Remények szerint a Tactile Echo eredményeit a játék- és szórakoztatóipar mellett komolyabb kutatási területeken is kamatoztatni lehet.

Érdekes kísérletként is felfogható az a kutatási projekt, amelynek keretében a kiterjesztett- vagy virtuális valóság technológiáját a tapintással kombinálják, ugyanakkor a porjekten dolgozók szerint mindebből több alkalmazási területen bevethető, gyakorlati megoldások születhetnek.

Tapintható visszhangok

A Kaliforniai Egyetemen zajló munka prototípusa a Tactile Echoes (tapintható visszhangok) nevet kapta, ami jól összefoglalja, mivel van dolgunk. A szakemberek minimális technika bevonásával olyan rendszert építettek, amely képes dinamikusan reagálni és különböző visszacsatolásokat adni az emberi érintésre. A felhasználó ujjára helyezett apró érzékelő felfogja az ujjbegyekben generálódó apró rezgéseket, ahogy megérint valamit. Ezek a rezgések teljesen különböző jellegűek, attól függően például, hogy az alany milyen erővel, ideig érint meg egy felszínt, és természetesen az sem mindegy, hogy ez a felület milyen anyagból van, milyen keménységű vagy mintázatú.

 

 

Ahogy a fenti videóban is látszik, a rendszer számos különböző felhasználási módra bevethető. A tapintásból eredő, számítógépes jelekké alakított ingerülettel hangok, fények vagy akár érintéshez kapcsolódó mesterséges impulzusok is megteremthetők. Így történhet meg, hogy egy egyszerű asztalból vibráló fényekben játszó DJ-pult válik.

A korai tesztek során bebizonyosodott, hogy a felhasználók sokkal jobban bevonva érezték magukat egy-egy feladatba, játékba, amikor a Tactile Echoes rendszere szolgáltatta a mesterséges körítést.

Piacban gondolkodnak

Ahogy említettük, a Tactile Echoes még mindig csak prototípus állapotban van, ám a fejlesztők bíznak benne, hogy megoldásukra vevő lesz az üzleti szféra. A csapata kész együttműködni partnervállalatokkal azért, hogy a technológia kereskedelmi forgalomba hozható termékekben jelenjen meg. Ilyen lehetnek például a bármilyen asztalon működő játékok, zenei eszközök, vagy éppen különböző oktatási segédletek.

Piaci hírek

A technológia szó szerint kiszagolhatja a betegségeket is

Az Alphabet-Google befektetési alapja nagy lehetőségeket lát az illatok digitalizálásában, feltárva egy olyan területet, amely eddig kimaradt a gépi érzékelés és adatfeldolgozás gyors fejlődéséből.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.