A Reuters értesülései szerint az indiai kormány nagyon mélyen a zsebébe nyúlna, hogy új üzemek létesítésére vegye rá a külföldi befektetőket.

Az indiai kormány egymilliárd dollárral támogatna minden olyan félvezetőipari vállalatot, amelyik vállalja, hogy új gyártóüzemet létesít az országban. A Narendra Modi miniszterelnök által 2014-ben indított "Make in India" program egyik eredményeként India mára Kína után a világ második legnagyobb mobileszközgyártójává fejlődött, az újdelhi kormány pedig elérkezettnek látja az időt, hogy a csipgyártókat is letelepítse az országban a CCTV kameráktól egészen az 5G-s eszközökbe szánt termékek előállítására.

A Reutersnek nyilatkozó indiai kormányzati tiszviselő szerint a készpénzes támogatás mellett az állam az érdeklődő vállalatokat saját megrendeléseiről is biztosítja, sőt a piaci cégeket is támogatja majd az otthon kászült félvezetőipari termékek vásárlásában. A készpénzes ösztönzés pontos rendszerét még ezután dolgoznák ki, amihez a kormány konzultációra hívja az ágazati szereplőket – idézi a hírügynökség egy másik, ugyancsak meg nem nevezett forrását.

Ahogy a beszámolóból is kiderül, nem ez a legelső kísérlet a csipgyártók Indiába csábítására, eddig azonban nem igazán sikerült felkelteni az érdeklődésüket a gyenge infrastrukturáliskörülmények, a megbízhatatlan energiaellátás, a bürokrácia és a tervezési bizonytalanságok miatt. Az új program azonban a piaci elemzők szerint már sokkal több eredménnyel kecsegtet, főleg, hogy az indiai ipari konglomerátumok (például a Tata Group) szintén érdeklődnek az elektronikai és a high-tech gyártóipari tevékenységek iránt.

Ebben is távolodnának Kínától

Az indiai kormány december óta szándéknyilatkozatokat próbál összehozni egyrészt a külföldi gyártóktól az új létesítmények felállítására, másrészt a hazai nagyvállalatoktól és konzorciumoktól tengerentúli kapacitások felvásárlására. Ezek határidejét állítólag az érdeklődésre való tekintettel január 31-éről március 31-ére változtatták, és a Reuters mások mellett egyesült arab emírségekbeli befektetők vagy nemzetközi autóipari csoportok jelentkezéséről is értesült.

Ahogy a hónapok óta tapasztalható csiphiány a nemzetközi piacon is sok járműgyártónak okoz folyamatos nehézségeket, úgy az indiai autóipar eredményeire is látványos hatással van – ráadásul pont egy olyan időszakban, amelyben mindenki a koronavírus-járvány nyomán visszaesett 2020-as kereslet újbóli felerősödésére számított. A technológiai miniszter a hírügynökság szerint már egyeztetett a helyi járműipari vállalatok képviselőivel is a probléma megoldásáról, ennek pedig mindenképpen köze lehet az új program gyors beindításához, vagy akár az információ kiszivárogtatásához.

A kormány számításai szerint egy-egy új gyártóüzem felállítása mindennel együtt 5-7 milliárd dollárjába kerül majd az államnak, és a szükséges jóváhagyásoktól számítva 2-3 év múlva kezdheti meg a termelést. A folyamatok felgyorsításának érdekében különböző koncessziókat ajánlanának fel az érintett csipgyártóknak, köztük kamatmentes kölcsönöket, vámkedvezményeket és hozzájárulásokat a szervezetek kutatás-fejlesztési kiadásaihoz.

Manapság egyébként mindenhol téma a saját félvezetőgyártó kapacitások felpörgetése, aminek a végső lökést a világjárvány adta, bemutatva az autóipar szélsőséges kitettségét a tajvani beszállítók felé. Indiában a helyi képességek fejlesztésének külön jelentőséget ad az ország saját elektronikai és távközlési iparának támogatása, ezen belül is a Kínától való függőség minél látványosabb csökkentése, aminek a gazdasági versengés mellett a két ország közötti határkonfliktus kiújulása is nyomatékot ad.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.