Egy témában készült friss felmérés szerint világviszonylatban már közepes árfekvésűnek számít a hazai mobilnet. Mindez hatalmas előrelépésnek számít az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

A Cable.co.uk brit ár-összehasonlító oldal rendszeresen készít világszintű elemzéseket a különböző telekommunikációs szolgáltatások egyes aspektusainak aktuális állásáról. Legfrissebb jelentésükben a mobilinternetes elérések gigabájtokra vetített árát vizsgálták összesen 230 ország közel 6150 szolgáltatói csomagjának elemzésével. 

Izraeltől Egyenlítői-Guineáig

A tavaly decembertől idén február végéig végzett adatfelvétel alapján megállapítható, hogy az izraelieknek kell a legkevésbé aggódniuk a mobilinternetes költségek miatt. Az országban ugyanis átlagosan mindössze 5 amerikai centbe kerül egy gigabájtnyi forgalom, ami még a többi toplistás országhoz képest is minimálisnak mondható. A második legolcsóbb Kirgizisztánban átszámítva 15 centért, a Fidzsi-szigeteken pedig 17 centért lehet ugyanennyi adatmennyiséghez jutni. Érdemes megemlíteni a negyedik helyezettet is, hiszen az némileg meglepő módon Olaszország lett a maga 27 centes eredményével.

 

Egy gigabájtnyi adatforgalom átlagára a világban (forrás: cable.co.uk)

 

A spektrum másik oldalán Egyenlítői-Guinea helyzkedik el. A kis közép-afrikai országban majdnem 50 dollárért lehet egyetlen gigabájtnyi mobilnetet venni. Azaz a legolcsóbb és a legdrágább szolgáltatási átlagár között közel ezerszeres a különbség. Nem véletlen, hogy a legdrágább helyek között bőven találni infrastruktúrális szempontból komoly kihívást jelentő apró szigetországokat, eldugott régiókat. A második legdrágább hely mobilnet szempontjából a brit koronához tartozó Falkland-szigetek (nagyjából 44,5 dolláros gigabájtonkénti árral), míg a nem túl pozitív kicsengésű dobogó harmadik fokára a szintén az Egyesült Királyság felügyelete alatt lévő Szent Ilona szigete lett, ahol alig valamivel sikerült 40 dollár alá szorítani a szolgáltatás díját.

Kellemes változás

Számunkra természetesen a legérdekesebb adatot a hazai árszínvonal jelenti. Ebből a szempontból nagyon kedvezőnek mondható a trend, hiszen Magyarország 1,7 dollárral a középmezőnyben, egészen pontosan a 92. helyen végzett. Ahogy más országokban, úgy nálunk is elmondható, hogy a vizsgált adatcsomag-szolgáltatások között óriási eltérések mutatkoznak. A mostani felmérésben 21 különböző ajánlatot elemeztek, amelyek közül a legolcsóbbal átszámítva mindössze 15 centért lehet egy gigabájthoz jutni, míg a legdrágább változatban ugyanennyi adatfolyamért 8 dollárnál is többet kell adni.  

És hogy miért is olyan örömteli a 92. hely? Nem csupán azért, mert tavaly ilyenkor az ugyaebben a témában végzett felmérésben még a nem túl kedvező 171. helyen tanyáztunk. A listán elfoglalt pozíciónál ugyanis bizonyosan fontosabb, hogy maga az átlagár miként alakult. Nos, ebből a szempontból még jobb a helyzet, hiszen a már említett egy évvel ezelőtti adatfelvételkor még bőven több mint 5 dollárra jött ki a magyar mobilnet gigabájtonkénti ára, azaz nagyjából kétharmadával csökkent az árszint tavalyhoz képest.

Érdemes helyén kezelni

Az ilyen jellegű globális összehasonlításoknak természetesen megvan az értelme és megfelelő fenntartások mentén logikus következtetésekre is lehet jutni az adatok böngészéséből. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vizsgált csomagok túlnyomó része nem csupán adatforgalmazást biztosít az ügyfeleknek, hanem komplex telefonos előfizetésként lebeszélhető perceket, "ingyen" SMS-küldést is tartalmaznak. A régiós keresleti/kínálati sajátosságok és infrastrukturális különbségek mellett tehát ezek a tényezők is nagyban befolyásolhatják azt, miként alakul egy-egy konkrét szolgáltatás árazása.

Konzumer tech

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.