A YouTube algoritmusát alig érdekli, hogy a korábbiakban milyen típusú tartalmakat jelöltünk meg negatívan. Pedig pont ez lenne az egyik lényege a "nem tetszik" gombnak.

Meglehetősen lesújtó eredményre jutottak a Mozilla szakértői, amikor a YouTube felhasználókra szabott ajánlási algoritmusának működését vizsgálták. Mint kiderült, a mesterséges intelligencia meglehetősen makacs jószág, és nagyon nehezen lehet "leszoktatni" bizonyos tartalmak ajánlásától, ha azok egyszer bekerültek a személyre szabott repertoárba.

A kutatásba közel 28 ezer felhasználót vontak be. Az önkéntesek aktivitását és a megnézésre ajánlott anyagokat egy kifejezetten ilyen célra készült böngészőbővítmény segítségével gyűjötték és hasonlították össze. Összességében a jelentés több millió ajánlott videóra, valamint több ezer ember anekdotikus jelentésére támaszkodott.

Tudom, hogy nem tetszik, de nem érdekel

Mint kiderült, a videómegosztó platform felhasználói minősítésre kitalált elemei nem befolyásolják eléggé az ajánlási algoritmust. Például hiába nyomkodjuk lelkesen a "nem tetszik" gombot, ez a nem kívánt megjelenések töredékétől kímél csak meg minket.

A Mozilla négy különböző visszajelzési akció hatékonyságát vette górcső alá. A már említett "nem tetszik" mellett ide tartozik a "nem érdekel", a "nem ajánljon a csatornától" és az "eltávolítom a megtekintési előzményekből" reakció is. Az eredmények szerint ezek különböző mértékben befolyásolták a később megjelenő ajánlásokat, ám összességében mindegyikről elmondható, hogy hatásuk gyenge és nem megfelelő volt.

A négy opció közül a leghatékonyabbnak az bizonyult, amikor a felhasználó jelezte, hogy egy adott csatornából köszöni, de nem kér többet. Azonban még ez a meglehetősen egyértelmű jelzés is mindössze a nem kívánt javaslatok 43 százalékát akadályozta meg. Második helyre a megtekintési előzményekből történő törlés került a maga 29 százalékos hatékonyságával, míg a videó leminősítése 12, az érdeklődés hiányának kinyilvánítása pedig 11 százalékos arányt ért el. 

A kutatók szerint a tanulmány rávilágít arra, hogy a YouTube-nak jobban el kell magyaráznia a felhasználóknak a rendszere működését, és meg kellene találni azokat a proaktívabb módokat, amelyekkel az emberek egyértelmúűen kifejezhetik, hogy pontosan milyen jellegű tartalmakra kíváncsiak.

Szigorúan titkos katyvasz

A fenteik ismét csak rávilágítanak arra, mennyire átláthatatlanul működnek a nagy internetes platformok, amelyek gazdái jellemzően féltve őrzött titokként kezelik az értékelést, rangsorolást, ajánlást végző programok pontos mechanizmusát. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy az ilyen méretű adattömeggel dolgozó mesterséges intelligenciák esetében maguk az algoritmusok megalkotói sem lehetnek tökéletesen tisztában azzal, hogy miért pont arra az döntésre jutott a program, amire.

Ha nem is azonnal, de mindez mostanra a szabályozó hatóságok ingerküszöbét is elérte. Az Unióban például idén nyáron sikerült megszavazni azt a terjedelmes szabályrendszert, amely a régión belül igyekszik megfelelő korlátok közé szorítani a digitális piac legnagyobb szereplőit. Ennek része az is, hogy a platformoknak átláthatóbbá és felelősségteljesebbé kell tenniük a működésüket. Például a korábbinál több információt kell adniuk a tartalommoderálási elveikről és ajánló algoritmusaik működéséről.

Közösség & HR

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.