Az Amazon bejelentette a digitális asszisztens üzleti kiadását, amely a videokonferenciáktól az adatok gyors lehívásáig egy sor intelligens funkcióval segítené a céges felhasználókat.

A virtuális vagy digitális asszisztensek már nem csak a mesterséges intelligencia konzumerizált alkalmazását célozzák: a technológia a chatbotok formájában a vállalati felhasználásba is fokozatosan beszivárgott. Ma már számos üzleti szolgáltatásban találkozhatunk vele, legutóbb például a Cisco új videokonferenciás megoldása, a hangvezérelt Spark Assistant MI-segéd tervezett megjelenéséről számolhattunk be, miközben a Microsoft Cortana és a LinkedIn összekapcsolásán dolgozik.

A nappali után az irodát is célba veszik az MI-asszisztensek

Legújabban az Amazon AWS re:Invent konferenciájának nyitó előadásában jelentették be az Alexa for Business platformot, amely a munkahelyi környezethez igazítja a társaság MI-alapú virtuális asszisztensét. Az üzleti Alexa nem csak az AWS ugynacsak most bejelentett MI-szolgáltatásainak (AWS Transcribe, AWS Comprehend, Rekognition Video) integrációját biztosítja, de elvileg külső alkalmazások használatát is egyszerűsíti.

Egyrészt szó van a Cisco, a Polycom, a Zoom és más kommunikációs gyártók (video)konferenciáiról, amelyekhez a robot az "Alexa, join my meeting" utasítással csatlakozik, de ugyanígy lehetővé teszi a Salesforce teljesítményadatainak lehívását, a Concur utazási terveinek ellenőrzését vagy akár az SAP SuccessFactors HR-vonatkozású rendszerének kezelését, sőt az Office 365 vagy G Suite naptárak applikációját is.
 


A rendszerüzemeltetők eleve beállíthatják majd, hogy milyen funkcionalitás aktiválódjon az "Alexa, start the meeting" parancsra, és konfigurálhatják, hogy mely szolgáltatásokra lesz szükség az egyes tárgyalókban. Egy adott üzleti felhasználó összesen 25 eszközt irányíthat egyszerre, amelyeket szervezeti csoportosítás vagy a fizikai helyekhez kapcsolt profilok szerint is kezelhet. Az Alexa Skills Kit révén lehetőség nyílik házon belüli fejlesztésekre is, amelyek mondjuk az okos eszközök kezelést vagy a rövid beszámolók testre szabását célozhatják.

A hangvezérlés a mesterséges intelligencia első nagy dobása

Bár nem ez a cég legelső eddigi próbálkozása, az irodai környezet még felfedezésre váró terület az Amazon és az Alexa számára. A már három éve futtatott Echo termékek azóta olyan trendet teremtettek, amelyre már az Apple vagy a Google is felpattant; bár pontos számokat nem találhatunk a hivatalos forrásokban, a Morgan Stanley becslése alapján eddig 11 millió Echo asszisztenst vásároltak a felhasználók.

A konferencián az Amazon technológiai vezetője a hangvezérlést és általában a hang alapú kommunikációt az első lényeges diszrupciós tényezőnek nevezte a piacosított mesterséges intelligencia, ezen belül is a gépi tanulás szempontjából. Werner Vogels szerint ez a rendszerekkel való interakció természetes formája, és a számítógépes interfészek jövője is nagyjából abba az irányba mutat, hogy a felhasználó kérdez, a környezete pedig válaszol neki.

Közösség & HR

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.