A Financial Times szerint a ByteDance a jövő év első felében szeretne a parkettre lépni

Most már tényleg tőzsdére menne a TikTok tulajdonosa, írta a Financial Times értesüléseire hivatkozva a Reuters. A ByteDance IPO-járól azóta beszélnek, hogy felvetődött a videoplatform amerikai ágának értékesítése (amiből végől nem lett semmi), és az elemzők régóta nagy esélyt adtak egy ilyen lépésnek, sokan ezzel hozták összefüggésbe azt is, hogy a céghez tavasszal új pénzügyi igazgató érkezett: azt a Chew Shou Zit igazolták le, aki a Xiaomi tőzsdére vitelét is lezongorázta.

Maga ByteDaance áprilisban még azt jelentette be, hogy egyelőre nincs napirenden a tőzsdei bevezetés, és a The Wall Street Journal is arról írt egy hónapja, hogy határozatlan időre elhalasztották a nyilvános kibocsátást a különböző hatóságok fenntartásai miatt.

Ezzel szemben most a Financial Timesnak határozottan állították bennfentesek, hogy már 2022 elején megkezdhetik a nyilvános kereskedést a cég papírjaival a hongkongi tőzsdén. A lap egyik informátora azt mondta, hogy most folyik a hatóságok ilyenkor szokásos felülvizsgálata.

A ByteDance szóvivője a Reutersnek nem cáfolta, de nem is erősítette meg az értesüléseket, de azt írta, hogy a Financial Times cikke nem volt pontos, azt azonban nem pontosította, hogy melyik téves az állítások közül.

A világ legértékesebb startupját tenné helyre

A ByteDance jelenleg messze a világ legértékesebb startupja. A CBInsights unikornis-listáját 140 milliárd dolláros értékeléssel vezeti. Az ilyen értékelések azonban becslésen alapulnak. Ezeknek pontosságát jól mutatja, hogy például a Financial Times 180 milliárdos becsült cégértékről ír. Az azonban, hogy a piac hogyan ítéli meg egy vállalat értékét, csak a nyilvános tőzsdei kibocsátás után dől el. A tőzsde felé terelik a céget azok a (kockázati) befektetők is, akik finanszírozták a ByteDance növekedését, és szeretnének pénzt látni a befektetésükből.

A vállalatban van potenciál. Az App Annie szerint az idei első félévben már egyértelműen a legtöbbször letöltött és – ami legalább ilyen fontos – a legtöbb pénzt hozó appok listáján is a szerepelt a TikTok. Mindezt úgy tudta elérni, hogy a pekingi kormány szoros ellenőrzés alá helyezte a techipar minden olyan szereplőjét (köztük a ByteDance-t), amely bármilyen módon veszélyes lehet a központi kormány törekvéseire.

Az amerikaiak sem bántak kesztyűs kézzel a szolgáltatással. Arra hivatkozva, hogy a TikTok nem védi kellően személyes adatokat, Donald Trump ki akarta kényszeríteni, hogy az amerikai operációt adja el a kínai vállalat. Annak idején még olyan, meglehetősen abszurdnak ható ötletek is felmerültek, hogy az Oracle lesz a vevő. (Aztán persze Ellisonék azonnal kitáncoltak, amikor a vihar elült.)

Piaci hírek

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.