Az amerikai szankciók hatása egyre nyilvánvalóbb: nemrég még a globális első helyre tört a mobilgyártó, mostanra viszont már Kínában sem tud dominálni.

A mobilgyártók harcában különösen fontos szerepet kap a kínai piac, mivel az ország már több éve stabilan a legnagyobb forgalmú régiónak számít. Ez még akkor is így van, ha történetesen tavaly ez a terület még az amúgy sem túl fényes globális eredményeket is alulmúló értékesítési számokat produkált. Kínában ugyanis 2021-ben éves összevetésben 17 százalékkal estek az eladások, míg világszinten ez a mutató "csak" mínusz 12,5 százalékra jött ki.

Januári trónfosztás

A Counterpoint elemző cég friss adatai szerint történelmi pillanathoz érkezett a kínai mobilpiac. Az elmúlt években ugyanis kirobbanthatatlan pozícióban lévő Huawei elvesztette első helyét, miközben a legnépszerűbb márkák havi toplistájának élén első ízben tűnik fel az Oppo neve.

Idén januárban az Oppo havi alapon 33, éves viszonylatban pedig 26 százalékkal tudta növelni készülékeladási volumenét, ami 21 százalékát adja az időszakban realizált teljes forgalomnak. A márkát a Vivo követi szorosan 20 százalékos tortaszeletet birtokolva, míg a harmadik helyért egymást tapossa a Huawei, az Apple és a Xiaomi triója (egyenként nagyjából 16-16 százalékos részesedéssel).

Az Oppo márka előretörése a kínai mobilpiacon (forrás: Counterpoint)


Az Oppo sikere egyrészt a fogyasztók körében igen jó fogadtatásra talált prémumkategóriás Reno 5 szériának, illetve az olcsóbb szegmensben az A termékcsalád lendületes forgalmának köszönhető. Ez azonban önmagában még kevés lett volna a korábban a kínai piac 35-40 százalékát uraló Huawei leelőzéséhez. Utóbbi gyártó azonban finoman szólva is nehéz helyzetben van.

Egy király bukása

Az amerikai büntetőintézkedésektől szenvedő Huawei valóságos zuhanórepülésbe fogott az év végén. A globális szinten több mint 40 százaléknyi értékesítéscsökkenés pedig azt eredményezte, hogy a cég neve majdnem kicsúszott a legnagyobb öt szállító listájáról is.

Az Egyesült Államokban az elmúlt másfél évben hozott, többször szigorodó szankciók miatt a cég nem csupán a Google mobilos ökoszisztémájából szorult ki, de a gyártási lánca is teljesen ellehetetlenült, mivel képtelen volt ilyen rövid idő alatt az amerikai forrásokból származó kulcsfontosságú alkatrészeket, szoftvereket más szállítókkal, illetve saját erőből kiváltani. A gond súlyosságát mutatta, hogy a vállalat fogyasztói részlegének vezetője már tavaly augusztusban azt nyilatkozta, hogy rövid időn belül kifogynak az okostelefonok gyártásához használt csipekből.

Visszatérve a januári kínai számokhoz: a Huawei ilyen drámai zuhanását itt nem csak az okozta, hogy estek az eladások, hanem az is, hogy a Honor márka immár nem számolható be a cég teljesítményébe. Az olcsóbb kategóriás telefonokat és egyéb eszközöket szállító részlegét ugyanis novemberben leszalámizta magáról a Huawei. (Eddig a Honor a Huawei okostelefonos eladásainak nagyjából a negyedét adta.)

Nem túl fényes jövő

Egyetlen hónap eredményéből persze meggondolatlanság lenne bármiféle hosszabb távú következtetést levonni, ám a helyzet az, hogy a közeljövővel kapcsolatos előjelek sem túl bíztatóak a Huawei számára. A Counterpoint elemzése megemlíti például a kulcsfontosságú 5G-s komponensek hiányát. Ez pedig azért különösen problémás, mert a legújabb kommunikációs hálózatot használó telefonok iránt óriási kereslet mutatkozik Kínában. A tavalyi utolsó negyedévben például az összes eladott új készülék kétharmada volt 5G-képes modell.

Konzumer tech

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.