Az ázsiai városállam területért felelős ügynöksége az amerikai Ghost Robotics segítségével emelné magasabb szintre a védelmi képességeket.

Szingapúr sok szempontból különleges országnak számít. Ezek között mindenképpen említést érdemel a miniállam magas szintű technológiai fejlettsége, valamint a hajlandóság arra, hogy a lehető legtöbb területen kamatoztassák az infokommunikációs szektor vívmányait.

Ezt azonban nem mindig kíséri elismerés a világban, hiszen a technológia (túl)alkalmazása néha egészen valós etikai, morális, vagy éppen jogi kérdéseket vet fel. Borítékolhatóan nem lesz ez másként egy nemrégiben bejelentett együttműködéssel sem, hiszen ennek lényege, hogy a szingapúri hadsereget önjáró, veszélyes feladatok elvégzésére alkalmas robotkutyákkal turbózzák fel. 

Mancs őrjárat, indulj!

Az ország hadászati fejlesztésekért felelős kormányügynöksége (Defence Science and Technology Agency - DSTA) a Philadelphiában működő Ghost Robotics szakembereivel közösen vizsgálják majd azokat a lehetőségeket, bevetési területeket, amelyeknél egyértelmű előnyt jelenthet, ha nem embereket, hanem robotkutyákat lehet küldeni.

A két egyetemi hallgató diplomamunkájából néhány év alatt komoly hadászati vállalkozássá növő Ghost Roboticsre szokás a katonai Boston Dynamicsként is hivatkozni. Való igaz, sok hasonlóságot mutat a két cég portfóliója, de lényeges különbség, hogy a Spot robotkutyákat alapvetően ipari felhasználóknak szánják, míg a Ghost Robotics Vision 60 elnevezésű gépeit elsősorban védelmi feladatok ellátására fejlesztették.
 

 

A szingapúriak bizalmát élvező Ghost Robotics fentebb látható kisfilmje jól mutatja, milyen fejlett képességekkel bír robotjuk, amelyet nem szeretnek "lekutyázni". Helyette inkább a sokkal hivatalosabb, katonai szakzsargonba tökéletesen illeszkedő négylábú, pilóta nélküli földi jármű (Quadrupedal Unmanned Ground Vehicles - Q-UGV) néven illetik a szerkezetet.

Az akkumulátorainak köszönhetően 3,5 óráig üzemképes robotok maximális sebességgel akár 2 métert is haladhatnak másodpercenként. Lehetséges eszköztáruk az infravörös éjjellátó kameráktól a mozgásérzékelőkön át a hőkamerákig terjed, fegyvert azonban (egyelőre) nem terveznek rájuk applikálni. Bevetési körük viszont így is megelehetősen széles, hiszen bombák hatástalanítására, őrjáratozásra, veszélyforrások felkutatására egyaránt alkalmazhatók.

A szingapúri kormányügynökség a technológiát a saját fejlesztésű, kifejezetten autonóm eszközök felügyeletére és irányítására kitalált rendszerükkel igyekszik összepárosítani. Az angol command, control és communications szavakra utaló C3 rendszer gyűjtené be, értékelné és használná fel a robotok által szolgáltatott adatokat. A mesterséges intelligencia és fejlett analitkai eszközök bevetésével így "szorosabb koordinációt" és jobb hatékonyságot várnak a robotok harctéri és egyéb krízishelyzetekben történő bevetésekor.

Nem példa nélküli

Ahogy a bevezetőben említettük, a jómódú ázsiai városállamban előszeretettel kísérleteznek mindenféle jövőbemutató technikával. Mindebbe beletartozik a négylábú gépek használati lehetőségeinek feltérképezése is, ami nem szűkül le a hadászati vonatkozásokra. Lapunk is beszámolt például róla, hogy egy helyi parkban a Boston Dynamics robotjára bízták a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolságtartási szabályok betartatását, illetve az ott pihenők tájékoztatását.

Piaci hírek

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.