Kutatók neurális hálózatok segítségével modellezik a pszichoaktív szerek által kiváltott vizuális élmények létrejöttét, hogy megértsék a pszichés betegségek neurobiológiai folyamatait.

Vannak olyan pszichedelikus anyagok, például az Amazonas-vidéken használt varázsfőzetek dimetil-triptaminja (DMT) vagy sz LSD, melyek fogyasztása rendkívül erős vizuális élményt eredményez. Azt már eddig is tudták, hogy ezek az erős pszichoaktív anyagok szelektíven befolyásolják az idegrendszer szerotonin-receptorainak működését, és a kiváltott hatás ezzel függ össze. Arról azonban keveset tudunk, hogyan jön létre maga az élmény.

Kísérleti alanyok helyett gépek

A kutatást nehezíti, hogy eleve feltételez olyan kísérleti alanyokat, akik hajlandók ellenőrzött körülmények között a szerfogyasztásra. Egy Lisszabonban működő nemzetközi kutatócsoport most talált egy kerülőutat: mesterséges intelligenciával váltották ki az embereket: mintha a neurális hálózatnak adagolták volna a pszichedelikus molekulákat. (A csoport a Nature Communications-ben publikálta az eddigi eredményeit.)

A cél az agyműködés és a gondolkodás mélyebb megértése. Mint a csoport egyik vezető kutatója nyilatkozta, nem csupán a pszichoaktív anyagok hatását vizsgálják, hanem azon keresztül az emberi tudat működésének folyamatáról szeretnének többet megtudni. Az emberi agy a fizikai világ egyfajta belső modelljét tartalmazza, amit folyamatosan aktualizál az érzékszervektől kapott információk segítségével. Az, hogy ez a frissítés hogyan történik, és maga a modell hogyan épül-alakul, arról nagyon sokat elárulhat, amikor ebben a modellfrissítési folyamatban zavar keletkezik, például pszichoaktív anyagok hatására.

A kutatók lényegében az ún. deepfake képek előállításának folyamatával próbálják modellezni a pszichedelikus hatású molekulák működését. Arra építették a módszert, hogy feltűnő hasonlóságot találtak az emberi agy és a neurális hálózatok arcfelismerési módja között. Ha egy ilyen neurális hálózatot "megzavarnak", hasonló folyamat zajlik le, mint az emberi agyban például a DMT hatására, és így a neurális hálózat betekintést adhat az emberi agyban lezajló folyamatba.

Neurális hálózat az agy modellje

A kutatók szerint a mély neurális hálózatok kellően összetett modellt adnak az ember vizuális rendszerének vizsgálatához. Alkalmasak arra, hogy a pszichedelikus szerek hogyan zavarják meg az érzékszervi észlelést, és hogyan akadályozzák meg a fizikai világ agyban létező modelljének frissítését.

Az emberi tudat idegi folyamatiban még nagyon sok a felderítetlen elem. A kutatók azt remélik, hogy a neurális hálózatokkal folytatott kísérleteik közelebb visznek majd az agyban termelődő szerotonin pontos szerepének, és az érzékszervi információk feldolgozásának megértéséhez. Hosszú távon a pszichedelikus anyagok működésének megértése segíthet olyan egyre elterjedtebb problémák kezelésében, mint a depresszió vagy a szorongás.

Általánosságban pedig a kutatások közelebb vihetnek majd ahhoz, hogy jobban megismerjük az ember különböző tudatállapotainak neurobiológiai és fiziológiai hátterét.

Cloud & big data

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.