A nyár elején váratlanul visszaesett a ChatGPT forgalma, ami a szeptemberi iskolakezdéssel ismét látványos növekedésnek indult, igazolva a korábbi elméleteket.

A ChatGPT tavaly novemberi megjelensét követően már az év elejére elérte a havi 100 millió felhasználót, májusra pedig 200 milliósra növekedett az érdeklődő közönség tábora. A szolgáltatás felfutása azonban éles fordulatot vett, amikor júniusban havi összehasonlításban közel 10 százalékos visszaesést mértek a chat.openai.com weboldal forgalmában, és ezzel párhuzamosan az egyedi látogatók száma 6 százalékkal, míg az oldalon töltött idejük 8,5 százalékkal csökkent.

Bár a trend csak a ChatGPT közvetlen használatát biztosító online felületre vonatkozik, és az időközben megjelent újabb modellek és felhasználási formák is értelemszerűen elszívó hatást gyakoroltak az OpenAI felhasználóira, sokak szerint a legfontosabb esemény a világszerte megkezdődő nyári szünet lehetett, a diákok hirtelen abbahagyták az iskolai fogalmazások ChatGPT-vel való termelését – erre utal például a Minecraft játék keresési trendgörbéjével való összevetés is.

Most, hogy az iskola újra beindult, a legfrissebb adatok is megerősítik ezt az elméletet. A Likeweb heti rendszerességgel közölt statisztikája alapján szeptember eleje óta a ChatGPT forgalma ismét növekedésnek indult, sőt a fenti összehasonlítás is működik, amennyiben a Minecraft görbéje elindult lefelé: a diákok kevesebbet játszanak, és több időt fordítanak rá, hogy a generatív MI segítségével összerántsák maguknak a házi feladatokat, és általában kiváltsák vele a gondolkodást.

Cinizmusért sem mennek a szomszédba

Arról már a ChatGPT megjelenése óta folyik a vita, hogy az új technológia használata sima csalás, vagy egy olyan újabb szintlépés, mint ami annak idején az internetes keresők elterjedésével járt. Egyáltalán: érdemes és lehetséges-e tiltani az ilyen eszközök iskolai használatát, vagy inkább kereteket kellene szabni a technológia alkalmazásának, ha már úgyis legfőbb ideje lenne eltávolodni a tudni érdemes dolgok felfedezése helyett rubrikák kitöltéséről szóló oktatástól.

A dolog egy kevésbé nyilvánvaló tanulsága viszont az lehet, hogy a ChatGPT és más MI-chatbotok felhasználásának ilyen jellegű hullámzása minden elemzésnél jobban mutatja a technológia korlátozott felhasználási lehetőségeit, az elképzeltnél szűkebb közönséget és kevesebb használati esetet. Más szóval, ha a könnyebb utat kereső diákok az intelligens csevegőprogramoknak ennyire fontos felhasználói, akkor nem biztos, hogy a jövő domináns számítási platformjáról van szó.

A Business Insider riportja mindezzel kapcsolatban felidézi, hogy OpenAI augusztus végén javaslatokat adott ki a tanároknak a ChatGPT osztálytermi használatáről, beleértve az utasításokat és az óraterveket is. A cég megjelentetett egy szintén a tanároknak szóló GYIK-et is, amelyben az első és legfontosabb kérdésre – vagyis hogy működnek-e azok az eszközök, amelyek feltárnák, ha a házi feladatot a ChatGPT-vel vagy más MI-modellekkel készítették – azt válaszolják: "Röviden: nem."

Konzumer tech

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.