A SpaceX műholdas internetet szolgáltató részlege a Bloomberg szerint már jövőre önállóvá válhat. Az alapító Elon Musk cáfol, de valószínűleg csak az időpont miatt.

A Bloomberg tegnap szellőztette meg, hogy értesülései szerint az Elon Musk vezette SpaceX-hez köthető Starlink műholdas internetes szolgáltatás akár már 2024-ben önállóvá válhat egy nyilvános részvénykibocsátás keretében. A bennfentes információkra alapozott anyag szerint az üzletág eszközeit egy külön egységbe vonják össze, ami lehetségessé tenné a leválasztást és a tőzsdére lépést.

A hírügynökségi értesüléseket a többek között az X-et (leánykori nevén Twittert) is megvásárló alapító-tulajdonos gyorsan cáfolta a közösségi platformon adott egyetlen szavas kommentjével.

 

 

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a Bloomberg által felvázolt forgatókönyv teljesen légből kapott lenne. Egyrészt Musk hírhedt arról, hogy egyik pillanatról a másikra húz meg váratlan lépéseket. Másrészt viszont korábban maga Musk sem zárta ki, hogy a Starlink tőzsdére menjen, ám ennek feltételeként említette a stabil üzletmenet elérését.

Sohase mondd, hogy soha

Utóbbihoz pedig az elmúlt időszakban több apró lépéssel is közelebb került az üzleti egység, mivel Musk november elején már azt közölte, hogy a műholdas internetes szolgáltatás cash-flow szinten már nem mínuszos. Ráadásul a héten derült ki, hogy Mexikóval sikerült egy 90 millió dolláros megállapodást nyélbe ütni nyilvános internet biztosítására, sőt a Reuters értesülései szerint ehhez még jön egy a mexikói állami energiaszolgáltatóval kötött másik szerződés is, amelynek értékét a hírügynökségi beszámoló 50 és 100 millió dollár közé teszi.

Egy a Reuters által megszólaltatott befektetési guru szerint amint megvan a kellő stabilitása a részlegnek, nagy valószínűséggel tényleg tőzsdére viszik a Starlinket, maximum nem jövőre, hanem 2025-ben, esetleg 2026-ban. Justus Parmar a Fortuna Investments úgy látja, amint ez megtörténik, az általánosságban felpezsdítheti az érdeklődést minden olyan üzleti tevékenység iránt, amely az űrhöz kapcsolódik.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.