Lassan már placebo-szinten mozgunk: boldog-boldogtalan lecseréltetheti iPhone-ja akkumulátorát, hogy megelőzze/kikerülje telefonja belassítását.
Hirdetés
 

Többségünk már a karácsony szellemében pihent vagy az utolsó pillanatra halogatva az ajándékvásárlást lázasan járta az (online) plázákat, amikor a múlt hónapban az Apple ledobta az akku-atombombát. Elismerte, hogy jók a felhasználók megérzései, régebbi okostelefonjai – bizonyos körülmények között – valóban belassulnak.

Mint írtuk, leginkább a lítium-ion akkumulátor öregedése játszik szerepet ebben a folyamatban. Ahogy az energiatároló telepek felett eljár az idő, romlik töltéstároló képességük, és ennél még rosszabb dolgok is történhetnek alacsony töltöttség vagy hideg idő esetén.

Ennek szellemében döntött úgy az Apple még korábban, hogy iOS operációs rendszerének 10.2.1-es változatától kezdve fejlettebb energiagazdálkodási képességeket alkalmaz. Ez kevésbé eufemisztikusan azt jelenti, hogy visszavesz a CPU teljesítményéből. Szerencsére nem minden körülmények között; csak a már említett hideg környezet és az alacsony akkumulátor-töltöttség idézi elő a programozott jelenséget.

Elnézőbb hozzáállás

Beszámolónk szerint a probléma egy-az-egyben megszüntethető. Igaz, nem ingyen: a felhasználói szinten bonthatatlan készülékházak egyénileg nem teszik lehetővé az akkucserét, de az Apple – 79 dollár fejében – vállalja ezt a feladatot. Új készülék vásárlása helyett tehát elegendő az energiatároló telepet lecseréltetni, és pár évig száműzhető a készüléklassulás problémája.

Időközben viszont akkorára duzzadt a felháborodás, hogy a vállalat visszakozni kényszerült. Kénytelen volt visszavenni a szokásos dupla-extraprofitjából, és közel harmadára csökkentette az akkucsere árát. Az Egyesült Államokban immár csupán 29 dollárba kerül így a manőver – amennyiben az indokolt.

Ez az utóbbi megfogalmazás aztán tovább gördítette a felhasználó-parát, sokan ugyanis attól tartanak, hogy ez kiskaput biztosít a cégnek arra, hogy a kérések többségét visszautsítsa. Az Apple üzletpolitikája szerint ugyanis nem bemondás alapján döntenek a cseréről, annak szükségességét egy teszt hivatott igazolni (vagy cáfolni). Amennyiben ez az eredeti töltéstároló kapacitás 80 százalékánál alacsonyabb értéket mutat, akkor élhet az érintett a csereprogram kínálta lehetőséggel.

Nemrég azonban az iGeneration révén kiszivárgott egy belső feljegyzés – melyet aztán tőle függetlenül a MacRumors is megerősített, Apple forrásokra hivatkozva –, miszerint a vállalat arra kéri az Apple Store alkalmazottait, hogy abban az esetben is ajánlják fel a 29 dolláros akkumulátorcserét, ha a felhasználó készüléke egyébként a teszt alapján nem tenné ezt indokolttá. Ez a gyakorlat egyelőre csak az USA-ban kezdett el terjedni, a világ többi részét illetően jelenleg nincsen tudomásunk hasonló engedékenységről.

(Nem csak) a mobilipar rákfenéje

Számos technológiai akadállyal kellett már megküzdeniük az elektronikai eszközöknek, kezdve a processzorokba égetett biztonsági résekkel, az ujjlenyomatolvasó eltüntetésén és az OLED kijelzők problémáin (itt és itt) át, egészen a vízállóság megbízható megvalósításáig. Ezeket azonban szépen sorban legyőzni látszik a kutatás-fejlesztésbe öntött elképesztő mennyiségű szellemi és anyagi tőke.

Valamire viszont nem tud megnyugtató megoldást találni az ipar, és ez az akkumulátortechnológia. A lítium-ion telepek már jó ideje velünk vannak, és többnyire probléma nélkül teszik dolgukat. Töltéstároló sűrűségük egységnyi tömegükkel összevetve azonban siralmas – például a szénhidrogén-alapú energiahordozókhoz viszonyítva –, ráadásul a folyamatos méretcsökkentési kényszer miatt a korábban meglehetősen biztonságosnak gondolt eszközök egy apróbb gyártási hiba esetén is katasztrofális következményeket okozhatnak (erről a Samsung sokat tudna mesélni).

Tisztán látszik tehát, hogy aki először rukkol elő egy kereskedelmi forgalomban is elérhető, megfizethető árú, a jelenlegi akkumulátoroknál – változatlan méret és tömeg mellett – legalább egy nagyságrenddel nagyobb töltéstároló kapacitással bíró, gyors töltést és biztonságos energiatárolást lehetővé tevő megoldással, az nagyjából végtelen mennyiségű pénzt kereshet. Nem csak a szórakoztatóelektronikai-piac van ugyanis kiéhezve egy áttörésre; az elektromos autózás terjedésével egyre nő az igény az akkumulátorok iránt a személy- és az áruszállítás területén is.

Konzumer tech

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.