Egy felmérés megnézte, mivel szeretnének foglalkozni a hazai egyetemek padjait koptató leendő informatikusok. Meglepően kevesen vannak köztük, akik már most is dolgoznak, egy részük pedig nem is a területen akar elhelyezkedni.

Az eNET idén májusban szondázta meg a magyarországi informatikus szakokon tanuló diákokat a karrierükkel kapcsolatos elképzeléseikről, illetve arról, hogy az iskola mellett hogy állnak a gyakorlati tapasztalat megszerzésével. A több mint 1100 résztvevő válaszaiból kiderült, hogy mi a legvonzóbb elhelyezkedési terület, de az is, hogy kevesen vetik bele magukat a munkába a diploma megszerzése előtt.

A 18 hazai felsőoktatási intézményből érkező kérdőíveket leginkább gazdaságinformatikusok és mérnökinformatikusok töltötték ki, ők adták a valaszadók 37 illetve 26 százalékát. A harmadik helyre a programtervező informatikusszak hallgatói kerültek a maguk 18 százalékos arányával. A válaszadók 12 százaléka még idén, legnagyobb része (több mint 57%) várhatóan 2019-ben vagy 2020-ban fog végezni. A többiek vagy nagyon az elején tartanak egyetemi éveiknek, vagy annyira önkritikusak, hogy meg sem merték tippelni, mikorra teljesíthetik a diplomához szükséges feltételeket.

Nem rabolják le őket

Hosszú évek óta téma, hogy milyen nehéz IT szakembereket szerezni a hazai vállalatoknak. Utóbbiak ezért közös kurzusokkal, együttműködésekkel igyekeznek minél szorosabbra fűzni a szálat az oktatási intézményekkel, hogy onnan mihamarabb le tudják szerződtetni a számukra ígéretes diákokat.

Ehhez képest mindenképpen meglepő, hogy az egyetem alatt munkát vállalók aránya finoman szólva sem eget rengető. A felmérésben résztvevő hallagatók közül mindössze minden ötödik dolgozik valamilyen munkaviszonyban, további 6 százaléknál pedig éppen folyamatban van az elhelyezkedése. A megkérdezettek 52 százaléka ugyan még nem vállalt munkát, de a jövőben mindenképpen informatikusként akar elhelyezkedni. Érdekes, hogy van egy viszonylag markáns, 17 százalékot kitevő réteg, amelynek tagjai már most úgy nyilatkoztak, hogy nem tudják karrierjüket programozóként elképzelni.

Ami a szakmai gyakorlatot illeti, ott némileg jobb a helyzet. A kérdőívet kitöltő tanulók szűk harmada már túl van rajta, 44 százalékuk pedig egy éven belül tervezi teljesíteni.

Játékos munkára vágynak

A megkérdezettek közül minden ötödik játékfejlesztő szeretne lenni, amivel ez tűnik a leginkább kívánatos területnek a hallgatók körében. További szimpatikus elhelyezkedési terület még a mobilfejlesztő, IoT-fejlesztő, hálózatmérnök, tesztmérnök és webfejlesztő. A kevésbé kedvelt szakmák között találjuk a projektmenedzser, IT-menedzser, oktató/tanár, gazdaságinformatikus, adatelemző, adatbiztonsági szakember, adatbányász vagy adatbázis-fejlesztő pozíciókat. Az informatikusok kicsit több mint negyede (28%) nem tudja még, hogy konkrétan milyen területtel szeretne foglalkozni.

Közösség & HR

Szájkosarat raknának a britek a közösségi óriásokra

Hétfőn kemény jelentést tett az asztalra az Egyesült Királyság illetékes bizottsága. A Facebook-alapítót személyesen is felelőssé teszik amiatt, hogy az álhíreknek, a manipulációnak nincs megfelelő gátja, miközben a felhasználói adatokat nem védik megfelelően.
 
Két út közül választhatnak a magánfelhőben gondolkodó vállalatok. Vagy saját maguk alakítják ki a platformot, vagy bérelik azt egy szolgáltatótól. A nagy kérdés: hogyan lehet dönteni a két módszer között?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.