Pár nap alatt gyorsan bővült azoknak az internetes cégeknek a köre, amelyek a telekommunikációs hálózatok tehermentesítése érdekében önkorlátozó lépéseket jelentettek be. A Disney például még nagy európai nyitánya előtt vesz vissza.

A múlt héten az EU azt kérte az internetes hálózatokat leginkább terhelő cégektől, hogy vegyék vissza a mozgóképek minőségét, ezzel is segítve az internet működését biztosító társaságok munkáját. A kontinensszerte elrendelt járványügyi intézkedések ugyanis fokozott internetes forgalmat generálnak, ami veszélyeztetheti a világháló normális működését. Szerencsére az érintett vállalatok igyekeznek rugalmasan alkalmazkodni a helyzethez.

Ez most nem egy tündérmese

A hétvégén a Disney is csatlakozott az egyre terebélyesedő listához. Az amerikai nagyvállalat ráadásul igen kényes helyzetben van. Tavaly indított videós streaming szolgáltatása egyelőre Európában csak Hollandiában érhető el. A szélesebb körű bevezetés éppen a napokban, egészen pontosan holnapra volt tervezve. A francia kormányzat kérésére egyébként Franciaországban a piaci nyitányt át is tették árilis 7-re.

A többi, jellemzően nyugat-európai országban ugyan kedden elindul a szolgáltatás, ám azt az EU kérésére "takaréklángon" teszik. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a szolgáltató 25 százalékkal csökkenti sávszélesség-igényét a normál ügymenethez képest. Azaz a felvételek minősége az elérhető maximumhoz képest ennyivel gyengébb lesz.

A Disney hivatalos tájékoztatása szerint a kezdeti lépést akár további szigorítások is követhetik, amennyiben ezt a járványügyi helyzet fokozódása megkövetelné. A cég folyamatos egyeztetést ígért a távközlési szolgáltatókkal és a begyűjtött tapasztalatok alapján döntenek az esetleges újabb lépésekről.

Mindenki benne van

A leterhelt internetes hálózatok problémáját egyelőre példaértékűen kezelték az érintett felek. Thierry Breton, az Európai Bizottság digitális politikával foglalkozó biztosa múlt hét közepén fordult a Netflix vezérigazgatójáhóz azzal a kéréssel, hogy a szolgáltató csúcsidőben valamilyen módon korlátozza a sávszélességigényét – például azzal, hogy csökkenti a streamelt filmek felbontását. Breton ugyanezzel kereste meg a másik "internetzabálót", a YoutTube-ot is. Péntekre már mindkét vállalatnál bejelentették, hogy a régióban 30 napig és átlagosan 25 százalékkal csökkentik a streamelt tartalmak bitrátáját. 

Alig néhány órával később csatlakozott az önkorlátozókhoz az Amazon és az Apple is. Mint ahogy most már ott van a listán a Facebook is, ahol nem csak a közösségi oldalon, de a szintén a céghez tartozó Instagramon is bevezetik a csökkentést. Ez szintén nagy segítség lehet a kommunikációs hálózatok zökkenőmentes üzemeltetésében, hiszen a Facebookon is egyre nagyobb hangsúlyt kap a videós tartalom, az európai felhasználói tábor pedig megközelíti a 300 millió főt.

 

Közösség & HR

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.