A Vodafone egy néhány héttel ezelőtti jogszabály-változásnak köszönhetően Magyarországon elsőként ajánl vállalati ügyfeleinek olyan mini bázisállomást, amellyel a gyenge lefedettségű helyeken - így például alagsori helyiségekben vagy mélygarázsokban - is jó minőségű 3G mobilelérést kínálhatnak.
Mini bázisállomást kínál vállalati ügyfeleinek a Vodafone
A Vodafone egy néhány héttel ezelőtti jogszabály-változásnak köszönhetően Magyarországon elsőként kínál vállalati ügyfeleinek olyan mini bázisállomást, amellyel a gyenge lefedettségű helyeken - így például alagsori helyiségekben vagy mélygarázsokban - is jó minőségű 3G mobilelérést kínálhatnak.
Két új, úgynevezett  femtocella-technológiával működő eszközt kínál péntektől a Vodafone:  a Mini Bázis márkanéven bemutatkozó egységek gyakorlatilag olyan magán bázisállomások, amelyek nehezen elérhető, például földalatti helyiségekben is képesek 3G/HSDPA hálózat létrehozására, így az eddig lefedettség nélküli helyeken is lehetőség nyílik mobiltelefonálásra és -internetezésre.
Az Alcatel-Lucent által szállított eszközök hang- vagy adathívásra, internetésre egyaránt használhatók. Egy vállalati minibázis egyidejűleg 8, míg a kisüzleti eszköz 4 párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud egyszerre kezelni, ami a tapasztalatok alapján körülbelül 20-30 fő kommunikációs igényeit elégítheti ki. A Vodafone vállalati magán bázisállomásának ára nettó 115 900 forint, míg a kisüzleti femtocell eszköz nettó 29900 forintért vásárolható meg - jelentette be Piller Gábor, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágáért felelős vezérigazgató-helyettese a szolgáltató Budavári Labirintusban tartott tájékoztatóján, ahol működés közben mutatták be az eszközöket.
Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese a technikai részletekkel kapcsolatban elmondta: az eszközök használata földrajzi területhez kötött,amely az országhatáron belül később, így például költözés esetén módosítható. Az eszközt egy vezetékes internet hozzáférést biztosító routerhez kell csatlakoztatni, ami így 3G/HSDPA magánhálózatot hoz létre.  A vállalati minibázis hatósugara 80-100 méter, míg a kisüzleti állomás hatósugara 30-40 méter.
A mobilszolgáltatás minősége a magánhálózatok esetében függ az internetkapcsolattól, a minimális követelmény 1 Mbit/s letöltés, illetve 256 kbit/s míg feltöltés esetén. Amennyiben az eszközt szigetszerűen használják, úgy nincs szükség külön beállításra az eszköz üzembe helyezéséhez, amennyiben azonban a közelben működnek bázisállomások, úgy a hívások folyamatossága érdekében szükség van arra, hogy a Vodafone szakemberei állítsák be a magán bázisállomást.
Megfelelő internetkapcsolattal egyébként az eszközzel maximum 7,2 Mbit/s sebességű mobilinternet kapcsolatot lehet elérni, ami a következő esztendőkben várható szoftverfrissítéseknek köszönhetően 21 Mbit/s sebességre növelhető majd, míg az egyszerre kiszolgálható felhasználók száma is növekedni fog. Szintén az ősszel várható szoftver upgrade-t követően lesz lehetőség arra is, hogy egyes számokat, vagy számtartományokat engedélyezzenek a vállalatok, azaz ezt követően nem foglalhatják le feleslegesen a sávszélességet külső felhasználók.
A Mini Bázis használatához a végfelhasználónak Vodafone előfizetéssel rendelkező 3G képes telefonnal, okostelefonnal, táblagéppel vagy mobil szélessávú modemmel kell rendelkeznie, más szolgáltatók előfizetőinek is lehetőségük van azonban segélyhívást kezdeményezni. A femtocell-lel bonyolított hang- és adatforgalom díjazása a végfelhasználó által használt Vodafone tarifacsomagra érvényes díjszabás szerint történik.
Döbrőssy Gábor hangsúlyozta: az új termékek bevezetését a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság frekvencia díjrendeletének április elsejei módosítása tette lehetővé, amelyet követően a szolgáltatók már nem bázisállomásonként fizetnek díjat, hanem a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetni.
A hatóság reményei szerint ez a szolgáltatók körében ösztönzi majd a több bázisállomás létesítését. A magáncélú bázisállomások esetében eddig havonta körülbelül 20 ezer forintot kellett volna fizetni a használatért, most azonban ez már nem kerül külön költségbe.
Két új, úgynevezett femtocella-technológiával működő eszközt kínál péntektől a Vodafone: a Mini Bázis márkanéven bemutatkozó egységek gyakorlatilag olyan magán bázisállomások, amelyek nehezen elérhető, például földalatti helyiségekben is képesek 3G/HSDPA hálózat létrehozására. Az Alcatel-Lucent által szállított eszközök hang- vagy adathívásra, internetésre egyaránt használhatók.

Egy vállalati minibázis egyidejűleg 8, míg a kisüzleti eszköz 4 párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud egyszerre kezelni, ami a tapasztalatok alapján körülbelül 20-30 fő kommunikációs igényeit elégítheti ki. A Vodafone vállalati magán bázisállomásának ára nettó 115 900 forint, míg a kisüzleti femtocell eszköz nettó 29900 forintért vásárolható meg - jelentette be Piller Gábor, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágáért felelős vezérigazgató-helyettese a szolgáltató Budavári Labirintusban tartott tájékoztatóján, ahol működés közben mutatták be az eszközöket.

Piller Gábor vezérigazgató-helyettes bemutatja a mini bázisállomásokat

Jönnek a frissítések Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese a technikai részletekkel kapcsolatban elmondta: az eszközt egy vezetékes internet hozzáférést biztosító routerhez kell csatlakoztatni, ami így 3G/HSDPA magánhálózatot hoz létre.  A vállalati minibázis hatósugara 80-100 méter, míg a kisüzleti állomás hatósugara 30-40 méter. 

A mobilszolgáltatás minősége a magánhálózatok esetében függ az internetkapcsolattól: a minimális követelmény 1 Mbit/s letöltés, illetve 256 kbit/s feltöltés esetén. Amennyiben az eszközt szigetszerűen használják, úgy nincs szükség külön beállításra az üzembe helyezéshez, amennyiben azonban a közelben működnek más bázisállomások, úgy a hívások folyamatossága érdekében szükség van arra, hogy a Vodafone szakemberei állítsák be a magánállomást.

Megfelelő internetkapcsolattal maximum 7,2 Mbit/s sebességű mobilkapcsolatot lehet elérni, ami a következő esztendőkben várható szoftverfrissítéseknek köszönhetően 21 Mbit/s sebességre növelhető majd, és az egyszerre kiszolgálható felhasználók száma is növekedni fog. Szintén az ősszel várható upgrade-t követően lesz lehetőség arra is, hogy egyes számokat vagy számtartományokat engedélyezzenek a vállalatok, így ezt követően nem foglalhatják le feleslegesen a sávszélességet külső felhasználók.

Ösztönzött beruházások A Mini Bázis használatához a végfelhasználónak Vodafone előfizetéssel rendelkező 3G képes telefonnal, okostelefonnal, táblagéppel vagy mobil szélessávú modemmel kell rendelkeznie, más szolgáltatók előfizetőinek is lehetőségük van azonban segélyhívást kezdeményezni. A femtocellával bonyolított hang- és adatforgalom díjazása a végfelhasználó által használt tarifacsomagra érvényes díjszabás szerint történik.

Vodafone-Huawei: együtt gyorsulnak Magyarországon
Száműzik a készpénzt a Sziget fesztiválról
Vodafone: "Csak versenyezni szeretnénk"

Döbrőssy Gábor hangsúlyozta: az új termékek bevezetését a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság frekvencia díjrendeletének április elsejei módosítása tette lehetővé, amelyet követően a szolgáltatók már nem bázisállomásonként fizetnek díjat, hanem a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetni. 

A hatóság reményei szerint ez a szolgáltatók körében ösztönzi majd a több bázisállomás létesítését. A magáncélú bázisállomások esetében eddig havonta körülbelül 20 ezer forintot kellett volna fizetni a használatért, most azonban ez már nem kerül külön költségbe.

Magánfelhasználóknak még nem A Vodafone már több európai országban kínálja a berendezéseket: a legnagyobb sikere eddig Nagy-Britanniában volt, ahol eddig mintegy 100 ezer fogyott a Suresignal néven forgalmazott dobozból. A magyar leányvállalat vezetői hangsúlyozták: a szigetországban kevésbé jó a mobilhálózatok minősége, mint Magyarországon, ahol lakossági ügyfeleknek is kínálják a dobozt.

Hasonló felfutásra tehát itthon egyelőre nem számítanak, mindenesetre ősztől az addigi tapasztalatok alapján várhatóan magánfelhasználók is hozzájuthatnak majd a minibázisokhoz.


Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.