Az amerikai vállalat elismerte: a felhasználók jól érzik, a szoftverfrissítés belassítja készülékeiket. Akku-para a háttérben.

Hivatalosan is visszaigazolta az iPhone-tulajdonosok panaszát az almás vállalat. A cég elmondása szerint egy tavaly kiadott szoftveres funkció lassítja be a telefonokat abban az esetben, ha azt bizonyos feltételek indokolják.

Leginkább a lítium-ion akkumulátor öregedése játszik szerepet ebben a folyamatban. Ahogy az energiatároló telepek felett eljár az idő, romlik töltéstároló képességük, és ennél még rosszabb dolgok is történhetnek alacsony töltöttség vagy hideg idő esetén. Ezt akarja megakadályozni a Steve Jobs alapította a vállalat.

Előre programozott jelenség

Intézkedés hiányában a lassulás helyett kellemetlenebb, zavaróbb problémákkal kellene szembenéznie az iPhone-rajongóknak. Az elöregedő telepek ugyanis működési problémákat okozhatnak, vagy akár váratlan rendszerleállást is előidézhetnek, ahogyan azt tavaly az iPhone 6 és 6S tulajdonosok némelyike már megtapasztalhatta. Nagyobb teljesítményt igényelnének ugyanis az okostelefonok processzorai, mint amit az akkuk minden körülmények között biztonsággal ki tudnának szolgálni, aminek következtében a készülékek némelyike egyszerűen kikapcsol használat közben.

Elkerülendő a felhasználói panaszok özönét, az Apple úgy döntött, hogy iOS operációs rendszerének 10.2.1-es változatától kezdve fejlettebb energiagazdálkodási képességeket alkalmaz. Ez kevésbé eufemisztikusan azt jelenti, hogy visszavesz a CPU teljesítményéből. Szerencsére nem minden körülmények között; csak a már említett hideg környezet és az alacsony akkumulátor-töltöttség idézi elő a programozott jelenséget.

És, hogy mely készülékek tulajdonosai találkozhatnak a visszafogott lovakkal? Amint azt már említettük, az iPhone 6 generáció (6, 6 Plus, 6S és SE modellek) birtokosai egy éve szembesülhettek először ezzel a képességgel. Az Apple idén az iPhone 7 és 7 Plus tulajok számára vezette be a felhasználói élményt fokozó funkciót, és a jövőben várhatóan minden újabb készülék meg fogja kapni, mihelyst úgy dönt a vállalat, hogy az elöregedő akkumulátorok gondot okozhatnak.

Előbb-utóbb tehát az iPhone X is sorra kerülhet, igaz, addig még 2-3 évnek el kell telnie. A gyakorlatot valószínűleg csak az akkumulátortechnológia cseréje szünteti majd meg.

Van hardveres megoldás is

Érthető módon magától nem reklámozta volna annyira fejlesztését az amerikai vállalat. Pár napja azonban a Geekbench processzorteljesítmény-mérő alkalmazást fejlesztő Primate Labs jelentése hívta fel a figyelmet a jelenségre. A cégalapító John Poole blogbejegyzésében közölte a nyilvánossággal ezirányú felfedezéseiket, rámutatva arra, hogy a felhasználók az akkumulátor állapotától függetlenül mindig ugyanazt a teljesítményt várják el telefonjaiktól – közben azonban igenis van kapcsolat a két tényező között.

Nem mai az iPhone tulajdonosok teljesítménycsökkenésre vonatkozó panaszkodása; az hivatalosan meg nem erősített tény volt, hogy az új modellek megjelenésével a régebbi példányok belassulnak. Egészen mostanáig úgy gondolták az összeesküvés-elméletben hívők, hogy ennek gazdasági okai vannak. Vélekedésük szerint az Apple direkt lassította be a korábbi generációkat (ez a feltételezés igaznak is bizonyult), azért, hogy az embereket a legújabb készülékek, és így a vásárlás felé tereljék (ez viszont most megdőlni látszik). Utóbbi feltételezést az Apple egyébként a kezdetektől cáfolta.

Cikkünk kitartó olvasói hepiendet kapnak jutalmul: a probléma ugyanis egy-az-egyben megszüntethető. Igaz, nem ingyen: a felhasználói szinten bonthatatlan készülékházakat egyénileg nem teszik lehetővé az akkucserét, de az Apple – 79 dollár fejében – vállalja ezt a feladatot. Új készülék vásárlása helyett tehát elegendő az energiatároló telepet lecseréltetni, és pár évig száműzhető a készüléklassulás problémája.

Mobilitás

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.