Többen is bejelentkeztek érte, pénteken a CVC Capital Partners adott nem kötelező érvényű ajánlatot az üzletág 49 százalékára, és az átszervezésére is van javaslata.

A brit CVC Capital Partners magántőke-befektetési társaság nem kötelező érvényű ajánlatot adott a Telecom Italia vállalati szolgáltatási üzletágának 49 százalékára, tudta meg a Reuters.

Az olasz vállalatcsoportnak ez a Telecom Italia ServCo részeként most kialakított üzletága többek között felhős, IoT-, kiberbiztonsági és konnektivitási szolgáltatásokat kínál. Olyan márkák tartoznak a részleg alá, mint az Olivetti (az 1908-ban alapított írógépgyártó cég készítette Olaszország első elektronikus számítógépét 1959-ben). A Noovle márka fogja össze a felhőalapú számítástechnikai és adatközponti szolgáltatásokat, a Telsy pedig a kiberbiztonsági részleget. Az üzletág tavaly mintegy 2,7 milliárd euró bevételt termelt.

A CVC egyes források szerint amúgy azt tartaná célszerűnek, ha ez az üzletág szervezetileg leválna az átszervezés alatt álló távközlési vállalatról. Így egy kb. 6500 embert foglalkoztató önálló cég jönne létre (a Telecom Italia jelenleg mintegy 42 ezer embert foglalkoztat). Állítólag a CVC nyolc hetet kért az egység átvilágítására. Amennyiben megvalósulna az általa vágyott forgatókönyv, azaz a vállalati szolgáltatások átrakása önálló cégbe, a befektetőtársaság garanciát vállal arra, hogy megmarad a jelenlegi 6500 munkahely.

A Bloomberg úgy értesült, hogy a CVC már tavaly óta dolgozik a megállapodáson a Nomura és a Barclays tanácsadói segítségével. Telecom Italia igazgatótanácsa pedig még a héten dönthet az ajánlatról. Az üzletág értékére több becslés is született, a tavalyi 730-760 millió eurós nyereség alapján például 10,5 milliárd euróra taksálták az egységet.

Nem a CVC az egyetlen érdeklődő. Az amerikai KKR & Co tavaly novemberben jelentkezett be a vállalati üzletágért, és azóta meg is erősítette, hogy érdekelné a befektetés. Egyes lapértesülések szerint a brit Apax Partners szintén köröz az olasz telekom cég körül.

Komoly teher van a telekom cégeken

Mint korábban a Bitport is foglalkozott vele, az egy-két éve tartó 5G-s versenyfutás komoly terheket rótt a mobilszolgáltatókra. Drága volt az 5G-hez szükséges frekvencia, és úgy kell kiépíteni az új hálózatot, hogy egyelőre a 4G is maximálisan kielégíti a legtöbb felhasználói igényt.

A vállalati szolgáltatások terén azonban nagyon is van keresnivalója. Most kezdenek körvonalazódni azok a nagyvállalati környezetre szabott use case-ek, melyeknél lesz jelentősége a nagyobb sebességnek és átviteli kapacitásnak, de mindenekelőtt a rendkívül alacsony késleltetésnek és megbízhatóságnak.

Ennek szellemében mozdultak rá magyar szolgáltatók is a vállalati szolgáltatásokra akár önálló fejlesztésekkel (Telekom, Vodafone), akár kooperációban (Telenor). Bár ezeknek a szolgáltatásoknak csupán a töredéke (pl. egy gyártóipari campus network) tudja kihasználni az 5G lehetőségeit, a szolgáltatók ott akarnak lenni az ügyfeleknél, amikor az 5G-s használati esetek élesbe fordulnak.

Mobilitás

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.