A világ egyik legnépszerűbb online játékának kiadóját múlt héten érte kibertámadás. Az elkövetők 10 millió dollárt követelnek, de a Riot Games nem hajlandó fizetni.

Múlt hét végén még csak annyit lehetett tudni, hogy a globális szinten is kiemelkedő jelentőségű, videójátékok fejlesztésével és kiadásával foglalkozó Riot Games informatikai rendszerét kibertámadás érte. A cég elsőre azonban még nagyon szűkszavúan nyilatkozott, de jelezte, hogy a történtek miatt több játéka esetében késhetnek a már bejelentett új fejlesztések, javítások.

Az elmúlt napokban azonban sok mindenre fény derült. A vállalat tegnapi gyorsjelentése szerint komoly trófeákkal távoztak a hekkerek. A támadók többek között hozzáfértek a kiadó koronagyémántjának számító League of Legends forráskódjához, továbbá megszerezték azt az algoritmust is, amellyel a Riot a játékaiban csalással próbálkozókat igyekszik kiszűrni. A társaság közleménye szerint ugyanakkor a külső szakértők bevonásával zajló vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a felhasználók személyes adatai, érzékeny pénzügyi információk nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Azt is tudni lehet, hogy a bűnözők egy alkalmazott jogosultságának megszerzésével jutottak házon belülre, azt viszont nem részletezte a kiadó, hogy mindez dolgozói figyelmetlenségből történt (adathalászat), esetleg szándékos szivárogtatás (lefizetés) áll a háttérben.

Nincs az a pénz

Időközben a kompromittálódott vállalattal a támadók is felvették a kapcsolatot, akik a Motherboard értesülései szerint 10 millió dollárt kérnek azért, hogy ne hozzák nyilvánosságra az eltulajdonított adatokat. A Riot ugyanakkor közölte, hogy egy centet sem fizet az elkövetőknek. Helyette felvette a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal és a szükséges vizsgálatok lezárását követően részletes tájékoztatást ígért az üggyel kapcsolatban.

A teljes terjedelmében kiszivárgott zsarolólevélben egyébként az elkövetők arról írnak, hogy mindössze néhány óra alatt, amatőr szintű hekkermódszerrel sikerült bejutniuk a cég rendszerébe. Ugyanakkor rendkívül készségesen azt is felajánlották, hogy amennyiben megkapják a követelt összeget, segítenek a vállalatnak abban, miként tudná a jövőben elkerülni az ilyen kellemetlen incidenseket.

Biztonság

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.