Az amerikai legfőbb ügyész mérföldkőnek számító pert indított az Apple ellen, amelyben azt igyekeznek bizonyítani, hogy a vállalat tisztességtelen módszerekkel építette ki és tartja fenn okostelefonos monopóliumát.

Tegnap az amerikai igazságügyi minisztérium 15 tagállammal közösen perelte be az Apple-t, azzal vádolva a társaságot, hogy monopolizálta az okostelefonos piacot. A minisztérium álláspontja szerint az Apple a háttérben mindenféle díjakat számít fel üzleti partnereinek a szoftverfejlesztőktől a hitelkártya-kibocsátókig vagy a közvetlen versenytársaként működő Google-ig, ami végül a fogyasztói árak jelentős emelkedését eredményezi, még tovább növelve az 1600 dolláros telefonokat árusító Apple kiemelkedő nyereségességét.

Ahogy a Reuters beszámolójában is kiemelik, a vállalat üzleti modellje még azokra az időkre nyúlik vissza, amikor az Apple a személyi számítógépek piacának marginális szereplője volt, és a prémiumok felszámítása jellemzi a működésükben és használatukban is aprólékosan szabályozott eszközeiért. Az amerikai igazságügy ezt a sémát próbálja most szétverni azzal, hogy rákényszeríti a céget a felhasználók választási lehetőségeinek bővítésére a külső alkalmazások és az Apple saját tervezésű hardvereinek viszonylatában.

A társaság természetesen visszautasította a kisebb riválisok kivéreztetéséről és az árak felhajtásáról szóló vádakat, de az ügy komolyságát jelzi, hogy részvényeinek árfolyama egyből elindult lefelé a csütörtöki kereskedésben. Az Apple szerint a per veszélyezteti azokat a képességeit, amelyek révén sikeresen különbözteti meg termékeit az éles piaci versenyben, és olyan technológiát fejleszt, amit az emberek elvárnak tőle. A keresetben ehhez képest éppen az innováció biztosítékának határozzák meg az Apple elleni fellépést.

Nehéz lesz közelíteni az álláspontokat

A 88 oldalas dokumentum alapján a versenyellenes magatartás megszüntetése a fogyasztói árak és a fejlesztői díjak csökkentét is eredményezné, a hírügynökségnek nyilatkozó tisztségviselő pedig arról beszélt, hogy a jogorvoslatot a per során bizonyítandó kárhoz kell igazítani, ami akár az Apple feldarabolásával is járhat. Egyelőre nem világos, hogy a minisztérium milyen konkrét változtatásokat kíván elérni, de az legfőbb ügyész szerint nem is indították volna el a pert, ha nem gondolnák, hogy megnyerhetik.

A "szuperalkalmazásokat", a felhőalapú játékokat, az üzenetküldőket, az okosórákat és digitális pénztárcákat is olyan területként határozzák meg, ahol a cég elnyomta a versenyt erősítő technológiákat. Az Apple régóta hangoztatja, hogy adatvédelmi és biztonsági okokból (vagyis végső soron a felhasználók érdekében) korlátozza a harmadik felek hozzáférését, de az EU-ban például az App Store üzleti modelljét már megrogyasztotta a digitális piacokról szóló új törvény (DMA), amelyet a hónap elején léptettek életbe.

Az Apple ennek mentén megengedné a fejlesztőknek a saját alkalmazásboltok jutalékmentes működtetését, de az érintett szolgáltatók, az Epic Games vagy a Spotify szerint így is rendesen megnehezíti a dolgukat. A per kapcsán egyébként érdemes megjegyezni, hogy az igazságügy az amerikai okostelefon-piacra hivatkozik piacként, amelynek az elemzők szerint az Apple ül a nagyobbik részén, de a cég képviselői megpróbálják rávenni a bíróságot, hogy az iPhone globálisan becsült egyötödös részesedését vegye figyelembe.

Piaci hírek

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.