Jelenleg 750 unikornist tart számon a CBInsights listája. A legtöbb egyszarvú valamilyen internetes szolgáltatásban utazik.

Szemléletes infografikát közölt a CBInsights az unikornisokról, azaz az egymilliárd dolláros cégértéket elért startupokról. Az infografikából az is kiderül, milyen bizniszben látnak nagy fantáziát a befektetők. A cégek összértéke meghaladja a 2370 milliárd dollárt, így átlagosan cégenként 3,26 milliárdos érték jönne ki.

Az unikornissűrűség gyorsan nő. A jelenleg számon tartott 750 vállalat 63 százaléka 2019 óta érte el ezt a kiemelt státuszt. A növekedést a pandémia sem vetette vissza, idén februárban még csak 531 klubtag volt. Azóta az összérték is jelentősen gyarapodott: 610 milliárd dollárral.

A csúcs 140 milliárd

A világ legértékesebb magáncége a kínai ByteDance. A lap a vállalatot a mesterséges intelligencia kategóriában tartja nyilván annak ellenére, hogy legismertebb szolgáltatása a TikTok. Másik alapszolgáltatása, a Toutiao szorosabban kötődik az MI-hez. A több mint 120 millió felhasználót kiszolgáló tartalomterjesztési platformnak a sikerét ugyanis az adja, hogy fejlett gépi tanulási algoritmussal elemzik a felhasználók interakcióit, és ezzel támogatják az egyedi, személyre szabott tartalmak aggregálását. A ByteDance egyébként tavaly érte el a 140 milliárdos értékelést.

Az öt legértékesebb magánvállalat összértéke 394 milliárd dollár. A BytesDance-t két amerikai központú cég, a Stripe fizetési feldolgozó (értéke 95 milliárd dollár) és a NASA-nak már szállító SpaceX, Elon Musk űrcége (74 milliárd) követi. A negyedik a szintén kínai Didi Chuxing autómegosztó (62 milliárd). Ebbe az elit csapatban egyetlen európai fért be, a svéd központú Klarna, amely egy közelmúltbeli befektetésnek köszönhetően 45 milliárdos cégértékig jutott.

Ami az iparágakat illeti, úgy tűnik, a fintech cégek vonzzák leginkább a befektetőket. Az összes egyszarvú 17 százaléka (126 cég) ugyanis valamilyen alternatív pénzügyi szolgáltató. Ezt követik az internetes szoftverekre és szolgáltatásokra szakosodott vállalatok (16 százalék, 113 cég), majd az e-kereskedelmi cégek (12 százalék, 84 cég). Érdekes, hogy a mesterséges intelligencia csak a negyedik: az unikornisok 8 százalékának, 60 cégnek ez a fő profilja.

 
CB Insights: Unikornisok, 2021. július
Infogram


Ugyanakkor az egyes kategóriák cégei által felszívott tőke között nagyon nagy a különbség, amit jól mutat a kategóriák listavezetői közötti különbség. Míg az unikornisok számát tekintve csak negyedik mesterséges intelligencia kategória listavezetőjét, a ByteDance-t 140 milliárdra értékelik, a legnépesebb csapatot adó fintechek legértékesebbje, a Stripe már "csak" 95 milliárd dollárt, az internetes szoftvereket és szolgáltatásokat fejlesztő cégek listavezetője, a Canva grafikai kollaborációs platform pedig mindössze 15 milliárd dollárt ér. Eddig jutott a harmadik legnépesebb kategória, az e-kereskedelem legértékesebb vállalata, a kínai SHEIN divatplatform is.

A két legértékesebb vállalat, a ByteDance és a Stripe messze kiemelkedik a mezőnyből, és csupán a SpaceX közelít hozzájuk a 74 milliárdos értékelésével. Összesen 32 vállalat, a teljes lista 4 százaléka lépte át a 10 milliárd dolláros határt. Kereken egymilliárdra 185 céget értékeltek.

Továbbra is az USA vezet

Az unikornisok földrajzi megoszlását tekintve továbbra is az USA vezet, 51 százalékukat amerikai cégként tartják nyilván. Kína a második, minden ötödik cég székhelye van a távol-keleti országban. Európa egyébként nem áll rosszul, ha Törökországot és Izraelt is belevesszük, összesen 108 unikornissal büszkélkedhet a régió, ezek összértéke 300 milliárd dollár. Érdekes módon orosz cég nincs a listán. Egyéni versenyben a legsikeresebb az Egyesült Királyság, ahol az unikornisok 4 százaléka talált otthonra.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.