A Facebookhoz köthető Internet.org a francia Eutelsattal szövetkeze látja el Afrikát ingyenes internet-hozzáféréssel.
Hirdetés
 

Új lendületet kaphat jövőre az Internet.org kezdeményezése, melynek keretében fejlődő régiókba igyekeznek limitált formában, de ingyenes nethozzáférést biztosítani. Mark Zuckerberg természetesen egy Facebook-posztban adta hírül, hogy 2016-ban műholdról fogják teríteni az internetet szinte egész Afrikának.

Föld körüli pályára állnak

Bár néhány hónappal ezelőtt a sajtóértesülések még arról szóltak, hogy a különböző technológiákkal kísérletező szervezetnél elvetették a műholdas megoldást, tegnap este a Facebook-alapító ennek ellenkezőjéről számolt be. A bejegyzés szerint a francia Eutelsat céggel szövetkezve az új AMOS-6 műhold segítségével adnának hozzáférést a világhálóhoz a Szaharától délre lévő afrikai térségekben.

A tervek szerint ez már jövőre megvalósul. Igaz, addig az Internet.org-nak partnereket is kell találni az egyes országokban, hogy a helyi hátteret biztosítani tudják. Zuckerberg még azt is hozzátette, hogy ez csak az egyik innováció a sok közül, amelyekkel igyekszenek elérni a non-profit szervezet törekvését, azaz a Föld mind nagyobb hányadát bevonni az internetezni képesek táborába.

Befogadásnak tűnő kirekesztés

Mark Zuckerberg és a Facebook még 2013-ban jelentette be az Internet.org szervezet megalapítását, amely azt a feladatot vállalta magára, hogy a fejlődő országok lakosait ingyen juttatja internethez. A több nagyvállalatot is mozgósító kezdeményezés tavaly kezdett a gyakorlatban is megjelenni, első körben néhány afrikai és ázsiai országban. Idén februárban beindult a potenciálisan legtöbb új felhasználóval kecsegtető indiai terjeszkedés, ám ott rövid időn belül együttműködési problémák akadtak és támadások keresztüzébe került az ingyenes, ám részleges net bevezetése.

Bár az ingyenesség mindig jó hívószó, jelen esetben a részlegesség fontosabb jelző. Az Internet.org alkalmazáscsomagjában ugyanis csak bizonyos felületek, appok használhatók. Ezek között találunk egészségüggyel, oktatással, vagy éppen mezőgazdasággal kapcsolatos oldalakat, alkalmazásokat, de természetesen ott van a Facebook és a cég külön életet élő üzenetküldője, a Messenger.

Zuckerberg a netsemlegesség megsértésének vádja alól azzal próbálta felmenteni a szervezetet, miszerint a net semlegességét szerinte az biztosítja, ha az szolgáltatók nem diszkriminálják a szolgáltatások elérését a felhasználóknál. Azonban teljesen más a helyzet azokkal, akik számára egyáltalán nem elérhető (technikai vagy éppen anyagi okokból) az internet. Ezekben az esetekben Zuckerberg úgy véli, a részleges internetelérés is több a semminél.

Még nincs, de majd lesz pénz

A világ szegényebb régióiba ingyenes hozzáférést vinni rendkívül gáláns cselekedetnek tűnik, ám a felszín alatt nem is túl mélyen könnyen ki lehet mutatni az üzleti motivációt. Bár az alapító-vezető szereti mantrázni januári kijelentését, miszerint a Facebook nem kizárólag, sőt elsősorban nem a pénztermelésről szól, a közösségi oldalnak nagy szüksége van az új felhasználókra, mivel a világ fejlettebb részén gyakorlatilag mindenkit elértek már, akit csak lehet.

Egyelőre valóban nem sokat keres azzal a cég, ha jobbára szegény, így a hirdetők számára praktikusan értéktelen tömegeket tud bekapcsolni, ám ha ezek a régiók egyre több internet-eléréssel rendelkeznek majd, illetve ezzel párhuzamosan a gazdasági fejlettség szintje is emelkedik, akkor néhány év, maximum egy-két évtized távlatában már komolyan hízhat a Facebook bevétele.

Közösség & HR

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.