Egy jól sikerült befektetési kör lehetőé tette, hogy nemsokára kereskedelmi forgalomba kerüljenek a FarmWise autonóm mezőgazdasági eszközei, amelyek gépi intelligencia segtségével gondozzák a növényeket.
Hirdetés
 

A kaliforniai FarmWise ez év elején mutatta be az aktuális prototípusát annak a saját fejlesztésű gyomirtó robotnak, amely az előző évi teszteken annyira sikeresen vizsgázott, hogy a cég már a kereskedelmi forgalomban való megjelenése előtt is több megrendelést kapott rá. A mindössze 2016 óta működő startup új eszközének célja, hogy csökkentese a farmerek függőségét a kémiai gyomirtóktól, amit a termőföld integritásának megőrzésén és a fogyasztói elvárásokon túl az is indokolttá tesz, hogy a gyomirtó szerekkel szembeni rezisztencia kialakulása máskülönben nem sok választást hagy a gazdálkodóknak, mint még több kemikália alkalmazását vagy a kézi gyomlálást.

Mivel egy robotról van szó, az új megoldás közvetve a mezőgazdaságban jelentkező munkaerőhiány szempontjából is jó befektetés lehet: egy januárban közzétett felmárás szerint a FarmWise közvetlen környezetében, Kaliforniában megkérdezett farmerek közül tízből heten számoltak be problémákról az idénymunkások rendelkezésre állásával kapcsolatban, de hasonló nehézségekaz Egyesült Államok és a világ más részein is tapasztalhatók. A Világgazdaság például júliusban számolt be róla, hogy idehaza a július–szeptemberi mezőgazdasági csúcsidőszakban 60-80 ezer idénymunkásra lenne szükség, ehhez képest körülbelül 10-15 ezer fő hiányzik a piacról.
 

forrás: farmwise.io


A FarmWise autonóm eszköze egy mélytanuló algoritmusra épülő érzékelőrendszert használ a gyomnövények terjedésének szabályozására, amely gyakorlatilag valós időben, saját beágyazott számítási kapacitásával elemzi a növényekről készített képeket, ennek alapján pedig mechanikusan, bármilyen vegyszer alkalmazása nélkül tisztítja meg a környezetüket. A hardvermérnökök és gépi tanuló specialisták által tervezett robotok állítólag a haszonnövények kifejezetten széles skáláját ismerik fel megbízhatóan, miközben folyamatos összeköttetésben állnak a helyszínen dolgozó operátorral és a gyártó teleoperációs szolgáltató központjával is.

A tetvek és a gombák sem örülhetnek sokáig

A startup eddig több mint 20 millió dollárnak (a jelenlegi árfolyamon több mint 6 milliárd forintnak) megfelelő befektetést szerzett, ebből legutóbb éppen tegnap jelentett be 14,5 milliós kört a Calibrate Ventures vezetésével és más alapok részvételével. A FarmWise vezérigazgatója szerint ez lehetőséget ad rá, hogy a cég olyan készségekkel bővítse és mélyítse el saját fejlesztésű növényfelismerő technológiáját, amelyek még több terhet vesznek le az üzemeltetők válláról. Az éjjel-nappal bevethető robotok egyébként a társaság közlése szerint már most is akkora területet képesek átfésülni egyetlen nap alatt, ahonnan egy 400 ezer lakosú nagyváros ellátásához elegendő termény takarítható be.

Ez az adat ilyen formában persze semmitmondó, de az biztos, hogy az eddigi bemutatók meggyőzték a befektetőket. A robotok piacosítása is éppen most kezdődik, ami igen meggyőző teljesítmény egy bármilyen startup indulásától számított három éven belül. Ahogy a beszámolókban kiemelik, a mezőgazdaságban nagyon nagy igény van a technológiai fejlesztésekre, amennyiben ezek a fejlesztések tényleg működnek. A FarmWise robotjainak éles üzeme mág csak ezután következik, és nyilván kérdéses, hogy a gyakorlati felhasználásban is képesek lesznek-e hozni ugyanazt a hibaszázalékot, mint a tesztek során.
 

forrás. farmwise.io


A szakértők szerint itt az jelenti a legnagyobb kockázatot, hogy a kísérletek és a demók meglehetősen változatos környezetekben zajlottak, kiemelve a gépek szerteágazó képességeit. A hatalmas kaliforniai monokultúrákban azonban elég hozzá egy apró, előre nem várt hiba is, hogy a mechanikai gyomirtó robotok akár nagyon komoly károkat okozzanak, ami ebben a formájában az egyik legígéretesebb mezőgazdasági technológiai startup végét jelentené – igaz, egyelőre még valószínűtlen, hogy egy maroknyi megrendelésnél többet ki tudnának elégíteni.

A fejlesztések mindenesetre folytatódnak, az MI rendszert egyre inkább képessé akarják tenni a specializált feladatokra, az egyes növények állapotának monitorozására és az ilyenkor szükséges lépések megtételére – ilyen mondjuk a tetvek vagy a gombaferőzések észlelése és a megfelelő ellenszerek bevetése. Mindebben az egyik leglényegesebb dolog, mint a digitális technológiák kapcsán már megszokhattuk, az adatok folyamatos gyűjtése és elemzése, ami magát a rendszert is egyre okosabbá teszi, és az adott gazdaságon belül is egyre hatékonyabb beavatkozásokat tesz lehetővé.

Cloud & big data

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.