A vállalatnál azon fáradoznak, hogy működőképesen tartsák a ChatGPT-t, a felhasználókat időnként kapacitásproblémákra utaló hibaüzenetek fogadták.
Hirdetés
 

Úgy fest, hogy az OpenAI rendszereit egy sor elosztott szolgáltatásmegtagadásos (DDoS) támadással érte az elmúlt időszakban, amelyek a társaság ChatGPT- és vonatkozó API-szolgáltatásait célozták. Bár ezekről hivatalosan még nem hoztak nyilvánosságra pontos részleteket, azt már az OpenAI is bejelentette, hogy "DDoS-támadásra utaló, rendellenes forgalmi minta miatti időszakos leállásokra" került sor, és az érintett felhasználók ia hibaüzenetekről számoltak be a ChatGPT használatakor.

A támadási hullámra a ChatGPT keddi kimaradásai és az API-okat érintő szerdai kiesések voltak jellemzők, melyek közvetlen előzménye a Dall-E képgenerátor hétfőn tapasztalt, szokatlanul magas hibaaránya lehetett. Az OpenAI a ChatGPT felületén megjelentetett közleménye a zavarokat a kivételesen magas látogatottságnak tulajdonította, biztosítva mindenkit a rendszereinek méretezésére irányuló erőfeszítésekről, később azonban újabb részletek láttak napvilágot a szolgáltatások leállásaival kapcsolatban.

MI az MI-nek farkasa

A feltételezett DDoS-támadásokért egy Anonymous Sudan nevű csoport vállalta a felelősséget az OpenAI Izraellel szembeni és Palesztina elleni elfogultságára hivatkozva. Ennek során az alkalmazásszintű szolgáltatásokat annyi lekéréssel terhelték meg, hogy azzal kimerítették célpont szervereit és hálózati erőforrásait. Az AI News oldalán nyilatkozó szakértő az ilyesmit internetes vandalizmusnak nevezte, amit kevés erőfeszítés és alacsony összetettség jellemez, érdemi fenyegetés helyett pedig a zavarkaltést célozza.

Ehhez azonban hozzáteszi, hogy ha a támadások az alkalmazást célozzák, akkor az OpenAI-nak lesz dolga az incidens hatásainak mérséklésével, és az is érdekes kérdés, hogy a támadók mesterséges intelligencia által generált tartalmat használnak-e az MI-alapú tartalomgenerálás megbénításához. Az Anonymous Sudan egyébként a kiberbiztonsági kutatók szerint orosz hacktivista kapcsolatokkal működik, és megjegyzik, hogy a fenti időszakban az OpenAI versenytársa, az Anthropic Claude 2 chatbotja is problémákkal küzdött.

Biztonság

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.