Az egyelőre O kódnév alatt futó mobil operációs rendszer még fejlettebb energiagazdálkodással, új videózási lehetőségekkel és a kezelőfelületet érintő fejlesztésekkel gyarapodott.

Az Android 7 követte a Google névadási trendjét, és alfanumerikus sorrendben az N betűből ismét egy édesség lett: Nougatnak hívják a jelenlegi legfrissebb mobil operációs rendszert. Nyakunkon van azonban a következő változat is, mely egyelőre Android O kódnév alatt fut. A minap megjelent, fejlesztőknek szánt, kvázi betekintést nyújtó kiadás már láttatni engedi, hol és milyen formában fejlődik tovább a Google mobil operációs rendszere.

Bluetooth, NAN, PIP és értesítések

Jobb Bluetooth képességeket kap az új platform: az aptX támogatásával például a fej- és fülhallgatók irányába történő audiostreamelés válik magasabb minőségűvé. Megjelenik az úgynevezett Neighborhood Aware Networking (NAN) mód a Wi-Fi hálózatokhoz. Két, NAN-t egyaránt támogató okostelefon anélkül képes egymás megtalálására és a másikhoz való kapcsolódására, hogy ehhez bármilyen további alkalmazás vagy konfiguráció használatára lenne szükség. A csatlakozással nagysebességű adatmegosztásra nyílik lehetőség.

Az új Android támogatja a PIP (kép a képben) videózást, aminek köszönhetően egy éppen lejátszott videó átméretezhetővé válik, hogy azzal párhuzamosan más feladattal is lehessen foglalkozni. Gondoltak a fejlesztők a túlságosan szűkre szabott akkumulátoridők miatt aggódókra is, ezért a háttérben futó alkalmazások aktív képességeit automatikusan limitálja a rendszer, csökkentve erőforrásigényüket.

Fejlődött a billentyűzettel való navigáció és az adatok automatikus kitöltése is. Utóbbi révén biztonságos módon tárolhatók a bevitt adatok, melyek webes űrlapoknál gyorsan és kényelmesen előhívhatók, ahelyett, hogy újra és újra be kellene gépelni azokat. Az értesítés módja szintén változik; az Android O támogatja az alkalmazások kezdőlapon való megjelenítését, a függőben levő értesítések számának jelzésével. Emellett külön értesítési csatornákat is létesíthetnek az appok, például a Twitter saját csatornákat hozhat létre a kedveléseknek, a követéseknek stb. Az egyéni értesítéseknél lehetőség van 15, 30 percig vagy akár egy óráig történő késleltetésre.
 


A Marshmallow óta rendelkezik saját állománykezelővel (Files) az Android, ezt is továbbfejlesztette a Google. Úgy tűnik, hogy natív támogatás kapnak a témák, a többablakos appok pedig akkor is a képernyőn maradnak az új változatban, ha a kezdőoldalra navigál a felhasználó.

A töltéskijelzéssel viszont mostohán bántak

Van két, látszólag visszalépésnek tűnő változás is. Egyrészt a most kiadott fejlesztői változatból hiányzik a részletes akkumulátorhasználat elérhetősége. A jelenlegi Androidokban egészen részletes listát kaphatunk arról, melyik rendszeralkalmazás, app, szolgáltatás stb. mennyi akkumulátoridőt igényel. Ez az új operációs rendszerből eltűnt.

Másrészt az energiatároló telep töltöttségi kijelzőjének státuszsorban található ikonja nem mutatja százalékos szinten a rendelkezésre álló kapacitást. De emiatt azért nagyon nem kell aggódni: az ikon mellé még mindig elővarázsolható a kívánt numerikus információ.

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.