Mindössze másfél száz munkahelyet érint, mégis figyelmeztető jel, hogy amerikai és írországi állásokat is megszűntet a chipgyártó, mert csökken a kereslet az IoT-s termékei iránt.

Mindössze 140 állás szűnik meg az Intelnél, azaz elenéysző a tavalyi 12 ezres leépítéshez képest, mégsem lehet elmenni mellette szó nélkül, ugyanis a vállalat egyik stratégiai területét érinti. Tavaly áprilisban ugyanis, amikor Brian Krzanich vezérigazgató kijelölte az új stratégiai irányt – kb. egy héttel a leépítések bejelentése előtt –, az egyik kiemelt területként épp az IoT-t jelölte meg. A leépítés az Internet of Things (IoT) piacára szánt termékek gyatra eladásinak következménye. A Santa Clara-ban levő központban 100 főtől, az írországi (Leixlip) leányvállalatnál 40-től válnak meg, állítja a The Times.

Összehúzzák a nadrágszíjat

Az elbocsátások hátterében az IoT részleg gyengélkedése áll. Ez annyira nem is meglepő annak tudatában, hogy az elmúlt hónapban az Intel bejelentette a piacra szánt Galileo, a Joule és az Edison modulok további fejlesztésének beszüntetését. A Galileóért egyébként az írországi Leixlip üzem volt felelős, a másik két termék viszont Santa Clara-ban öltött testet.
 


A fejlesztők és gyártók szeptember 16-ig adhatnak le még rendeléseket ezekre az alaplapokra, ezt követően az Intel már nem fogad be újabb rendeléseket, december 16-át követően pedig a szállítással is felhagy. Annyira komolyan gondolja a hátraarcot a vállalat, hogy azt is bejelentette: a fenti termékekre érkező rendelések már nem mondhatók fel, és pénzvisszatérítésre se számítson az, aki mégis elállna az üzlettől.

Fontos megjegyezni, hogy a döntés – egyelőre – nem jelenti az IoT termékek piacáról való teljes kivonulást, hiszen a Curie lapkával kapcsolatban nem hangzott el semmilyen hasonló bejelentés. Ugyanakkor mégis jelentős hátraarc ez, hiszen az elmúlt években komoly energiákat fordított arra, hogy x86-os megoldásai új területeken – például a dolgok internetét adó eszközök piacán – is megállják a helyüket. A Curie is ezen a piacon versenyez, de a fent említett változatokhoz képest jóval korlátozottabb a tudása.

Az ember, akinek perelni kellett nevéért
John McAfee 2010-ben adta el IT-biztonsággal foglalkozó, saját nevét viselő cégét az Intelnek, 7,7 milliárd dollárért. Később azonban az általa vezetett új céget saját neve alapján keresztelte át. Az IT-biztonságban utazó McAfee Global Technologies érthető módon ki is verte az Intelnél a biztosítékot, a felek végül tavaly szeptemberben kölcsönösen beperelték egymást.

Ezeket az eljárásokat szüntette meg Paul Oetken kerületi bíró, öt nappal azután, hogy a felek megállapodtak egymással. Eszerint McAfee beleegyezett, hogy többé nem adja saját nevét IT-biztonsággal foglalkozó cégnek, szolgáltatásnak, de felhasználhatja azt hirdetési és prezentációs célokból.

A felek egyike sem tartotta egyébként vétkesnek magát a korábbi megállapodás megszegése tekintetében.

Leszálló ágban az Intel?

Hivatalosan nem kívánt nyilatkozni az elbocsátásokkal kapcsolatban a vállalat, de informális úton mégis csak elismerte a munkahelyek megszüntetését a The Timesnak eljuttatott közleményében. Az Intel szóvivője szerint az üzleti igények és prioritások indokolta változások zajlanak a cég munkavállalóit illetően.

Az IoT csapat megnyirbálásának döntése alig egy évvel azután történt, hogy a chipgyártó tavaly már végrehajtott egy grandiózus, 12 ezer alkalmazottat (a vállalat teljes munkaerejének 11 százalékát) érintő létszámcsökkentést. A visszaeső PC-eladások miatt volt kénytelen akkor költséget csökkenteni, amivel 2016-ban 750 millió dolláros költséget spórolt meg. Igaz 1,2 milliárd dolláros egyszeri kiadással is járt, de az idei évben már várhatóan éreztetni fogja hatását a profitban az elbocsátások jelentette spórolás.

Mindemellett áprilisban a vállalat úgy döntött, hogy ezúttal nem tartja meg az egyébként évente megrendezésre kerülő Intel Developer Forumot, és lelőtte az augusztusra tervezett eseményt. Az indoklás szerint a PC-piac folyamatos zsugorodása miatt kellett meghozni a döntést.

A fentiek ismeretében kifejezetten rossz hír a chipgyártónak az AMD magához térése. Riválisának új, Ryzen nevű processzorai nem csupán versenyképesek teljesítmény, fogyasztás és ár tekintetében jelentenek fejfájást az Intelnek, hanem egyre nagyobb érdeklődést is váltanak ki a vásárlók irányából. Tíz éves trend fordult meg az idei év első felében, az AMD lapkái iránti kereslet felpattanni látszik a 18 százalékos piaci részesedés alatti mélypontról.

Piaci hírek

Nem ismert Exchange-sérülékenységeket használtak ki kínai hekkerek

A Microsoft ügyfeleinek az időközben elkészült javítások azonnali telepítését javasolja.
 
Ha egy szervezetnek címtárszolgáltatásra van szüksége, akkor nagy valószínűséggel az Active Directoryhoz nyúl. Ezt azonban a hekkerek is tudják.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.