Másfél hónap alatt közel 80 százalékot erősödött a legismertebb kriptovaluta. Nem kérdés: az elmúlt évek legjobb befektetése. Az is marad?

Fékevesztett rakétaként hasít felfelé a bitcoin árfolyama. Csak az év elejétől legalább közel 80 százalékkal erősödött az árfolyama, jelenleg 52 ezer dollár fölött kereskednek a legismertebb kriptovalutával. Árfolyama tavaly ilyenkor közelítette meg a 10 ezer dollárt, az idei évre pedig 29 ezres árfolyamon fordult rá. A látványos erősödés az intézményi befektetők fantáziáját is megmozgatta, és egyre többen szálltak be kisebb-nagyobb összegekkel a kriptovaluta-piacra. Ennek már eleve volt egy felhajtó hatása, és a kriptopénz volatilitását is visszafogta valamelyest.

Aztán jött Elon Musk és a Tesla bejelentése: 1,5 milliárd dollárt fektetnek bitcoinban, és tervezik elfogadni fizetőeszközként is, aminek hatására mindjárt 44 ezer dollár közelébe lőtt az árfolyam. (A 1,5 milliárdos befektetés azért nyomosabb érv volt a bitcoin mellett, mint Musk vicces tweetje a dogecoinról, ami a kriptovaluta-piac kigúnyolására létrehozott kriptovaluta piacát is megmozgatta.) A Tesla mellett a MicroStrategy szoftvercég szintén beszállt: 600 millió dollár értékű kötvényt bocsát ki további bitcoin vásárlásához.

A legtöbbet idén egyébként nem a bitcoinnal, hanem az etherrel lehetett keresni: január elsejétől a második legnépszerűbb – és a második legnagyobb piaci értékű – kriptopénz kb. 140 százalékot erősödött.

Határ a csillagos ég

A hét elején a bitcoin újabb határt lépett át: először kereskedtek vele 50 ezer dollár fölött, és szinte percenként emelkedik valamennyit az árfolyam, e sorok írása közben például 50 700 dollárról 51 ezer fölé drágult, majd pár órával később az 52 ezer dollárt is átlépte (az árfolyam pillanatnyi változása jól követhető a CoinMarketCapon). A Reuters szerint a töretlen erősödés azzal magyarázható, hogy a kriptovaluta egyértelműen beköltözött a Wall Streetre azzal, hogy nem csak a vagyonkezelő- és befektetési alapok portfóliójának marginális része, hanem olyan cégek is vásárolják, mint a Tesla.

Ezzel párhuzamosan a pénzügyi felügyeletek idegenkedése érezhetően csökken: Kanadában például már engedélyeztek a torontói tőzsdén bitcoin ETF-et (Exchange Traded Fund – tőzsdén kereskedett alap), és hamarosan érkezhet hozzá még egy. Mindezek segítik, hogy a bitcoin széles körben elterjedt fizetési eszközzé váljon, ami stabilizálhatja az árfolyamot.

A J.P.Morgan egy januári prognózisában azonban nem fizetőeszközként, hanem az arany versenytársaként határozta meg a bitcoin helyét a befektetési piacokon. Elemzői szerint az sem elképzelhetetlen, hogy belátható időn belül 146 ezer dollárig emelkedik az árfolyam.

Nem csak azért keresett, mert annyira jó

A lakossági és az intézményi befektetőket a dollár magasabb hozamú alternatívájaként, egyfajta digitális aranyként kezelik, ami jó menekülési útnak tűnt az alacsony – sőt sok országban negatív – kamatlábak mellett.

Az erősödésre egyébként van egy másik magyarázat is, írja összeállításában a Reuters: az, hogy a befektetők digitális aranyként kezelik a bitcoint, előrejelzi, hogy nagyon komoly inflációs hullám követheti a globális koronavírus-járványt, amit a központi bankok és kormányzatok gazdaságösztönző csomagjai tovább erősítenek.

A nagy befektetési bankok mindezzel együtt óvatosságra intik a befektetőket. Nagyon könnyen lehet ugyanis, hogy a bitcoin szárnyalása csupán egy a spekulatív kereslet által nagyra fújt buborék. A kriptovaluták továbbra is szabályozatlan területnek számítanak világszerte, és azt is figyelembe kell venni, hogy szoros kapcsolat van a kriptopénzek és a kiberbűnözés között. A pénzügyi kormányzatok és központi bankok (köztük az EKB) ezért szigorúbb felügyeletet szorgalmaz. Közgazdászok szerint azzal is számolni kell, hogy a kriptovaluták nem elégítik ki a fiatpénzek minden kritériumát. Mivel csupán néhány helyen fogadják el fizetőeszközként, gyakorlati felhasználás nélküli immateriális eszközként kell értelmezni, aminek értékét kizárólag a kereslet határozza meg.

Emiatt viszont az is kérdéses, hogy érdemes-e hosszú távon a befektetési portfólióban tartani.

Piaci hírek

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.