A nyár elején váratlanul visszaesett a ChatGPT forgalma, ami a szeptemberi iskolakezdéssel ismét látványos növekedésnek indult, igazolva a korábbi elméleteket.

A ChatGPT tavaly novemberi megjelensét követően már az év elejére elérte a havi 100 millió felhasználót, májusra pedig 200 milliósra növekedett az érdeklődő közönség tábora. A szolgáltatás felfutása azonban éles fordulatot vett, amikor júniusban havi összehasonlításban közel 10 százalékos visszaesést mértek a chat.openai.com weboldal forgalmában, és ezzel párhuzamosan az egyedi látogatók száma 6 százalékkal, míg az oldalon töltött idejük 8,5 százalékkal csökkent.

Bár a trend csak a ChatGPT közvetlen használatát biztosító online felületre vonatkozik, és az időközben megjelent újabb modellek és felhasználási formák is értelemszerűen elszívó hatást gyakoroltak az OpenAI felhasználóira, sokak szerint a legfontosabb esemény a világszerte megkezdődő nyári szünet lehetett, a diákok hirtelen abbahagyták az iskolai fogalmazások ChatGPT-vel való termelését – erre utal például a Minecraft játék keresési trendgörbéjével való összevetés is.

Most, hogy az iskola újra beindult, a legfrissebb adatok is megerősítik ezt az elméletet. A Likeweb heti rendszerességgel közölt statisztikája alapján szeptember eleje óta a ChatGPT forgalma ismét növekedésnek indult, sőt a fenti összehasonlítás is működik, amennyiben a Minecraft görbéje elindult lefelé: a diákok kevesebbet játszanak, és több időt fordítanak rá, hogy a generatív MI segítségével összerántsák maguknak a házi feladatokat, és általában kiváltsák vele a gondolkodást.

Cinizmusért sem mennek a szomszédba

Arról már a ChatGPT megjelenése óta folyik a vita, hogy az új technológia használata sima csalás, vagy egy olyan újabb szintlépés, mint ami annak idején az internetes keresők elterjedésével járt. Egyáltalán: érdemes és lehetséges-e tiltani az ilyen eszközök iskolai használatát, vagy inkább kereteket kellene szabni a technológia alkalmazásának, ha már úgyis legfőbb ideje lenne eltávolodni a tudni érdemes dolgok felfedezése helyett rubrikák kitöltéséről szóló oktatástól.

A dolog egy kevésbé nyilvánvaló tanulsága viszont az lehet, hogy a ChatGPT és más MI-chatbotok felhasználásának ilyen jellegű hullámzása minden elemzésnél jobban mutatja a technológia korlátozott felhasználási lehetőségeit, az elképzeltnél szűkebb közönséget és kevesebb használati esetet. Más szóval, ha a könnyebb utat kereső diákok az intelligens csevegőprogramoknak ennyire fontos felhasználói, akkor nem biztos, hogy a jövő domináns számítási platformjáról van szó.

A Business Insider riportja mindezzel kapcsolatban felidézi, hogy OpenAI augusztus végén javaslatokat adott ki a tanároknak a ChatGPT osztálytermi használatáről, beleértve az utasításokat és az óraterveket is. A cég megjelentetett egy szintén a tanároknak szóló GYIK-et is, amelyben az első és legfontosabb kérdésre – vagyis hogy működnek-e azok az eszközök, amelyek feltárnák, ha a házi feladatot a ChatGPT-vel vagy más MI-modellekkel készítették – azt válaszolják: "Röviden: nem."

Konzumer tech

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.