Pár nap alatt gyorsan bővült azoknak az internetes cégeknek a köre, amelyek a telekommunikációs hálózatok tehermentesítése érdekében önkorlátozó lépéseket jelentettek be. A Disney például még nagy európai nyitánya előtt vesz vissza.

A múlt héten az EU azt kérte az internetes hálózatokat leginkább terhelő cégektől, hogy vegyék vissza a mozgóképek minőségét, ezzel is segítve az internet működését biztosító társaságok munkáját. A kontinensszerte elrendelt járványügyi intézkedések ugyanis fokozott internetes forgalmat generálnak, ami veszélyeztetheti a világháló normális működését. Szerencsére az érintett vállalatok igyekeznek rugalmasan alkalmazkodni a helyzethez.

Ez most nem egy tündérmese

A hétvégén a Disney is csatlakozott az egyre terebélyesedő listához. Az amerikai nagyvállalat ráadásul igen kényes helyzetben van. Tavaly indított videós streaming szolgáltatása egyelőre Európában csak Hollandiában érhető el. A szélesebb körű bevezetés éppen a napokban, egészen pontosan holnapra volt tervezve. A francia kormányzat kérésére egyébként Franciaországban a piaci nyitányt át is tették árilis 7-re.

A többi, jellemzően nyugat-európai országban ugyan kedden elindul a szolgáltatás, ám azt az EU kérésére "takaréklángon" teszik. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a szolgáltató 25 százalékkal csökkenti sávszélesség-igényét a normál ügymenethez képest. Azaz a felvételek minősége az elérhető maximumhoz képest ennyivel gyengébb lesz.

A Disney hivatalos tájékoztatása szerint a kezdeti lépést akár további szigorítások is követhetik, amennyiben ezt a járványügyi helyzet fokozódása megkövetelné. A cég folyamatos egyeztetést ígért a távközlési szolgáltatókkal és a begyűjtött tapasztalatok alapján döntenek az esetleges újabb lépésekről.

Mindenki benne van

A leterhelt internetes hálózatok problémáját egyelőre példaértékűen kezelték az érintett felek. Thierry Breton, az Európai Bizottság digitális politikával foglalkozó biztosa múlt hét közepén fordult a Netflix vezérigazgatójáhóz azzal a kéréssel, hogy a szolgáltató csúcsidőben valamilyen módon korlátozza a sávszélességigényét – például azzal, hogy csökkenti a streamelt filmek felbontását. Breton ugyanezzel kereste meg a másik "internetzabálót", a YoutTube-ot is. Péntekre már mindkét vállalatnál bejelentették, hogy a régióban 30 napig és átlagosan 25 százalékkal csökkentik a streamelt tartalmak bitrátáját. 

Alig néhány órával később csatlakozott az önkorlátozókhoz az Amazon és az Apple is. Mint ahogy most már ott van a listán a Facebook is, ahol nem csak a közösségi oldalon, de a szintén a céghez tartozó Instagramon is bevezetik a csökkentést. Ez szintén nagy segítség lehet a kommunikációs hálózatok zökkenőmentes üzemeltetésében, hiszen a Facebookon is egyre nagyobb hangsúlyt kap a videós tartalom, az európai felhasználói tábor pedig megközelíti a 300 millió főt.

 

Közösség & HR

Nem a munkahelyünket, hanem a fizetésünket fenyegeti az MI

Az Európai Központi Bank szerint nem pont az lehet a probléma a mesterséges intelligenciával, amitől a legtöbben félnek, de a technológia munkaerőpiaci hatásai egyelőre homályosak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.