Teljesen megszűnik a készpénz-fizetés az idei Szigeten: a fesztiválon kizárólag az érintés nélküli kommunikációs technológiával működő Sziget kártyával, valamint a Vodafone által tesztjelleggel működtetett rendszerben, NFC-chippel ellátott mobiltelefonokkal lehet majd vásárolni.
Idén augusztus 10-15. között rendezik meg a Sziget fesztivált: Magyarország legnagyobb könnyűzenei eseményéről teljesen száműzik a készpénzt, kizárólag - a tavaly már tesztjelleggel üzemeltetett - Sziget kártyával lehet fizetni. A szervezők szerint elsősorban a fesztivállátogatók kényelme érdekében vezetik be az érintés nélküli fizetési rendszert, de valószínűleg az sem mellékes szempont, hogy ezzel a vendéglátó helyek forgalmát is folyamatosan kontrollálni tudják.

A különböző, nemzetközi mobilpiaccal foglalkozó felmérések szinte egyöntetűen azt jelzik előre, hogy 2011-ben a mobil fizetés lesz a legforróbb téma a telekommunikációban. A legutóbbi új Android verzió és talán már a következő iPhone generáció is támogatja majd a mobilos fizetési megoldásokat, és a technológia már megérett ahhoz, hogy a felhasználóknak könnyen kezelhető, gyors és hatékony alternatívát nyújtson a hagyományos fizetési módszerekkel szemben.

Zárt rendszerben Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője a szervezőiroda és a főtámogató Vodafone közös pénteki rendezvényén elmondta: a Sziget kártyákat a bejáratnál díjmentesen bocsátják a vendégek rendelkezésére, amelyet a fesztivál területén körülbelül 40 ponton lehet majd feltölteni készpénzzel vagy bankkártyával. A kártyán maradt pénzt a feltöltő pontokon vissza is lehet váltani; a regisztrált kártyatulajdonosok pedig a kártya esetleges elvesztéskor letilthatják azt, és a letiltásig el nem költött összeget visszakaphatják.

Gerendai Károly hozzátette: egyelőre érintés nélküli bankkártyákkal vagy PayPass-os órákkal nem lehet használni a rendszert, de a következő években ki szeretnék nyitni az idén még zárt fizetési rendszert.

Gerendai Károly, Beck György és Till Attila a Sziget és a Vodafone tájékoztatóján

A fesztivál látogatói emellett a hazai piacon elsőként tesztelhetik élesben a következő generációs, érintés nélküli (Near Field Communications - NFC) mobilfizetési szolgáltatást - jelentette be Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója. AZ NFC-chippel felszerelt (vagy a készülék hátlapja mögé rejtett lapkával) ellátott telefonokkal a Sziget kártyákhoz hasonlóan lehet fizetni, csupán néhány centiméteres távolságra kell közelíteni a fizető terminálokhoz (a Vodafone-nál már pár hete lehet kapni az első NFC-képes telefont, a Google Nexus S-t, de információnk szerint idén még több NFC-s készüléket kínálnak majd).

A telefonokkal a speciális, NFC olvasókkal felszerelt kávéautomaták is használhatók lesznek, és a Vodafone előfizetők akár Sziget kártyájukat is feltölthetik majd egyenlegük terhére. A Vodafone szolgáltatását először a leghűségesebb ügyfelei használhatják majd: a Köszönet program keretein belül 49 felhasználónak ad egy 5 ezer forintos vásárlási kerettel feltöltött, az új NFC szolgáltatásra alkalmas telefont tesztelés céljából.

Így lesz hitelkártya a mobilból
Idén robban a mobil fizetés

Az Apple nyerhet a mobilfizetésben?


Torony épül A tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is lesz percalapú Szigetjegy; 2010-ben közel félezren vették igénybe ezt a szolgáltatást. A percalapú mobilfizetés igénybevételéhez a látogatónak a mobiljával kell aktiválnia a rendszert, így a belépéstől a Sziget elhagyásáig fizet. A Vodafone a pesti belvárost követően a Szigeten is 21 Mbit/s elméleti letöltési sebességet nyújtó mobilinternet szolgáltatást biztosít majd. A mobilszolgáltató emellett a fesztivál idejére egy körülbelül 20-30 méteres tornyot is felépít majd, amelynek megtervezésére nyílt pályázatot írnak ki.

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.