A vállalat negyedét venné meg az Antenna Hungárián keresztül. Még az idén lezongoráznák az adásvételt – állítja a lap.

Nagyságrendileg 25 százalékos részesedést szerezne az állam a Telenorban – értesült a Népszava két egymástól független forrásból. Az államhoz az Antenna Hungária Zrt.-n keresztül jutna a tulajdonrész, és állítólag Orbán Viktor kormányfő szeretné, ha még az idén létrejönne a megállapodás.

Gyors változások egy év alatt

A Telenor jelenlegi tulajdonosa, a cseh PPF Csoport tavaly márciusban jelentette be, hogy négy Telenor-leányvállalatért – a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai volt a csomagban – összesen 2,8 milliárd eurót fizet a norvég anyavállalatnak.

Bár az előzmények miatt sokan azt feltételezték, hogy a csehek csak átmeneti tulajdonosok lesznek, és a magyar leányvállalat hamarosan kormányközeli kézbe kerül, az új tulajdonosnak viszonylag gyorsan sikerült megnyugtatnia a piacot, hogy hosszú távra tervez a Telenortól megszerzett négy a leányvállalattal, kihasználva a régiós szinergiákat.

A bizalmat erősítette, hogy a prágai központú PPF, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető társasága, már rendelkezett távközlési céggel: 2013-ban vásárolta meg a cseh O2-t a Telefonicától, mellyel a cseh és szlovák piacra is belépett. Az O2 működtetési módja – például a távközlési szolgáltatás és az infrasturktúra-üzemeltetés szétválasztása – is arra utalt, hogy komoly terveik vannak a régiós távközlési piacon.

Mint a Népszava írja, az új tulajdonossal jó évet zárt a cég, növelni tudta az árbevételét is. A lap forrása szerint ez is közrejátszhat az állami tulajdonszerzésben. Mivel a cég nyereséges, osztalékot is fizet. "A kormányfő szerint az állam nyugodtan beszállhat ilyen nyereséges cégekbe, mert azzal csak jól jár, így a jövőben akár további tulajdonszerzések is jöhetnek" – idézi a lap egyik kormányzati forrását. Az állami tulajdonszerzés azért sem lenne meglepő, mivel 2010. óta érezhetően erősödött az a tendencia, hogy az állam igyekszik tulajdonosként is jelen lenni stratégiai iparágakban (pl. MOL), és jó ideje a mobil távközlés is annak számít.

Állami mobilszolgáltató lesz?

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy lényegében a 2010-es évek elejétől napirenden van egy állami mobilszolgáltató létrehozása. Bár az erre létrehozott MPVI Mobil Zrt.-vel végül csúnyán felsült az állam, a terv újra és újra előkerült. Tavaly például Lázár János melegítette fel az ötletet, hogy az államnak fel kellene húznia egy állami mobilszolgáltatót. Ő erre olyan forgatókönyvet is elképzelhetőnek tartott, hogy az állam beszáll egy piaci vállalatba.

Ha igazak a Népszava értesülései, az időzítést az indokolná, hogy az NMHH közzétette az 5G-s frekvenciaaukció tervezetét, és kiderült, hogy az állam is odaáll az 5G-s fejlesztések mellé. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter például a közelmúltban egy konferencián arról beszélt, hogy akár az infrastruktúra kiépítésébe is beszállna az állam, hogy kellőképpen felgyorsítsák az 5G-s infrastruktúra kiépülését.

Mobilitás

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.