A szegmens történetében az idei első negyedévben fordult elő először, hogy csökkenést mutatnak az eladási adatok.

Az idei év első három hónapjában globálisan értékesített 105,3 millió darab viselhető elektronikai eszköz (wearables) első ránézésre szép teljesítménynek tűnik, ám ahogy a jelentést publikáló IDC szakértői is megjegyzik, ez volt a szegmens történetének első, éves összevetésben csökkenést hozó periódusa. A 3 százalékos zsugorodást az elemzők nagyrészt a kereslet csendesedésének tulajdonítják. Utóbbi pedig összefügg azzal, hogy a fogyasztók figyelme a koronavírus-járvány enyhülésével inkább más termékek irányába fordult.

A rendkívül széles termékpalettát egybefogó wearables szektor különböző szereplői ugyanakkor teljesen más pályát látszanak befutni. A szegmens "alapító" karkötők vannak a legrosszabb formában. Ezek eladásai ugyanis több mint 40 százalékkal zuhantak. A forgalom legnagyobb szeletét adó fülhallgatók értékesítése nagyjából a tavalyi szinten mozgott, míg az egyre inkább domináns szerepkörbe kerülő okosórákból több mint 9 százalékkal több fogyott az előző év azonos időszakához képest. Ezzel a teljesítménnyel az órák forgalma már a teljes szektor közel 30 százalékát teszi ki.

Az amerikai piackutató jelentése szerint a beszűkülő kereslet arra kényszeríti majd a vállalatokat, hogy termékeikkel igyekezzenek még jobban megkülönböztetni magukat. A fogyasztók bizalmának elnyeréséhez ezért olyan új hardverekre, szoftverekre és szolgáltatásokra lesz szükség, amelyek "egyszerre lepik meg és gyönyörködtetik" a viselhető eszközök vásárlóit.

Nyertesek és vesztesek

Ahogy a termékkategóriáknál, úgy a gyártók esetében is erősen szórnak a negyedéves teljesítmények. A piacvezető Apple-nek kifejezetten jól sikerült az évkezdet, mivel a zsugorodó piacon elért 6,6 százalékos növekedésével tovább tudta erősíteni pozícióját. A növekedést ráadásul a komolyabb árcédulával ellátott almás órák hozták, míg az AirPods-szállítások a negyedév során stagnáltak.

 

Hordozható eszközök piaca 2022/Q1 - IDC
Infogram

 

Az Apple-t üldöző három legerősebb brandre azonban rossz idők járnak. A második Samsung és a negyedik Huawei agyaránt 10 százalék körüli mínuszt volt kénytelen elkönyvelni, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán elhelyezkedő Xiaomi esetében a bukta megközelítette a 25 százalékot is.

A legnagyobb öt szereplő közé továbbra is befér az Imagine Marketing. A BoAt márkát tulajdonló indiai gyártó annak ellenére tudott növekedni, hogy az egyre komolyabb keresletet vonzó órák területén még csak most kezdi erősíteni portfólióját, amelyben megfizethető, technikailag korrekt eszközök sorakoznak.

Konzumer tech

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.