A tíz legtöbb szabadalmat jegyző gyártó között hat német vállalatot találunk, a Google éppen csak ráfért a toplistára.

A tradicionális autógyártók, az autóipari beszállítók és a vezető techvállalatok is már megegyeznek benne, hogy a részben vagy egészben autonóm járműveké a jövő, ennek megfelelően pedig egyre több forrást pumpálnak azokba a fejlesztésekbe, amelyek révén ki akarják hasítani a maguk szeletét a nagynak ígérkező tortából. Bár a látványos kísérletekről szinte naponta olvashatunk, mégis nehéz eldönteni, hogy valójában ki hogyan áll a technológiai versenyben.

A kölni Német gazdaségkutató Intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln) ennek az egyik lehetséges faktorát világította meg, amikor közzétette az autonóm járművekkel kapcsolatos világszabadalmak számát, számba véve a 2010 elejétől 2017 júliusáig igazolt bejegyzéseket. Az intézet összesen 5839 ilyen szabadalmat azonosított, és ennek alapján próbált képet alkotni a fejlesztések frontvonalában működő vállalatok aktivitásáról.

Nagyon beindultak a régi piaci szereplők

A németeknél hagyományosan erős autóipar ebben az összehasonlításban még erősebbnek tűnik: hatot ad a tíz legtöbb szabadalmat jegyző társaság között, ráadásul a toplista szabadalmának kétharmad részéről beszélünk, vagyis a listás arányokat ebben a tekintetben még felül is múlják. Érdekesség, hogy a tízes élmezőnyben a hat német és a három amerikai vállalat mellett mindössze egy japán gyártót, a Toyotát találjuk.

Ennél is érdekesebb, hogy a trendet elindító techvállalatok nem igazán vannak az élmezőnyben, egyedül a Google csípte meg a tizedik helyet. Vagyis az autógyártók tényleg összekapták magukat, és nem tervezik, hogy külsősöknek engedjék át a következő járműipari forradalom profitját.

Az már korábban kiderült, hogy a Google, az Apple és más dotkom cégek egyelőre nem rendelkeznek elég szakértelemmel és tapasztalattal a saját autók gyártásba küldéséhez; lassan viszont az is kiderül, hogy az autógyártók a korábbi vélekedésekkel szemben képesek lesznek felvenni velük a versenyt a (szoftver)fejlesztés területén.

 

Az autonóm járművekkel kapcsolatos világszabadalmak
Infogram
Piaci hírek

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.