A vállalat friss pénzügyi jelentése szerint simán hozza a tavalyi számokat, ami a mostani helyzetben kiváló eredménynek számít, közben pedig a korábbi PR-katasztrófákat is feledtetni próbálja.

Szerdán a Facebook is közzétette legelső olyan lezárt negyedévének eredményeit, amely már részben beleesett az időközben kitört koronavírus-járvány időszakába. Miközben a kis- és közepes vállalkozások, sőt sok esetben a mutinacionális vállalatok is komoly problémákkal küzdenek, a jelek szerint a közösségi hálózat pozícióját éppen hogy megerősítette a krízis, és nem csak az aktuális piaci trendek kedveznek neki, de a társaság megtépázott presztízsének is jót tett a világjárvánnyal kialakult helyzet.

2020 első negyedévében, ahogy az várható is volt, a Facebook hirdetési üzletágát némileg megtépázták a gyorsan romló piaci körülmények, de még így is stabilan az előzetes várakozások fölött teljesített, amire a bejelentések hatására egyből 10 százalék körüli erősödéssel reagáltak a cég papírjai. Mindez azt jelenti, hogy az egy részvényre jutó nyereség valamivel alacsonyabbra sikerült a tervezettnél, de a Facebook bevételei éves összehasonlításban 18 százalékkal 17,74 milliárd dollárra emelkedtek – annak ellenére, hogy márciusban még csökkentették is a hirdetési tarifákat.

Eközben a közösségi szolgáltató felhasználói bázisa és elérése is látványosan emelkedett, ahogy az otthonukba zárt emberek az online kommunikációs csatornák felé fordultak. Az alap Facebook alkalmazás napi és havi rendszerességű látogatóinak száma a negyedév végére 1,7 illetve 2,6 milliárd főre nőtt világszerte, ami ugyancsak kétszámjegyű bővülést mutat az előző év megfelelő időszakához képest. Ennél is látványosabb a Facebook logó alatt futó termékek (WhatsApp, Instagram stb.) összessége majdnem 3 milliárd havi szinten aktív felhasználóval.

Most se rossz, de később még jobb lesz

Azt a vállalat maga is elismeri, hogy minden valószínűség szerint veszíteni fog a mostani elérési szintből, ha az élet valamelyest normalizálódik a járvány mérséklődésével, ezzel együtt a befektetőket inkább az érdekli, hogy a társaság a hirdetési piac általános lassulása mellett, a január-februári teljesítményére alapozva is képes volt hozni az elvárások fölötti negyedévet. A cég ráadásul azt is közölte, hogy április első három hetében a tavalyinak megfelelő forgalmat jegyzett, ami ebben az esetben nem a növekedés elmaradása, hanem a Facebook látszólagos válságállósága miatt érdekes.

A közösségi szolgáltató azt is közölte, hogy az év egészére nézve valamelyest visszafogja majd tőkeberuházásait, nagyságrendben 2 milliárd dollárral csökkentve az infrastruktúra fejlesztésére szánt keretet. Mivel azonban a rendszereknek egyre növekvő igényeket kell kiszolgálniuk, a Facebook szerint ezt nem megtakarításként, csak a szükséges beruházások 2021-re való elhalasztásaként kell értékelni. Ugyancsak visszaveszik a tempót egyes üzleti területeken, és a toborzás ütemét is mérséklik, a legfonotsabb feladatokra szorítva a munkakörök betöltését.

Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt években botrányok sorozatát szállító, megtépázott renoméjú Facebook számára milyen lehetőségeket tartogat a járványhelyzet a márka iránti bizalom helyreállítására. Túl azon, hogy a veszélyhelyzetben a cég szolgáltatásai egyre népszerűbbek és rekord számú letöltést hoznak, a Facebook aktívan részt is vesz a járvány kapcsán felmerülő kérdésekben, legyen szó az álhírek szűréséről és a tájékoztatásról, az elmaradó események hosztolásáról vagy legutóbb a ksivállalkozások megsegítésére felajánlott dollármilliókról.

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a mostani eredmények bejelentésekor arról is beszélt, hogy a különböző üzletek ebben a helyzetben mér kifejezetten rá vannak kényszerítve a megfelelő online jelenlét kiépítésére, a digitális fronton már aktív vállalkozások pedig még jobban erősítenek ezen a területen. Ez rövid távon mindenképpen a Facebook malmára hajtja a vizet, de hosszabb távon is olyan változásokat indukál, amelyekből a társaság profitálhat. Ilyen jelenség például a kiskereskedelemben a fizikai boltok átalakulása, ahol egy csapásra előtérbe kerülnek a Facebook vagy az Instagram által már évek őta fejlesztett vásárlási megoldások. Ezek egyelőre nem jelennek meg látványosan a Facebook eredményei között, több éves távlatban azonban kitűnő pozíciót biztosítanak a szolgáltatónak.

Piaci hírek

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.