Az agresszív terjeszkedéséről elhíresült autómegosztós cég pár napja kinevezett főnöke felvázolta a dolgozóknak, hogy merre van az előre.

Az Uber hosszú ideje válságban van, aminek csak egy részét képezik a gyorsan növő startupokra jellemző üzleti, pénzügyi gondok. Előbbieknél is kellemetlenebb, hogy a véleményes vállalatvezetési stílus olyan botrányos belső viszonyokat teremtett, ami az utóbbi időszakban a teljes széteséssel fenyegette a céget. A nagy nehezen félreáll(ítot)t társalapító, Travis Kalanick helyére pár napja sikerült megtalálni a megfelelőnek vélt embert, aki azonnal hozzá is látott a munkának.

Minden jobb lesz

Tegnap a társaság központjában nagy gyűlést tartott az Uber. Itt mutatkozott be a munkatársaknak a frissen kinevezett Dara Khosrowshahi. Az új főnök legfontosabb céljának a vállalati kultúra újraépítését és a cég piaci részesedésének növelését jelölte meg. Sőt, tett egy meglehetősen bátor kijelentést is, miszerint 18-36 hónapos távlatban tőzsdére vinné az Uber.

Utóbbira azért ne vegyünk mérget, mert inkább tűnik PR-mondásnak, mint vállalható tervnek. A parkettre lépéshez első körben bizonyítania kell a megroggyant vállalatnak, majd csak ezt követően érdemes belemenni a néha hosszadalmassá nyúló előkészítési folyamatba, amelynek jellemzően része egy politikai kampányokhoz hasonlatos roadshow is, ahol a reménybeli befektetőket igyekszik meggyőzni a tőzsdére pályázó vállalat.

Khosrowshahi nem túl meglepő módon a korábbi gyakorlatok elhagyását, új stílust és módszereket ígért, mivel ahogy fogalmazott: nem az fogja a következő szintre emelni az Ubert, ami idáig eljuttatta. A vezérigazgató szerint a cég stabilizálása elsődleges cél, ám emellett nem lehet kihagyni a "nagy durranással" kecsegtető lehetőségeket sem. 

Teherántól San Franciscóig

A magát harcos típusként jellemző, 48 éves Khosrowshaki Iránban született, ám befolyásos, gazdag családja még a '78-as forradalom előtt elhagyta az országot és az USA-ban telepedett le. Az Uber friss vezetője először pénzügyi területen dolgozott, ám 2005-ben jött el a nagy lehetőség számára, amikor a nagy nehézségekkel küzdő turisztikai cég, az Expedia élére nevezték ki. Khosrowshaki kiváló munkájának köszönhetően a vállalat értéke néhány év alatt meghatszorozódott. A többek között a Hotels.com-ot is birtokló Expedia 2015-ben 90 millió dolláros részvényopcióval honorálta a teljesítményt, amelynek részét képezte egy olyan megállapodás is, hogy 2020-ig a székében marad. Khosrowshaki tavaly az egyik legjobban kereső cégvezető volt az USA-ban, így a váltás mögött nem feltétlenül kell pénzügyi motivációt keresni.

Sokkal inkább a kihívás, a szakmai becsvágy hajthatta az új CEO-t, akinek természetesen saját csapatot kell felépítenie, mivel a sorozatos botrányok miatt valóságos forgószínpaddá vált az Uber legfelsőbb szintű menedzsmentje. A legégetőbb kérdés egy rátermett pénzügyi vezető kinevezése, de jelenleg sem fejlesztési igazgatója, sem vezető jogtanácsosa sincs a cégnek, mint ahogy az elnöki pozícióra sem ártana valaki olyat találni, aki támogatni tudja az átalakítási törekvéseket.

Botrány, áskálódás, zűrzavar

Hogy lássuk, milyen örökséget kapott Khosrowshaki, érdemes felidézni csak néhány momentumot az elmúlt periódusból. A vállalat társalapító-vezetője, Travis Kalanick papíron magánéleti problémákra hivatkozva kényszerszabadságra küldte magát, de emögött sokkal inkább ott volt az a több hónapon keresztül húzódó politikai csatározás, amely az igazgatói helyekkel rendelkező befektetői csoport és az alapító között zajlott. Ennek közvetlen előzménye az a független vizsgálati jelentés volt, amely a cégnél egyre gyakrabban felbukkanó krízishelyzeteket vizsgálta. Ezek palettája a szexuális zaklatástól a munkatársak megalázásán át a hatóságok megvezetéséig terjedt. Végül Kalanick kezéből teljesen kicsúszott az irányítás, és június végén a főbb részvényesek kikényszerítették végleges lemondását.

Közösség & HR

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.