A jobb akkumulátorokra még várni kell, de a vezető gyártók négy processzormaggal, NFC fizetéssel és villámgyors 4G kapcsolattal nyomulnak majd a piacon. Jön a hangfelismerés és a kiterjesztett valóság.
Az okostelefonok azóta is rengeteget fejlődtek, mióta 2007-ben megjelent a kategória első valódi képviselője, az Apple iPhone-ja. A legújabb eszközökben már kétmagos CPU-k dolgoznak, a kamerák képességei partiban vannak a digitális fényképezőgépekkel, a kijelzők pedig jobbak, sem hogy az emberi szem meg tudja különböztetni az egyes pixeleket. Ennek ellenére jövőre sem fogunk unatkozni: az amerikai PCWorld összeállítása sorra vette azokat az újdonságokat, amelyek 2012-ben már általánossá válnak a felső kategóriás telefonokban.

Erőgépek A csúcskészülékekben jövőre már négymagos processzorokkal találkozunk majd, amelyek jelentős teljesítményjavulást hoznak. Az Nvidia szerint a Tegra 3 például alacsony fogyasztása mellett is ötször gyorsabb lesz, mint a két magos modellek, a Qualcomm pedig szintén 2,5 gigahertzes, négy magos mobil CPU-kkal jelentkezik. Általánossá válik a 720p felbontás is, amelyre az új Samsung Galaxy Nexus vagy a Motorola Droid Razr után a legtöbb felső kategóriás telefon képes lesz, akár kisebb méretű kijelzőkön is.

Új felhasználás Az érintés nélküli NFC fizetés elterjedése nem csak az okostelefon-gyártókon múlik, hiszen az új trendre a hitelkártya-cégeknek és a kiskereskedőknek is fel kell készülniük. Ennek már jövőre eljöhet az ideje, és a Google Wallet vagy a szolgáltatók közös Isis projektje mellett a RIM, sőt a hírek szerint az Apple is ráveti magát az új piacra. Természetesen az NFC fizetés nem szorítja háttérbe a hagyományos bankkártyát, de a mobiltárca idehaza is megjelenik majd.

A készülékek ára gyorsan csökken, és a PCWorld felhívja rá a figyelmet, hogy a nagy mobilszolgáltatók egymás után állnak elő a (hűség)szerződés-mentes konstrukciókkal is. Ezek keretében akár közvetett értékesítési csatornákon keresztül, egyre kedvezőbb áron kínálják a frissen megjelent készülékeket.
Nem kétséges, hogy az Apple Siri hangvezérlője után a Google és a Microsoft is rövid időn belül hasonló funkcionalitással jelentkezik majd. A kitrjesztett valóság (augmented reality) jelenleg is visszaköszön egy-két alkalmazáson keresztül, de a jövőben általánossá válik, sőt az IDC jóslata szerint nemsokára már nem is korlátozódik majd a külön-külön letölthető és futtatható appokra.

Ha áram van, minden van Az idén még tesztüzemben működő 4G LTE adatátvitel jövőre már a csúcskategóriás telefonok szabványa lehet, drámai sebességnövekedést hozva a hagyományos 3G hálózatokhoz képest. Ezzel kapcsolatban sokan féltik az akkumulátorokat, amelyektől a jelek szerint jövőre sem várhatunk még csodát, mivel a legújabb technológiák nem készek a tömeggyártásra.

Jövőre itthon is megjelenhet a mobiltárca
Pocsék javítás az Apple-től: a telefonok tovább merülnek

A 24 órás üzemidő annak ellenére sem a jelenik meg a gyakorlatban, hogy az új okostelefonok különféle trükkökkel operálnak: például automatikusan ki-be kapcsolgatják a sokat fogyasztó funkciókat, vagy a Tegra 3-hoz hasonlóan egy ötödik, különösen alacsony fogyasztású processzormagot rendelnek az alapvető műveletekhez.

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.