Az amerikai vállalat okoshangszórójára jóval alacsonyabbnak bizonyult a kereslet, mint amit az Apple várt.
Hirdetés
 

Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere jelenleg, és nem ok nélkül előzte meg a korábbi csúcstartót, Bill Gatest. Ehhez jelentős mértékben hozzájárult cégének jó eredménye. Az Amazon innovatív vállalat, még ha ez kevésbé látszik is egy Google-lel összehasonlítva; a cég robbantotta ki például az okoshangszóró-forradalmat, mellyel az (amerikai) emberek otthonaiba beköltöztek a vállalat által forgalmazott Echo készülékek.

A digitális személyi asszisztens, vagyis az internettel folyamatos kapcsolatban levő mesterséges intelligenciákra alapuló megoldás gyorsan sikert aratott. Nem csak a magas eladási számok bizonyították ezt, hanem az is, hogy két évvel a 2014-es bemutatkozást követően a Google is hasonló készülékkel rukkolt elő, Google Home néven.

Erről a piacról pedig az Apple sem akart lemaradni. Most mégis úgy tűnik, hogy elkéstek – a beszállás ugyanis nem sikerült valami fényesen.

Sokba kerül, de gyatra az MI-je

Mint január végén írtuk, az Apple okos hangszórójának célja a felső kategória meghódítása, ám ebből egyelőre az árcédula van a helyén. A HomePod névre keresztelt készülék 350 dolláros ára mellbevágó, hiszen az Amazon Echo Plus 150, a Google Home pedig 130 dollárba kerül az amerikai piacon.

Az első tesztek szinte kivétel nélkül nagyra értékelték a Siri digitális MI asszisztenssel működő eszköz hangminőségét, sőt sokan meg is állapítják, hogy a HomePod szól a legjobban a piacon jelenleg elérhető termékek közül. Ugyanígy az alapvető felhasználói élményről is elismerően beszélnek, vagyis a hangzás mellett pozitív képet ad az üzembe helyezés, a kommunikáció módja, vagy éppen a hangvezérlés, a kérdések feldolgozásának pontossága.

A képet árnyalja viszont, hogy sokan hozzáteszik: a HomePodot csak azoknak javasolják, akik amúgy is az Apple hardvereit és szolgáltatásait használják, mivel az okos hangszóró nem, vagy csak borzalmasan körülményes módon támogatja a más gyártóktól származó alkalmazásokat. Akinek fontos, hogy az okos hangszóró tényleg okos legyen, az akkor is könnyen csalódni fog a Siri produkciójában, ha a hangvezérelt asszisztensek területén még másoknak sem sikerült előállniuk kifejezetten megbízható megoldásokkal.

A helyes válaszok aránya ugyanis elég kiábrándító egy teszt szerint: a HomePod 52,3 százalékban adott korrekt tájékoztatást vagy teljesítette kielégítően az utasításokat. Ezzel a négyes mezőny legalján végzett, pedig a léc nem volt túl magasan. A Google Assistant 81 százalékot, az Alexa 64 százalékot, a Cortana pedig 57 százalékot teljesített ugyanezen a teszten.

Bevételre vetítve nem is olyan rosszak az adatok

A magas ár és az alacsony hatékonyság ismeretében már nem meglepő a Bloomberg beszámolója, mely szerint közel sem adott el az Apple annyit az eszközből, mint amennyit korábban tervezett. Beszállítói értesülésekre, az Apple Store-okban dolgozók beszámolóira és iparági elemzőkre hivatkozva azt állítja a lap, hogy a kezdetben bíztató eladási adatok az utóbbi hetekben erősen romlottak. Ennek köszönhetően a cég vissza is vett beszállítóinál a korábban tervezett rendelésállományból.

A Slice Intelligence becslése szerint az összesített eladások tekintetében természetesen az Amazon Echo vezet. A versenytársakhoz képest magas ár azonban azt eredményezi, hogy összbevétel szempontjából már nem olyan rossz a helyzet. A februári és márciusi időszak alatt 19 százalékos részesedést tudott megszerezni a HomePod, miközben a Google Home 8, a Sonos pedig csupán 5 százalékot hozott.

Az Apple mindenesetre rajta van, hogy jobbá tegye mesterséges intelligenciáját. Folyamatos a felvétel a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó céges csapatba. Ez azt feltételezi, hogy a Siri képességeinek javítása magas prioritással fut a cégnél.

Kétséges azonban, hogy ez elegendő-e a HomePod felfuttatásához. A közeljövőben várható hozzá egy szoftveres frissítés, melynek során némi funkcióbővülésen esik majd át az eszköz. Támogatni fogja például a többszobás audiót és a hangszórók sztereó kialakításban való párosítását. A válaszok pontosságának javulásáról azonban nincsen információnk.

Konzumer tech

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.