A Folding@Home elosztott számítási projekt egészen elképesztő, 470 petaflops nyers számítási kapacitást állít a koronavírus kutatása mögé.
Hirdetés
 

A Folding@Home (FAH) nevű elosztott számítási projekt még jó húsz évvel ezelőtt indult, eredetileg a fehérjék feltekeredésének (folding) kapcsolatos kutatások támogatására – itt arról a folyamatról van szó, amelynek során a proteinek elnyerik a rájuk jellemző térbeli szerkezetet, amelyre szükség van ahhoz, hogy elláthassák funkciójukat a szervezetben. A kezdeményezés önkéntes alapon állította csatasorba az otthoni számítógépek, asztali vagy akár mobil eszközök ki nem használt számítási kapacitásait, hogy később már sokféle orvosbiológiai kutatásban, így az Alzheimer-kór, a rák vagy az ebola tanulmányozásában is részt vegyen.

A Stanford Egyetemen indított, jelenleg a St. Louis-i Washington Egyetem orvosi karán gondozott FAH projekt úttörőnek számított az otthoni CPU-k és GPU-k ilyen irányú felhasználásában, hasonlóan például a földönkívüli intelligencia jeleit kereső SETI@home kezdeményezéshez. A lényeg minden esetben az, hogy a hagyományos eszközökkel nem megoldható vagy túlságosan sok időt felemésztő számításokat kis csomagokra bontják, ezeket pedig a megfelelő klienst futtató számítógépek letöltik maguknak az internetről, hogy feldolgozás után visszaküldjék az eredményeket.

A FAH mögött álló számítási kapacitást még az önkéntes "bedolgozók" százezres táboránál is jobban érzékelteti az az összehasonlítás, hogy március 20-i adatok szerint messze ezt a rendszert lehet a világ legnagyobb szuperszámítógépének tekinteni. A FAH 470 petaflops teljesítménye nem csak a jelenlegi legerősebb szuperszámítógép, az amerikai Tennessee államban működő Summit 148,6 petaflops teljesítményének a többszöröse, de önmagában is magasabb érték, mintha összeadnánk a hét legerősebb szuperszámítógép értékeit.

A sok kicsi elképesztően sokra megy

Bár a 470 petaflops elméleti küszöbnek számít, a FAH fenntartható teljesítmnye is több mint duplája a Summit kapacitásának. A rendszerek azonban nem versenyeznek egymással, sőt a világjárvánnyá vált koronavírus-fertőzések kapcsán most össze is dolgoznak: a hírek szerint mindkettő beszállt a vírus kutatásába, sőt a Tom's Hardware hétvégi beszámolója alapján a segítségükkel már 77 olyan hatóanyagot azonosítottak, amelyek hasznosak lehetnek a kórokozó elleni küzdelemben.

A világjárvány nyomán olyan társaságok kezdtek el kampányolni a FAH mellett, mint az Nvidia, amely külön közleményben hívta fel a játékosokat a Folding@Home alkalmazás letöltésére és arra, hogy grafikus kártyáik éppen felesleges számítási kapacitásával támogassák a COVID-19 feltérképezését, illetve az ellenszerek felfedezését. A hálózat aktuális hatékonyságát egyébként azzal is szemléltetik, hogy az általa képviselt teljesítmény már megfeleltethető annak a kapacitásnak, mit a legerősebb szuperszámítógépekben dolgozó 27,5 millió CPU/GPU processzormag biztosít.

A világjárvánnyal újabb lendületett kapott kezdeményezés annyira sikeres, hogy a hírek szerint egy rövid ideig még az is problémát okozott, hogy a felhasználók gépeit nem tudták folyamatosan ellátni a feldolgozásra váró csomagokkal. Ezt a rendszer kapacitásának kiterjesztésével azóta megoldották, a programhoz pedig továbbra is várják a csatlakozókat. Ahogy minden fórumon hangsúlyozzák, ehhez nem kell erőgépekkel rendelkezni, hiszen az egész projekt az apró hozzájárulásokból épül fel. Másrészt amiatt sem kell aggódni, hogy ez később bármilyen macerát jelent majd, hiszen a háttérben futó program gyakorlatilag észrevétlenül működik a felhasználók eszközein.

Tovább a Folding@Home oldalára »

Közösség & HR

Otthoni kiküldetésben

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?
 
Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.