Egy felmérés megnézte, mivel szeretnének foglalkozni a hazai egyetemek padjait koptató leendő informatikusok. Meglepően kevesen vannak köztük, akik már most is dolgoznak, egy részük pedig nem is a területen akar elhelyezkedni.
Hirdetés
 

Az eNET idén májusban szondázta meg a magyarországi informatikus szakokon tanuló diákokat a karrierükkel kapcsolatos elképzeléseikről, illetve arról, hogy az iskola mellett hogy állnak a gyakorlati tapasztalat megszerzésével. A több mint 1100 résztvevő válaszaiból kiderült, hogy mi a legvonzóbb elhelyezkedési terület, de az is, hogy kevesen vetik bele magukat a munkába a diploma megszerzése előtt.

A 18 hazai felsőoktatási intézményből érkező kérdőíveket leginkább gazdaságinformatikusok és mérnökinformatikusok töltötték ki, ők adták a valaszadók 37 illetve 26 százalékát. A harmadik helyre a programtervező informatikusszak hallgatói kerültek a maguk 18 százalékos arányával. A válaszadók 12 százaléka még idén, legnagyobb része (több mint 57%) várhatóan 2019-ben vagy 2020-ban fog végezni. A többiek vagy nagyon az elején tartanak egyetemi éveiknek, vagy annyira önkritikusak, hogy meg sem merték tippelni, mikorra teljesíthetik a diplomához szükséges feltételeket.

Nem rabolják le őket

Hosszú évek óta téma, hogy milyen nehéz IT szakembereket szerezni a hazai vállalatoknak. Utóbbiak ezért közös kurzusokkal, együttműködésekkel igyekeznek minél szorosabbra fűzni a szálat az oktatási intézményekkel, hogy onnan mihamarabb le tudják szerződtetni a számukra ígéretes diákokat.

Ehhez képest mindenképpen meglepő, hogy az egyetem alatt munkát vállalók aránya finoman szólva sem eget rengető. A felmérésben résztvevő hallagatók közül mindössze minden ötödik dolgozik valamilyen munkaviszonyban, további 6 százaléknál pedig éppen folyamatban van az elhelyezkedése. A megkérdezettek 52 százaléka ugyan még nem vállalt munkát, de a jövőben mindenképpen informatikusként akar elhelyezkedni. Érdekes, hogy van egy viszonylag markáns, 17 százalékot kitevő réteg, amelynek tagjai már most úgy nyilatkoztak, hogy nem tudják karrierjüket programozóként elképzelni.

Ami a szakmai gyakorlatot illeti, ott némileg jobb a helyzet. A kérdőívet kitöltő tanulók szűk harmada már túl van rajta, 44 százalékuk pedig egy éven belül tervezi teljesíteni.

Játékos munkára vágynak

A megkérdezettek közül minden ötödik játékfejlesztő szeretne lenni, amivel ez tűnik a leginkább kívánatos területnek a hallgatók körében. További szimpatikus elhelyezkedési terület még a mobilfejlesztő, IoT-fejlesztő, hálózatmérnök, tesztmérnök és webfejlesztő. A kevésbé kedvelt szakmák között találjuk a projektmenedzser, IT-menedzser, oktató/tanár, gazdaságinformatikus, adatelemző, adatbiztonsági szakember, adatbányász vagy adatbázis-fejlesztő pozíciókat. Az informatikusok kicsit több mint negyede (28%) nem tudja még, hogy konkrétan milyen területtel szeretne foglalkozni.

Közösség & HR

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.