A Google, az Apple, a Mozilla és a Microsoft is beállt a W3C konzorcium tavaly óta működő szabványosítási projektje mög, amely a gépi tanuló technológiák hatékony és platformfüggetlen működését segítené elő a mobil böngészőkben.

A webes szabványok kidolgozásával foglalkozó World Wide Web Consortium (W3C) külön munkacsoporton belül foglalkozik azokkal a leendő webes alkalmazásprogramozási felületekkel, amelyek a szervezet oldala szerint "elsőosztályú webes polgárrá" tennék a gépi tanulást (ML), elősegítve a böngészőkhöz való, alapszintű webes API-k kifejlesztését az ilyen technológiákkal összefüggő műveletekhez. Ez egyebek mellett azt a hardveres gyorsítást tenné lehetővé, amelyre mindenképpen szükség van a mesterséges intelligenciával kapcsolatos funkciók magas számítási igényéhez, például a valós idejű képelemzéshez, amit a browser programokon belül biztosítanának.

A már rendelkezésre álló API-k, mint a WebGL, erre ezért nem alkalmasak, mert nem férnek hozzá olyan hardveres eszközökhöz, mint a párhuzamos feldolgozás, a grafikus processzorok általános célú programozása vagy a dedikált ML processzorok. Az új API-kkal ezzel szemben azt is biztosítanák, hogy a fejlesztők az összes szóba jöhető hardverplatform alatt interoperábilisan működő tartalmat készíthessenek.

A szabványhoz már megvan az általános támogatás

A W3C Machine Learning for the Web Community csoportjának elnöke, a szervezetben az Intelt képviselő Anssi Kostiainen a Twitteren jelentette be, hogy a legjelentősebb webböngészők fejlsztői közül mindenki, vagyis a Google, a Microsoft, az Apple és a Mozilla is a kezdeményezés mögé állt, nem beszélve a tágabb értelemben vett webes és mesterséges intelligenciával foglalkozó ökoszisztéma egyéb szereplőiről. Kostiainen szerint a projekt így elérhetővé teszi a a mélytanuló technológiák (computer vision, beszédfelismerés stb.) sokkal hatékonyabb felhasználását, méghozzá a szabványosításnak köszönhetően egyszerre az összes webböngésző alatt.
 


A Web ML néven hivatkozott megoldást a fenti proof-of-concept videót is szemléltetik, ami persze csak annyira alkalmas, hogy a felhasználó szemszögéből is érzékelteti a teljes értékű gépi tanuló technológiák mobil képernyőn való megjelenését. Ezen egy olyan, böngészőből futtatott alkalmazás látszik, amelyek az okostelefon kamerájának felvételén keresztül azonosítja a kamera előtt lévő tárgyakat. Ilyet már sokan láttak, de a lényeg ebben az esetben az, hogy korábban külön alkalmazásra (ráadásul eszközspecifikus alkalmazásra) volt szükség az ilyen appok futtatásához, ezentúl viszon egy bármilyen telefon bármiylen böngészője alapértelmezett módon képes lehet erre.

A tavaly október óta működő Machine Learning for the Web Community Group szoros koordinációt ígér a W3C többi releváns munkacsoportjával, vagyis a GPU for the Web, a WebAssembly,a  Web Real-Time Communications vagy a Devices and Sensors csoportokkal. A dolog egyetlen szépséghibája az a tapasztalati tény, hogy a szabványokon dolgozó szervezetek és csoportok csak ritkán végeznek gyors munkát, mint ahogy ez a W3C esetében sem különösebben jellemző rájuk. Ehhez jön, hogy még a sikeres projekteket sem követi minden esetben a széles körű adaptáció – ez utóbbit remélhetőleg biztosítja majd a Google, az Apple, a Mozilla és a Microsoft most bejelentett támogatása.

Cloud & big data

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.