Eredményesen lobbiztak a szolgáltatók a szélessávú mobil tender kedvezőbb feltételeiért. A legfrissebb tervezetben az állam bevételi elvárása 20 milliárd forinttal csökkent. Viszont jöhet egy negyedik szolgáltató.

Többszöri nekifutásra talán most sikerül, elindulhat a mobil szélessáv tender, amelynek a legfrissebb pályázati feltételeit tegnap hozta nyilvánosságra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az állam bevételi elvárásai szerényebbek lettek a korábbi tervezethez képest: az abban szereplő 125 milliárd forint helyett most már csak 105 milliárd forintot remél a kilenc csomagban meghirdetett összesen közel 400 MHz-nyi frekvenciablokkért.

Szélessáv az eddig lefedetlen területeken is

A pályázattal kapcsolatban más tekintetben nagyok az elvárások. A tender célja, hogy minél gyorsabban nőjön Magyarországon a mobil szélessáv. Ez is kell ahhoz, hogy az ország teljesíteni tudja az Európai Unió által a Digitális Menetrendben 2020-ig kitűzött célokat, vagyis hogy az évtized végéig a minimális szélessávban megvalósuljon a 100 százalékos lefedettség, azaz 30 Mbps vagy nagyobb sávszélességű hálózat legyen elérhető az unió egész területén, és ezen felül az európai háztartások 50 százaléka rendelkezzen 100 Mbps-os vagy gyorsabb eléréssel. Fontos szempont, hogy a szélessávú internet minél hamarabb és minél nagyobb mértékben legyen elérhető az eddig lefedetlen területeken is.


Mint már többször is foglalkoztunk vele, a szakhatóság tavaly november végén hozta nyilvánosságra a 800, a 900, az 1800 és a 2600 MHz-es, illetve a 26 GHz-es frekvenciasávok pályázati dokumentációjának az első változatát azzal a kitétellel, hogy a pályázati eljárásnak még a múlt év végén el kell indulnia. A szóba jöhető pályázókkal folytatott egyeztetéseken azonban a szolgáltatók és az NMHH álláspontja nagyon távol esett egymástól, ezért félő volt, hogy az eredeti tervezet feltételei érdektelenséget váltanak ki a szolgáltatókból. Pedig azok már jó ideje ugrásra készen várták a tendert. Szakmai körökben leginkább a magas indulási árakat kifogásolták.   

Lesz új jelentkező?

A mostani tervezetben is maradt a korábbi pályáztatási forma, amely a meglévő szolgáltatók mellett teret hagy új piaci szereplőnek, és kötelező vállalásokat ír elő a nyerteseknek a hálózatépítéssel kapcsolatban. Az esetleges új belépő beruházási terheit az első négy évre szóló 50 százalékos frekvenciadíj-kedvezménnyel kívánja támogatni az állam.

Az elnyert frekvenciákat, amiken GSM, UMTS, LTE, illetve WiMax technológiát egyaránt alkalmazhatnak, 15 évig használhatják a szolgáltatók, ami változatlan tartalommal egyszeri alkalommal további öt évvel hosszabbítható meg.

A pályázattervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a 800 MHz frekvenciát használó analóg televíziózás nem minden, Magyarországgal határos országban állt át digitálisra, így a határok mentén gondoskodni kell a nyerteseknek arról is, hogy az esetleg átnyúló frekvenciák ne zavarják a mobilszolgáltatást. Ilyen esetek a jelenlegi állás szerint a szerb és az ukrán határ mellett fordulhatnak elő. A két országban az átállás ideje 2015 nyara.

A dokumentumban az is szerepel, hogy ha a pályázati eljárás mégsem lesz sikeres, mert valamely csomag nem talál gazdára, a kiíró az eredménytelenséget kimondó döntéstől számított két évig nem pályáztat újra a szóban forgó frekvenciasávokban.

A most közzétett pályázati dokumentációhoz a szakhatóság május 7-ig várja az érintettek véleményét, a tervezet a pályázati eljárás tényleges indulását május 22-ére teszi. Ha ezeket a határidőket tudja tartani az NMHH, akkor június 16-áig lehet jelentkezni, tenderbontás pedig június 17-én lesz. A pályázaton indulás díja 40 millió forint. A tervezet az NMHH honlapjáról tölthető le

Konzumer tech

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.