A kanadai Research In Motion néhány napja mutatta be az ősszel megjelenő új okostelefon-modelleket, de most kiszivárogtak az első újgenerációs, QNX operációs rendszerrel szállított BlackBerry-vel kapcsolatos részletek.
A kanadai Research In Motion által gyártott BlackBerry-k sokáig - egészen pontosan az iPhone 2007-es bemutatkozásáig - egyet jelentettek az okostelefon címkével, az utóbbi években azonban egyre gyakrabban érkeznek aggasztó hírek a cég háza tájáról. Bár a "szedres" telefonok piaci részesedése az elmúlt években folyamatosan esett, a közvélekedéssel szemben rég nem csak az üzletemberek körében használják sokan a BlackBerry-ket. Erre szomorú példát szolgáltatnak az elmúlt napokban az angliai zavargásokról szóró hírek, amelyek szerint a zömmel fiatalkorúakból álló huligánok is többnyire a telefonokon található biztonságos BlackBerry Messenger (BBM) azonnali üzenetküldő rendszert használják az egymás közti kommunikációra.

Új modellek Az elemzők negatív jóslatai mellett az utóbbi időben inkább csak pletykákat lehetett hallani az új készülékekről. Ezért már önmagában az is jó hírnek számít, hogy a Research In Motion a múlt héten végre több új okostelefont is bemutatott, amelyeket a BlackBerry operációs rendszer legújabb, 7-es verziója fut; ezek a BlackBerry Bold 9900/9930, a BlackBerry Torch 9810 és a BlackBerry Torch 9850/9860.

A BlackBerry Bold 9900/9930 2,8 hüvelykes, 640x480 pixel felbontású kijelzővel, 5 megapixeles kamerával, integrált GPS- és NFC-modullal és 8 gigás belső memóriával érkezik, amely 40 gigabájtig bővíthető. A RIM szerint ezek a valaha volt legvékonyabb Bold készülékek, bár a dizájnjuk összességében a korábbi BB-modellekre emlékeztet.

A BlackBerry Torch 9810 a Torch-család legújabb verziója, amelyet  egy kicsúsztatható, 3,2 hüvelykes érintőképernyővel szállítanak. Ehhez képest a Torch 9850/9860 3,7 hüvelykes érintőképernyőt kapott, és a korábbi Stormokhoz hasonlóan hiányzik róla a fizikai billenyűzet is, amivel vélhetőleg az iPhone-on és androidos készülékeken nevelkedett fiatalabb korosztályokat szeretnék becserkészni.


A BlackBerry most bemutatott új modelljei

A készülékeken kivétel nélkül a legújabb BlackBerry 7 OS található: az operációs rendszer a korábbiakhoz képest gyorsabb böngészést, egyszerűbb navigációt, hangparancsokkal működő univerzális keresést és számos előre telepített alkalmazást kínál.

Jön a szuperfegyver Az elemzők szerint azonban egyelőre ezektől a készülékektől sem várhatja a RIM, hogy felvegye a versenyt az iPhone-nal vagy az androidos okostelefonokkal szemben. Jelentős változást csak a jövőre megjelenő, immár a korábban felvásárolt QNX operációs rendszerekkel szállított új "szupertelefonoktól" várnak.

Az új generáció első képviselőjét a BGR információi szerint már tesztelik, és 2012 első negyedévében meg is jelenhet. A BlackBerry Colt kódnévrehallgató modell tervezésekor a jelek szerint bizonyos kompromisszumokat voltak kénytelenek kötni annak érdekében, hogy minél hamarabb piacra dobhassák, így például várhatóan csak egymagos processzorral szerelik a telefont.

Egyelőre a RIM még dolgozik a vállalati szintű felügyeletet nyújtó BlackBerry Enterprise Server QNX-re írásán is (emiatt történhetett meg, hogy a PlayBook tabletet idén natív email-alkalmazás nélkül dobták piacra), emiatt az első QNX-es BlackBerry is BES-támogatás nélkül jelenhet meg. Némi gyógyírt jelent, hogy a Microsoft ActiveSync szolgáltatását támogatja majd a készülék, így Microsoft Exchange levelezőrendszert használó vállalati felhasználók tudják használni a Coltot.

Támadásba lendülnek a BlackBerryk
Nagy bajban van a BlackBerry gyártójaA Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.