Mindössze másfél száz munkahelyet érint, mégis figyelmeztető jel, hogy amerikai és írországi állásokat is megszűntet a chipgyártó, mert csökken a kereslet az IoT-s termékei iránt.

Mindössze 140 állás szűnik meg az Intelnél, azaz elenéysző a tavalyi 12 ezres leépítéshez képest, mégsem lehet elmenni mellette szó nélkül, ugyanis a vállalat egyik stratégiai területét érinti. Tavaly áprilisban ugyanis, amikor Brian Krzanich vezérigazgató kijelölte az új stratégiai irányt – kb. egy héttel a leépítések bejelentése előtt –, az egyik kiemelt területként épp az IoT-t jelölte meg. A leépítés az Internet of Things (IoT) piacára szánt termékek gyatra eladásinak következménye. A Santa Clara-ban levő központban 100 főtől, az írországi (Leixlip) leányvállalatnál 40-től válnak meg, állítja a The Times.

Összehúzzák a nadrágszíjat

Az elbocsátások hátterében az IoT részleg gyengélkedése áll. Ez annyira nem is meglepő annak tudatában, hogy az elmúlt hónapban az Intel bejelentette a piacra szánt Galileo, a Joule és az Edison modulok további fejlesztésének beszüntetését. A Galileóért egyébként az írországi Leixlip üzem volt felelős, a másik két termék viszont Santa Clara-ban öltött testet.
 


A fejlesztők és gyártók szeptember 16-ig adhatnak le még rendeléseket ezekre az alaplapokra, ezt követően az Intel már nem fogad be újabb rendeléseket, december 16-át követően pedig a szállítással is felhagy. Annyira komolyan gondolja a hátraarcot a vállalat, hogy azt is bejelentette: a fenti termékekre érkező rendelések már nem mondhatók fel, és pénzvisszatérítésre se számítson az, aki mégis elállna az üzlettől.

Fontos megjegyezni, hogy a döntés – egyelőre – nem jelenti az IoT termékek piacáról való teljes kivonulást, hiszen a Curie lapkával kapcsolatban nem hangzott el semmilyen hasonló bejelentés. Ugyanakkor mégis jelentős hátraarc ez, hiszen az elmúlt években komoly energiákat fordított arra, hogy x86-os megoldásai új területeken – például a dolgok internetét adó eszközök piacán – is megállják a helyüket. A Curie is ezen a piacon versenyez, de a fent említett változatokhoz képest jóval korlátozottabb a tudása.

Az ember, akinek perelni kellett nevéért
John McAfee 2010-ben adta el IT-biztonsággal foglalkozó, saját nevét viselő cégét az Intelnek, 7,7 milliárd dollárért. Később azonban az általa vezetett új céget saját neve alapján keresztelte át. Az IT-biztonságban utazó McAfee Global Technologies érthető módon ki is verte az Intelnél a biztosítékot, a felek végül tavaly szeptemberben kölcsönösen beperelték egymást.

Ezeket az eljárásokat szüntette meg Paul Oetken kerületi bíró, öt nappal azután, hogy a felek megállapodtak egymással. Eszerint McAfee beleegyezett, hogy többé nem adja saját nevét IT-biztonsággal foglalkozó cégnek, szolgáltatásnak, de felhasználhatja azt hirdetési és prezentációs célokból.

A felek egyike sem tartotta egyébként vétkesnek magát a korábbi megállapodás megszegése tekintetében.

Leszálló ágban az Intel?

Hivatalosan nem kívánt nyilatkozni az elbocsátásokkal kapcsolatban a vállalat, de informális úton mégis csak elismerte a munkahelyek megszüntetését a The Timesnak eljuttatott közleményében. Az Intel szóvivője szerint az üzleti igények és prioritások indokolta változások zajlanak a cég munkavállalóit illetően.

Az IoT csapat megnyirbálásának döntése alig egy évvel azután történt, hogy a chipgyártó tavaly már végrehajtott egy grandiózus, 12 ezer alkalmazottat (a vállalat teljes munkaerejének 11 százalékát) érintő létszámcsökkentést. A visszaeső PC-eladások miatt volt kénytelen akkor költséget csökkenteni, amivel 2016-ban 750 millió dolláros költséget spórolt meg. Igaz 1,2 milliárd dolláros egyszeri kiadással is járt, de az idei évben már várhatóan éreztetni fogja hatását a profitban az elbocsátások jelentette spórolás.

Mindemellett áprilisban a vállalat úgy döntött, hogy ezúttal nem tartja meg az egyébként évente megrendezésre kerülő Intel Developer Forumot, és lelőtte az augusztusra tervezett eseményt. Az indoklás szerint a PC-piac folyamatos zsugorodása miatt kellett meghozni a döntést.

A fentiek ismeretében kifejezetten rossz hír a chipgyártónak az AMD magához térése. Riválisának új, Ryzen nevű processzorai nem csupán versenyképesek teljesítmény, fogyasztás és ár tekintetében jelentenek fejfájást az Intelnek, hanem egyre nagyobb érdeklődést is váltanak ki a vásárlók irányából. Tíz éves trend fordult meg az idei év első felében, az AMD lapkái iránti kereslet felpattanni látszik a 18 százalékos piaci részesedés alatti mélypontról.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.