A szegmens történetében az idei első negyedévben fordult elő először, hogy csökkenést mutatnak az eladási adatok.

Az idei év első három hónapjában globálisan értékesített 105,3 millió darab viselhető elektronikai eszköz (wearables) első ránézésre szép teljesítménynek tűnik, ám ahogy a jelentést publikáló IDC szakértői is megjegyzik, ez volt a szegmens történetének első, éves összevetésben csökkenést hozó periódusa. A 3 százalékos zsugorodást az elemzők nagyrészt a kereslet csendesedésének tulajdonítják. Utóbbi pedig összefügg azzal, hogy a fogyasztók figyelme a koronavírus-járvány enyhülésével inkább más termékek irányába fordult.

A rendkívül széles termékpalettát egybefogó wearables szektor különböző szereplői ugyanakkor teljesen más pályát látszanak befutni. A szegmens "alapító" karkötők vannak a legrosszabb formában. Ezek eladásai ugyanis több mint 40 százalékkal zuhantak. A forgalom legnagyobb szeletét adó fülhallgatók értékesítése nagyjából a tavalyi szinten mozgott, míg az egyre inkább domináns szerepkörbe kerülő okosórákból több mint 9 százalékkal több fogyott az előző év azonos időszakához képest. Ezzel a teljesítménnyel az órák forgalma már a teljes szektor közel 30 százalékát teszi ki.

Az amerikai piackutató jelentése szerint a beszűkülő kereslet arra kényszeríti majd a vállalatokat, hogy termékeikkel igyekezzenek még jobban megkülönböztetni magukat. A fogyasztók bizalmának elnyeréséhez ezért olyan új hardverekre, szoftverekre és szolgáltatásokra lesz szükség, amelyek "egyszerre lepik meg és gyönyörködtetik" a viselhető eszközök vásárlóit.

Nyertesek és vesztesek

Ahogy a termékkategóriáknál, úgy a gyártók esetében is erősen szórnak a negyedéves teljesítmények. A piacvezető Apple-nek kifejezetten jól sikerült az évkezdet, mivel a zsugorodó piacon elért 6,6 százalékos növekedésével tovább tudta erősíteni pozícióját. A növekedést ráadásul a komolyabb árcédulával ellátott almás órák hozták, míg az AirPods-szállítások a negyedév során stagnáltak.

 

Hordozható eszközök piaca 2022/Q1 - IDC
Infogram

 

Az Apple-t üldöző három legerősebb brandre azonban rossz idők járnak. A második Samsung és a negyedik Huawei agyaránt 10 százalék körüli mínuszt volt kénytelen elkönyvelni, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán elhelyezkedő Xiaomi esetében a bukta megközelítette a 25 százalékot is.

A legnagyobb öt szereplő közé továbbra is befér az Imagine Marketing. A BoAt márkát tulajdonló indiai gyártó annak ellenére tudott növekedni, hogy az egyre komolyabb keresletet vonzó órák területén még csak most kezdi erősíteni portfólióját, amelyben megfizethető, technikailag korrekt eszközök sorakoznak.

Konzumer tech

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.