárral) 200 ezer lesz – első körben a Telekom és a Vodafone kínálatában fog feltűnni jövő év elején, de Wagner Tibor utalt arra, hogy már egy harmadik szolgáltatóval is tárgyalásban vannak.

Minden a kamera?

Wagner bemutatója elsősorban a Qualcomm SnapdragonTM 730G processzora köré épülő Mi Note 10-ről, illetve annak ötkamerás képalkotó rendszeréről szólt – mintha nem is egy sokoldalú okostelefon bemutatóján, hanem egy kamerabemutatón lettünk volna. A rendszerben a 108 megapixeles nagylátószögű kamera mellett van egy 5 megapixeles teleobjektív, egy 12 megapixeles teleobjektív, egy 20 megapixeles ultra nagylátószögű, valamint egy makró kamerával. A rendszer a képminőség romlása nélkül 0,6-5-szörös fizikai zoomra képes, de digitális rásegítéssel 50-szeres zoomot lehet használni. A képérzékelő 1/1,33 inch méretű (ISOCELL Bright HMX 108MP), és támogatja a négy az egyben pixelegyesítést, ezáltal több részlet rögzíthető gyenge fényviszonyok között is, míg a 4 tengelyes képstabilizátor gondoskodik a nagyobb képtisztaságról.

A kijelző 6,47 inches, AMOLED, és közel kitölti az előlapot. A kijelzőbe építették az optikai ujjlenyomat-olvasót, amely a közelmény fogalmazása szerint "erős fény, hideg és száraz ujjak esetén is reagál az érintésre".

Wagner beszélt röviden a Mi Note 10-zel debütáló MIUI 11-ről is. Ezt az Androidra épülő kezelőfelület-réteget (vagy alapszoftvert) megtisztították minden fölöslegesnek vélt elemtől. Segítségével a készülék személyre szabható. Például gyorsabban elérhető rajta keresztül a vezeték nélküli fájlmegosztás, a nyomtatás, a dokumentumok és feladatok kezelése stb. A Nite 10 eleve a MIUI 11-gyel érkezik, de régebbi modelleket is lehet frissíteni rá.

Konzumer tech

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.